Tre torsdagar i månaden har vi underhållning; musik och föredrag med olika inriktning.
Senaste nytt
Fotograf Lars-Gunnar ”Larsa” Johansson
I torsdags var vi närmare 40 medlemmar som umgicks, åt och drack i restaurangen innan vi bänkade oss i galleriet för att lyssna på den bästsäljande författaren Catharina Ingelman-Sundberg, som skriver feel-good-deckare om den omåttligt populära Pensionärsligan. Catharina berättade målande om sin noggranna research inför varje bok, bland annat hur hon lyckades beveka Grand Hotel att släppa in henne en hel helg för att insupa miljö inför en av böckerna. Det blev rusning till försäljningsbordet med signering innan kvällen var slut.
Torsdagen de 11 maj kl. 19.00
En härlig nostalgikväll med stort coverband och massor av låtar vi kan sjunga med i medan vi löser ett Beatles-quiz med fina priser. Kvällens värd är Pia Holm-Johansson, anmälan till henne på mailadress pia.nordensljus@gmail.com eller telefon 070-302 68 05. Info i nästa nyhetsbrev om mat och dryck. BS! Endast för medlemmar och medföljande gäst (som betalar 100 kr)
Musikvideo:
Torsdagen den 13 april kl. 19.00Hayati kommer tillsammans med pianisten Carl Orrje och basisten Patrik Boman att ta oss med på en resa i det närmaste jorden runt med smakprov på alla de genrer han behärskar till fulländning. Det blir förstås också låtar från the American songbok liksom lite svenskt, visste ni att Hayati är en förnämlig Cornelistolkare? Obs: detta evenemang annonseras i Mitt i Kungsholmen på lördag och då räknar vi med rusning. Så var steget före om du vill vara säker på plats. Medlemmar gratis, deras gäster 100 kronor, allmänheten 150 kronor. Anmälan till marianne@huhne.se telefon 070-7492810 glöm inte meddela om du vill äta och/eller dricka något gott. Vi kommer att ha catering denna kväll.
Torsdag 23 mars kl. 19.00
Touch är något så ovanligt som en grupp med en alldeles egen stil som spänner över många genrer. Underfundigt, roligt och medryckande. Och på slutet kan det finnas en chans till en liten svängom för den som vill. Ulla Carin Nyquist är en arvtagare till vår svenska vistradition och står för musikalitet, lekfullhet och stridbarhet genom årtionden. Ikväll sjunger hon tillsammans med Tessan Milveden, ackompanjerade av Christer Langborn gitarr och Magnus ”Mankan” Marcks kontrabas. Det blir mycket bossa, blues, ballader och tango. I pausen något gott att dricka förstås. Öppet i restaurang och bar från kl. 17.00, anmälan till kvällens värd Marianne på boka@nordensljus.se eller telefon 070-7492810
Torsdag 9 mars kl. 17.00 Ciao Italia Paolo spelar gitarr och sjunger så smäktande att vi inte kan låta bli att sjunga med i pärlbandet av italienska godingar. Restaurangen serverar italienska meny kvällen till ära:
Varmrätt: Rigatoni bolognese
Dessert: Citronpannacotta, bär, kaksmulor
Menypris: 235 kronor, dryck tillkommer
Baren öppnar kl. 17.00 Månadens konstnärer Gunnar Haller och Anders Tessing visar och presenterar sina verk kl. 17.30 innan vi sätter oss till bords kl. 18.00. Anmälan senast 4 mars till kvällens värd Pia, pia.holmjohansson@gmail.com eller telefon 070-3026805 Obs: Alla hittills anmälda ska ha fått bekräftelse från Pia. Saknar du den, kontakta Pia. Obs! Endast för medlemmar.
FULLBOKAT
Inställt pga för få deltagare
LA-kvartetten spelar medan vi umgås.
För oss som var med på adventsmyset i december är LA-kvartetten redan välkänd. Det är nämligen våra julfavoriter Alvar och Nissarna som nu dyker upp med ny repertoar och vi hälsar dem välkomna tillbaka. Det går bra att bara droppa in, men krögaren blir glad för föranmälan så att baren kan vara lagom laddad med mackor och annat gott. Anmälan till boka@nordensljus.se. Eller ring 070-5723828 (Inga)
Kvällen inleddes med information om Nordens Ljus och kopplingen mellan Nordens Ljus och Olle Adolphson av Inga Berg – kvällens klubbmästare
Det var en fin kväll som Jan och Robert bjöd på med berättelser, anekdoter musik och sång och applåderna var många .Boken Trubbel – som Jan hade med sig – fick en ”strykande” åtgång.
Här är några filmklipp från kvällen:
Kvällens Jammare var Albin Eklund trummor, Jacob Sandberg bas och Martin Bender piano.
Nu återgår vi till att ha jazzkvällarna ”Sista Tisda’n” på tisdagar och nästa tillfälle är den 26 april. Välkomna då.
Kerstin Heikenfeldt berättar om sin resa vandring på Annapurna panorama route i Himalaya. Vi var ca 27 personer som ”bänkade” oss för att följa med på Kerstins vandringsresa på panorama route i Himalaya.
Det var 5 kvinnor i åldern 65-70 som begav sig på detta äventyr följt av en kvinnlig guide och även kvinnliga bärare vilket uppmärksammades av andra vandrare. Vi fick även reda på att bärarna får ha 30 kg i packningen som de bär åt resenärerna,
Kerstin visades oss fantastiska bilder på hängbroar, trappor som som skulle klaras av, övernattning i härbärge/tehus och vackra naturbilder.
De vandrade ca 5-6 timmar per dag och vädret var varmt när solen kom fram ca 25-26 grader men på kvällen var det kallt ca 5-10 grader både ute och inomhus. Duscha fick de ofta göra i kallvatten då varmvattnet var begränsat på ”tehusen”.
Sista etappen startade dem redan 04.30 för att sen se solen gå upp på 3210 meters höjd i ”Poon hill”. Sen var det bara att ta sig ner till 1340 meter för att åka jeep resten av återresan.
Vi som satt där fick sen möjligheten att ställa frågor och alla som var där var väldigt nöjda med upplevelsen kanske lite extra med att slippa vandra hela vägen uppåt men ändå få vara med och dela upplevelsen med ord och bild.
i baren arbetade Lena och Stieg.
Vid pennan -Pia Holm-Johansson – kvällens klubbvärd
Bilderna har tagits av Inga, Pia och Sune
Vilken kväll. Absolut fullsatt. Ja vi tvingades tacka nej till ett flertal medlemmar på grund av det stora intresset.
Att Jan har ett utomordentligt stort kunnande visste vi nog alla men att han var så inspirerande, så humoristisk och så frikostigt delade med sig av sina erfarenheter gav mängder av intresserade nickar, skratt och applåder.
Jan växte upp i en etta i Göteborg, vilket t ex innebar att han först i tioårsåldern såg ett badkar. En notering som gav både perspektiv på Jans liv men också på utvecklingen i Sverige. Hans mors kommentar ”ska du vara sekreterare i hela ditt liv” när han nått positionerna kabinettsekreterare och vice generalsekreterare utlöste många skratt. Liksom hans kärleksfulla kommentarer kring hustru Kerstin och sin rival Mr Steinway.
Jan poängterade ordets betydelse. Viktigt för ett framgångsrikt medlingsarbete var således ett brett ordförråd, rätt timing, förståelse för parternas kultur och tillit i relationerna samt absolut ärlighet. Vi fick höra om Iran, Irak, Trump och Putin. Ja vi skulle säkert kunna hålla på flera timmar till!
Vi gladde oss åt att höra att Jan fortsätter sitt fredsarbete bl a som ordförande i SIPRI, Stockholms internationella Fredsforskningsinstitut,
Jan avslutade med en hyllning till Dag Hammarskjöld och hans ”Vägmärken” vilket kändes mycket bra.
Tack Jan, Tack Ken för en fantastisk kväll.
Anders – Klubbvärd för kvällen.
Nära 50 personer hade gett sig ut i januarimörkret för att lyssna till Perry & The pacemakers och deras berättelserom hur det gick till när Beatles erövrade popmusiken. Vi fick höra flera gamla godingar som representerade olika årtionden och vad just den musiken betytt både för The Beatles och för popmusiken.
Roligast var kanske när de gjorde jämförelser med vad vi i Sverige lyssnade till under samma årtionde. 1959 var Niel Zedaka igång i USA och spelade fina låtar – här hemma lyssnade vi på ”Jag är lapp och jag har mina renar…”
Det är i år 110 år sedan de första nationalparkerna i Sverige bildades – också de första i Europa. I dag finns 30 nationalparker – alla unika, oich särskilt viktiga områden att bevara. Sammantaget bildar de ett magnifikt utsnitt av allt vad svensk natur har att erbjuda.
Vi fick se sagolikt ögonbedövande vackra bilder från samtliga nationalparker. 30 olika, på en dryg timme, raskt och intressant.
Som på beställning hade P1 påpassligt samma morgon ett program om Söderåsens reservat i Skåne, där man, som Claes berättade, tvärtemot många övriga parker, försöker eliminera barrträden till förmån för lövdito.
En glimt av både västkustsk och stockholmsk skärgård via Ängsö och blivande Nämdö reservaten hann vi också med liksom tankar kring FNs förslag att göra Stockholms ytterskärgård till ett världsarv. Claes fördjupade bildexposén med en avrundande lite filosofisk diskussion kring de olika intressenterna i en Nationalpark. Markägare, Staten, och turisterna…inte en självklart enkel ekvation.
Till slut fick vi också möjlighet att köpa en del av Claes många vackra fotoböcker.
Ett 25 tal deltagare, varav 11 gäster, lyssnade och åt en välsmakande soppa som och Gunilla och Olle hade tillrett i baren.
Kajsa Ernst, som var Ken Olofssons gäst i Samtal på Ljuset, var tydlig. Hon trivs bäst på teaterscenen, i det direkta mötet med sin publik. Nordens Ljus är en fin miljö för personliga möten. I samtalet med Ken delade hon generöst med sig av sina erfarenheter av livet. Uppväxten i Helsingborg med en frånvarande pappa och en mamma hon tidigt fick ta ett stort ansvar för. Drömmen om ett annat liv som väcktes av Ginger Rogers och Egon Larsons stora betydelse för hennes karriär.
Vi fick höra hur Kajsa arbetar med en roll, hur frågan om hur det är att vara människa blir central. Och rollerna har varit många. Att hon älskar biroller som ger större utrymme för tolkning. Guldbaggen för bästa biroll i Masjävlar är ett bevis på att hon har lyckats.
Det mer personliga. Vad är kärlek? Hur tar man sig igenom en stor sorg? Vi var nog många som kände med och kände igen oss i Kajsa denna kväll.
För Kajsa står en turné med Riksteatern närmast på tur. Mer fick vi inte veta. Men hon är ju nu medlem i Nordens Ljus och förhoppningsvis får vi möta henne igen på vår pråm
Ken har lovat oss att de fina samtalen på Ljuset fortsätter nästa år. Det ser vi fram emot.
Terje och Tomas serverade en värmande gulaschsoppa som var mycket uppskattad.
Lena var kvällens klubbvärd.
Nedan några bilder från kvällen tagna av Inga och Lena
Vad roligt det är att lyssna på engagereade föredragshållare. Vi var 12 personer som lyssnade, frågade och diskuterade med Inger Olofsson. Inger som brinner för projektet ”Solvattern” berättade om detta biståndsprojekt som renar smutsigt vatten till rent vatten. Genom sin småskalighet ger det möjlighet för familjer att själva skapa sig ett bättre liv genom färre sjukdagar, fler arbetsdagar och en bättre miljö genom mindre skogsavverkning.
Ett mycket stimulerande föredrag, som avrundades med fortsatta diskussioner i baren.
Anders Klubbvärd för kvällen
Bilderna har tagits av Inga
Öppna Pdf-filerna och läs mer om projektet 1/Solvatten 2/ Solvatten – distribution
Jejja sjöng, deklamerade, spelade och berättade! De drygt 40 deltagarna skrattade, log, reflekterade och njöt!! Som värd för kvällen kunde jag bara glädjas över en afton i bästas Nodens Ljus anda kulturell, musikalisk med en förplägnad i form av en spännande och välsmakande soppa. Inte undra på att många stannade kvar i baren efter Jejjas framträdande!
Anders – kvällens klubbvärd.
Bilderna har tagit av Lena W
Samtal på Ljuset är verkligen en succé. Vi hade en så trevlig kväll igår med Ken Olofsson som samtalade med Inger Nilsson som spelat Pippi Långstrump i alla tv-serier och filmer. I år är det 50 år sedan det första avsnittet spelades in. Inger var 9 år första gången och berättade livfullt om hur hon tagits ut bland 8000 sökande till den här rollen och hur spännande det var när de väntade på att höra hur antagningen gått. Hennes pappa var journalist och stolt över att hon kommit så långt i processen och ville gärna skriva om det i sin tidning, Folkbladet Östgöten. Men han fick tåla sig och även Inger, som inte heller fick säga ett ljud. Strongt gjort.
Vi fick lyssna till många roliga anekdoter om det liv som hon levt tillsammans med Pär Lundberg och Maria Persson – alias Tommy och Annika. De har fortfarande kontakt och Pär tycker att Inger och Maria känns som hans systrar! De träffas lite då och då. De har ju levt tillsammans periodvis under tre år när de spelade in filmerna och var väl som barn är mest – sams ibland, riktigt osams ibland. Inger fick ju också göra litet roligare saker än de, ibland. Men de hittade också gemensamma intressen, bl a hittade Inger och Maria hästar på Gotland, som de red på. Men det blev snart förbud på det. Filmbolaget var rädda för att de skulle ramla av och skada sig – så NIX.
Öppna pdf-filen och läs mer om Ingers historia.
Idag försörjer Inger sig som frilans och har bla en roll i Lorcas Bernardas hus. Helst skulle hon vilja spela Shakespeare för hon är väldigt intresserad av de gamla klassikerna.
Nu är hon medlem i Nordens Ljus och vi kan bara hoppas att hon gärna besöker oss vid olika tillfällen.
Kerstin kvällens klubbvärd
Tomas och Terje stod i baren, tillagade och serverade en jättegod rotfruktsoppa.
Bilderna har tagits av Inga och Kerstin.
Minneskväll för Britt
Ikväll har vi haft en härlig afton med mycket sång och musik. Det började med att Inga Berg berättade vilken betydelse Britt haft för klubbens verksamhet och att den över huvud taget finns idag. Agi Lindroth, Britts yngsta son, sjöng sin egen sång ”Missade människa” och hälsade så mycket till Britt. Så personligt och gripande.
Git Skiöld berättade om deras FN-turné i Kongo och vilka oförutsedda och otäcka händelser de var med om där. Att Kongo på den tiden var lika stort som hela Europa var det inte många som visste och att de fick åka Herkulesplan iklädda Kronans vadmalskläder – så länge sen det verkade! Git sjöng och berättade många minnen. Git kompades av Pelle Karlström och Hasse Larsson.
Jane Sannemo – som tillhörde Pearlettes – Britts kompband, sjöng tillsammans med Anna-Bella Munter och Pyret Moberg. Vi förstod att de haft en rolig tid tillsammans.
När Claes Janson skulle sjunga berättade Anders en fin historia. Britt hade fått en bok av sina barnbarn där hon skulle skriva ner sina minnen från sitt liv. En rubrik löd – Min finaste present. Där hade Britt skrivit: När jag fyllde 6 år fick jag en cykel. Den var röd. Jag blev så glad! Då sjöng Claes ”Har du kvar din röda cykel” – såå fint!
I pausen bytte alla plats med varandra och det fungerade jättebra!
Clarence Öfwerman med sina döttrar Billie och Ella spelade och sjöng 3 låtar. Fantastiskt! Publiken jublade över dessa två flickors fantastiska framträdande.
Sven Melander gjorde entré och läste Hammarbysupportern av Slas. Ekens-dialekten lämnade väl en del övrigt att önska – av denne inbitne Malmö FF:are – men den satt fint!
Lasse Zackrisson spelade två låtar till Britts ära och det var så vackert att tårarna ville komma fram. Han spelade sista gången för Britt när hennes sambo, Lasse Sandlin fyllde år i oktober förra året.
Ia Langhammer läste också en bit av Slas – Lars Gunnar, som var polis och hade svårt att hitta en flickvän. Underbart!
Cecilia Thorngren ackompanjerad av Claes von Heijne sjöng Sista dansen så vackert att inte ett öga var torrt.
Avslutningen var magnifik. Alla aktörer kallades fram och Claes Janson sjöng ”Hälsa Mikael från mig ” på originalspråket och sist fick vi alla stämma in i den svenska versionen.
Allra sist berättade Mikael Englund, som har Mickes skivhandel vid Hornstull, där Britt ofta handlat, att hon naggat hans barndom i kanten… Han var nämligen döpt efter just ”Hälsa Mikael från mig” och många kompisar hade sjungit den för att retas med honom. Men det var glömt och förlåtet nu.
En härlig kväll utan sentimentalitet och helt i Britts anda. Jag tror hon sjöng med i sin himmel.
Lelle och Tjingen hade gjort ett fantastiskt jobb med goda snittar och Cava. De hade dessutom öppet så att man kunde beställa mat efteråt om man ville det. Fantastisk service!
Anders var värd för kvällen – Bosse Janzon och Karin Öberg stod i baren – Kerstin skrev.
Fotograf Lars-Gunnar Johansson.
Vi träffas i baren och äter soppa som Gunilla och Terje har lagat.
Vi äter och snackar om livet i allmänhet och om livet på Nordens Ljus i synnerhet. Har du tankar och idéer om vad du skulle vilja se och höra på Ljuset? Berätta! Kanske har du hört eller sett något som du tycker skulle passa. Kerstin är där och tar emot alla idéer!
Kanske berättar Gunilla om en spännande konferens hon varit på – Hjärt- och Lungräddning handlade den om. När man påträffar någon som inte andas – vad gör man? Vad säger de när man ringer 112? Vad ska man kunna svara på? Så viktigt att vi alla vet!
Soppa serveras från kl 18. Kom och mys i höstmörkret!
Varmt välkomna!
Vi har nog alla en femåring inom oss. Och det är härligt när hen väcks till liv. Det hände på Nordens Ljus i torsdags. I sin berättelse om Missikalen Katter lät Agneta Elers-Jarleman och Gunnar Edander, till publikens förtjusning, oss möta Lennart Hellsing och fyra katter i rim och musik. En inte så känd sida av Lennart Hellsing kanske, men troligen den mest internationella. Katter har översatts till 14 språk och satts upp i drygt 40 föreställningar runt om i Europa. Vi fick lyssna till katterna Rimski Korvenkoskas, Snövits, Måns och Prins Marmelads olika öden och den spännande berättelsen om samarbetet med Lennart Hellsing. Att hans ande svävade i rummet rådde det inget tvivel om. Och visst kunde vi sångtexterna till både Herr Gurka och Kusin Vitamin.
Agneta och Gunnar är nu nya medlemmar hos oss och förhoppningsvis kan vi förvänta oss fler föreställningar i framtiden.
Sussie och Tommie hade lagat en härlig gazpacho.
Lena var klubbvärd
Till vår hjälp hade vi supergoda snittar som krogen hade gjort och kören Näktergalningarna kom och sjöng in sommaren för oss! En riktigt fin och trevlig kväll!
Bosse och Gunilla stod i baren med den äran och Kerstin värdade!
På tisdag den 28 maj är det säsongens sista aktivitet – Sista tisdan. Välkomna då.
Bilderna har tagits av Inga
Anders kvällens klubbmästare
I baren arbetade Inga och Olle.
Bilderna har tagits av Inga
Torsdagens ginprovning hade lockat många ljus. Vi startade med att äta en god middag med pannbiff och potatismos som Lelle lagat med den äran.
Provningen tog därefter vid nere i Galleriet där vår ”proverska” Amalia Gonzales Stöckel hade förberett och hällt upp 4 olika ginsorter. Vi fick en liten exposé över ginets historia och fick lära oss att det här är en gammal dryck med anor från 1200-talet. Holländarna startade tillverkningen och den inspirerade engelsmännen som sedan utvecklat gintillverkningen och använt gin historiskt både som rusdryck men också för medicinskt syfte.
Att känna doft av olika örter i sprit är inte lätt. Vi försökte tappert att identifiera vilka örter som ingick i de sorter vi provade och lyckades väl känna igen en del. Men i Bombay Saphire ingår 10 olika smaker och det var inte lätt att identifiera. Men det var väldigt intressant att sedan smaka de olika sorterna och försöka identifiera vad som skiljde dem åt. Vi provade Bombay Saphire, Hendrix, Pink Gin från Stockholms Brenneri och Old Tom från Hernö.
Avslutningsvis bjöd Amalia på en överraskning – en tysk gin med doft av gran och skog – en gin som var lite mildare och i mångas tycke väldigt god.
Naturligtvis avslutade vi hela provningen med att blanda en riktig Gin och Tonic, som Amalia medfört. Gott och trevligt var det och många stannade kvar och fortsatte samtal och drink i baren efteråt.
Tommie och Susanne jobbade i baren.
Kerstin – Klubbvärd för kvällen.
Bilderna har tagits av Inga och Tomas
I torsdags den 4 april gästades Ljuset av Arne Ljungqvist, 87 en av Sveriges största idrottsledare genom tiderna – den internationellt mest meriterade. Arne är professor i patologi intervjuades av Ken Olofsson, och har gjort sig känd som ”dopningjägaren.” När han startade antidopningkampanjen på 70-talet var oförståelsen och okunskapen stor både bland idrottsmän, ledare och allmänheten. I 45 år har han arbetat i kampen mot dopning inom idrottsrörelsen och hade mycket att berätta. Allt från sitt intresse för sjukdomar genom kamraters dödsfall i skolan till utkastade kanyler vid tillslag mot Österrikes skidlandslag i Italien
Han berättade också på ett varmt och empatiskt sätt hur han i många år levde med en hustru som drabbades av svår demens och om hur det var att sörja två gånger, vid personlighetsförändringen och det slutliga avskedet.
I sanning en välartikulerad, nykär och fortfarande kunskapssökande personlighet….och skönt att veta att buset inte ligger före jägarna….man är numera tack vare Arne jämsides.
Anders Holm höll en vacker parentation över Britt Damberg Lindroth och en tyst minut.
Och som extra bonus kunde vi bland 40-talet lyssnare bland de externa gästerna hälsa Ove Bengtson, tennislegenden, välkommen.
Bosse Janzon hade gjort en god mustig och hälsosam vårsoppa som vi avnjöto med lite vin eller öl i vår Bar.
Vid sammanfattningen och även i baren,
Tomas
Inte bara fotboll
Nedan några bilder tagna av Inga
Download filen och hör Tord spela dragspel
Lisbet öppnade butik – Jobs keramik och textil på Norrlandsgatan – där också Gocken kom att ha sin verksamhet. Det följes åt under hela sin konstnärliga gärning och ibland kan det faktiskt vara svårt att skilja deras alster åt.
Vi fick fantastiska inblickar i hur denna stora Jobsfamilj flyttat tillbaka till Västanvik utanför Leksand och startat både handtryck och drejarverkstad. Detta för nästan 100 år sedan! Tyvärr gick flera av dem bort vid tidig ålder vilket naturligtvis påverkat verksamheten, Gocken levde dock till mitten av 1990-talet och var produktiv in i det sista.
Vi lovade alla att besöka utställningen på Thielska Galleriet, som öppnade den 23 februari och har öppet till den 2 juni. Någon guidad tur behöver vi inte, försäkrade Christina – den har vi redan fått genom hennes utmärkta berättelse ikväll!
Kerstin – klubbvärd
I baren jobbade Åsa och Mille
Nedan några bilder från kvällen
Andreés polarexpedition är nåt alldeles extra!
Per Strandin berättade att han hittade ett nytt exemplar av P O Sundmans bok i soprummet och blev så fascinerad av den att han ägnat mycket tid och stort intresse åt projektet.
Ett fullsatt Galleri lyssnade intensivt när Per på ett mycket intresseväckande sätt berättade om sina rön. Själv är jag övertygad om att vi är många som kommer att följa upp Pers föredrag med ett besök på Gränna museum.
I baren serverade Gunilla och Astrid en god broccolisoppa.
Anders kvällens klubbvärd.
Bilderna har tagits av Inga
Värd var Tomas, som också recenserade.
Fotograf: Lars-Gunnar Johansson
Nedan några bilder från kvällen
Birgitta Elisabeth och Hans Wilhelm alias Barokoko underhöll oss med schlagers från 1950 och 60 talet! Cirka 20 personer njöt och sjöng med på ett mycket glatt sätt. Speciellt var också Birgittas mellansnack om vad som hände då de olika schlagerna slog. Riktigt roligt var det när hon antydde skandalernas skandal dvs Per Oscarsson i Hylands hörna. Alla hade tydligen sett och kom ihåg detta avsnitt!
Anders glad klubbmästare för kvällen
Nedan några bilder tagna av Inga.
Igår var det Vinprovning!!
Thomas Holm utbildade oss i oenologi på temat Rioja…. Den långa vägen tillbaka.Under större delen av 90-talet var Rioja på var mans läppar….för att sedan
nästan helt försvinna från krogarnas vinlista. Vad hände med Rioja och hur ser vägen ut tillbaka till vinets finrum.
Vi fick prova och diskutera vinerna från detta legendariska distrikt och titta på stilarna Crianza, Reserva och Gran Reserva för att se om de gamla värderingarna är lika aktuella som för 30 år sen. Vi får lära oss om druvsorten Tempranillo och de olika distrikten i Rioja.
Ett 30-tal medlemmar och gäster deltog i vinprovningen. Vi serverades också en v tapas-tallrik, som iordningställts av Gunilla och Kerstin ochtill tapas tallriken serverades 2 för ändamålet specialinköpta Rioja viner. En Gran Reserva (Vista Alegre 2010) bedömdes utom tävlan som godast) och en Reserva Baron de Ley.
Tomas kvällens klubbmästare.
Nedan några bilder från kvällen. Tagna av Inga och Tomas
En mycket trevlig kväll!
Kerstin
Värd för kvällen
Nedan några bilder från kvällen – tagna av Inga
Fullt hus på båten i torsdags kväll när Pia Hultgren berättade om sin seglats från Mallorca till Australien. Vilken resa! Fantastiska bilder och berättelser från spännande öar på andra sidan jorden, anekdoter om livet ombord. Att stå vid rodret i 3-timmarsskift och sova när det passar. Vilket liv! Pia och hennes man var ute i 10 månader men gick i land här och där på olika ställen – de hann dessutom med att tävla och vinna priser i åtminstone två seglingstävlingar! Resan avslutades i Brisbane i Australien och båten, Spirit, fraktades sedan på lastfartyg tillbaka till Mallorca, där den ligger och väntar på nya äventyr…. Vill du läsa om deras äventyr finns Pias blogg http://www.spirit.se/ att inspireras av!
En väldigt trevlig kväll!
Kerstin kvällens värd
Klicka på bilden för en video:
Kvällens fotograf Larsa
Han intervjuades av vår nyinvalde Klubbmästare Ken Olofsson och de inledde med en underfundig telefonintervju som Göran Persson i egenskap av rådgivare till Stefan Löfven. Vi fick under halvannan timme höra prov på de flesta nuvarande och tidigare kända politikerna, partiledarna Kungen och Järegård, Bergman och Leif G W, Göran både Greider och Lambertz, Kurtan och Mats Knutsson med fisklinan i mungipan….,, liksom ett potpurri på fejkade intervjuer där K G Bergström samtalade med många kändisar som framförde åsikter man gärna tror att de har men aldrig vågar uttrycka i vanliga intervjuer. Han plockade ihop Lars Adaktusson med komponenter från bl a Lasse Berghagen o Björn Borg. Vi fick följa med hur han med enkel mimik, kroppsspråk och röst blev en helt annan person.
Vi fick också se hur en enkel sminkning och peruk/glasögon fulländade bilden av tex Sverker Olofsson, som genast gick hårt åt Ken.
Även en liten personlig bakgrund till drivkrafter och (bl a teknisk) kvalitetsmedvetenhet delgav han oss åhörare. 54 st var vi som lyssnade, nytt årsbästa!
Som lekamlig spis serverade Gunilla o Tommie en suverän hönscurrysoppa som vi tror att Håkan kan ha haft ett finger med i…
En i sanning underhållande och minnesvärd kväll.
Bifogat en länkt till en animerad politisk satir (Political island) som nu ligger på FB och Youtube och som Göran medverkat i och funderar på en fortsättning till….https://www.youtube.com/watch?v=iSY5NH7Ig4Y
Liten filmsnutt från kvällen:
Klicka på VISA och sedan på ”Öppna” för att se filmen
Fotograf Lars-Gunnar ”Larsa” Johansson
Du som inte hade möjlighet att komma igår får en ny chans när Cecilia har föreställning på Scalateatern den 22 oktober. Missa inte den.
I baren serverade Tomas och Inger en mycket god rödbetssoppa.
Kerstin – kvällens klubbvärd
Fotograf: Lars-Gunnar ”Larsa” Johansson
Inga kvällens klubbmästare
Pär är en enmansshow, men bjöd på sång, vissling, gitarr, concertina, munspel samt liten handy specialcittra. Det vi fick uppleva under nästan 2 trollbundna timmar, och som skiljer Pär från andra artister, är att han på ett inlevelsefullt, nyanserat och målande sätt levererar ett försättsblad, en vinjett, en gripande och dramatisk tolkning av scenariot inför varje visa. Man kunde riktigt föreställa sig bakgrunden till vad som tilldrar sig i visorna.
På vårt Evert Taube tema i april gästades vi i torsdags av Göran Gynne, som kåserade om bla Everts bakgrund och historia speciellt de argentinska influenserna, där vi fick utrett den verkliga historien runt Carmencita vars barnbarn fortfarande idag besöker Sverige och Taubesälllskapet
Göran har skrivit en intressant bok som heter Evert Taube, du Furste av det väldiga PAMPAS!
Det blev både bild och musik med Rolfs Bergström (Taubesällskapets hovmusikant) som inledde med lite bandoneonliknande toner på sitt dragspel, lite sång av Göran och allsång där vi alla gemensamt utförde Fritjiof och Carmencita, alla verserna samt ytterligare ett extranummer.
Ett 25-tal medlemmar och några gäster bevistade denna i sanning berikande kväll, kryddad av Håkans välsmakande indiska hönssoppa, serverad av Gunilla och Birgitta.
Tomas, kvällens klubbvärld.
Fotograf Larsa
Lasse Zackrisson och Micke Åkerman svarade för ett mycket gediget och spännande program, som inleddes med att Hans Löwgren och Birgitta Ingridsdotter, Barokoko, sjöng och deklamerade. Därefter vidtog sång och pianospel av Bengt Olrog.
”Dom säger att det går över”, Axelle Axell, Gunvor Pontén, Lasse och Micke minns föreställningen på Mosebacke. Bland de verkliga höjdpunkterna vill jag speciellt nämna ”Fimpen och tändstickan”, ”Skjortan”, ”Drömmen om Gun” och Mickes låt av Bosse.
Som avslutning fick vi höra Bosse sjunga ”Blåbär”, vilket satte punkt på ett riktigt härligt program i bästa Nordens Ljusanda.
Anders, en mycket stolt och glad klubbmästare för kvällen
Fotograf Larsa
Dessutom var det urpremiär på Nils Ferlindikter i jazzig version tonsatta av Pernilla Dahlstrand. Spelade sax gjorde: Wåge Finér, Curt Furusten och Håkan Larson
Brass: Bengt Ericsson, Ingemar Lindgren. Komp: Leif Thuresson, Rolf Calmeryd, Oliver Farkas.
Bandet avslutade med ”Underbart är kort”. Applåderna var många och långa.
Lena var kvällens klubbvärd. I baren serverade Karin och Bo soppa av kålrabbi. Den smakade bra.
Nedan några bilder från kvällen, tagna av Inga.
!
Musikfrågesport med Micke och Henrik!
Vilken trevlig kväll det blev. Cirka 35 tävlingssugna deltagare lyssnade intensivt på musikanternas framförande av låtar, som skulle förknippas med länder från hela världen. Svårt var det, spännande blev det. Helt oväntat var det väl inte att den musikaliska familjen Wikström lyckades lösa flest länder! Tätt följd av Lasse Zachrisson med vänner. Stämningen var hela tiden mycket hög och samvaron fortsatte sedan under stor trivsel i baren. Soppa hade tillagats och serverades av Gunilla och Reine, den smakade mycket bra.
Lena och Kerstin bjöd på smaklig gulasch.
Kvällens klubbvärd och skribent Tomas.
Nedan bilder från kvällen i huvudsak tagna av Larsa.
Välklingande Blåskvintett 60 gästade pråmen vid säsongsstarten i torsdags. Kvintetten, bestående av flöjt, oboe, klarinett, fagott och valthorn, framförde ett brett urval ur ensembleformens över 200 år gamla repertoar. Från en av de allra tidigaste kvintetterna av Franz Danzi, via arrangemang av ungerska 1600-talsdanser, till programmusik av belgaren Louis Marischal.
Publiken bestod av ett 40-tal, personer, varav några gäster. I baren serverade Lena och Gunilla indisk hönssoppa.
Håkan Larsson, t f programvärd.
I
Torsdagen den 23 november berättade Tin Andersen Axell författare till boken ” Djävla älskade unge” om Greta Garbo. Hon har skrivit boken, och talade också om Greta Garbo,med utgångspunkt i de brev Greta hade skrivit till Mimi Pollak och som Tin fått del av genom Mimi Pollaks son, som också var Garbos gudson.
Föredraget var mycket personligt och gav en god bild av människan Garbo som nog aldrig riktigt förstod sin egen storhet och alltid hade en längtan tillbaka till teatern och Sverige.
Britta kvällens klubbvärd.
Inga och Olle serverade ärtsoppa i baren.
Nedan några bilder från kvällen
Han tog oss med på en resa från barndomshemmet på söder, en mötesplats för tidens radikala författare och konstnärer som Ivar LO-Johansson och X-et Erixon till dagens ateljé där hans aktuella bilder skapas. Han berättade målande om när han hämtade barn på dagis tillsammans med Ivar LO och möten med Per Anders Fogelström på Vitabergsklubben. Vi fick höra hur det gick till när Nationalgalleriet, som han startade för över 30 år sedan ”stal föreställningen” från Nationalmuseets stora Coca Cola-utställning.
Han fick det att låta så enkelt, att med hjälp av torrnål och kopparplåt, skapa fantastiska bilder att vi alla kände oss som blivande konstnärer. Hans stockholmsbilder som under november hänger i galleriet vittnar om ett Stockholm som kanske är på väg att försvinna. Missa inte dem! Alla är sålda men kontakta någon av våra gallerister, Ljuva eller Monica, så kan det finnas fler.
En kväll på pråmen som vi kommer att minnas. Lena kvällens klubbmästare.
Några bilder från kvällen
En synnerligen smaklig pumpasoppa – tillagad av Bo J – kryddade tillställningen som drog ett 30-tal medlemmar.
Tomas Richter – kvällens klubbvärd
Inga tog några bilder från kvällen
Vilken fantastiskt trevlig kväll vi har haft tillsammans med Lars och Lina Nyberg och deras brödrostar!
Därefter fick vi lyssna till Peter Ander när han kåserade om Bix Biederbecke – Young man with at horn – en välkänd amerikansk jazzkornettist och kompositör. Ett 30-tal personer lyssnade till det intressanta kåseriet som blandades med musik bl a ”Singin the Blues från 1927 som allmänt anses vara den första jazzballaden någonsin.
I baren servade Bo Janzon och Terje Reistad soppa, en ”hemmagjord” indisk vegetarisk soppa ”Mulligatawny”, den smakade gudomligt. Bosse hade också tagit fram en broschyr för kvällen med information om kvällens program och mat.
Klockan 19 kom Gunvor Pontén och Lasse Zackrisson – Vilken härlig kombination! Ruben Nilsson, Gunvor Ponten och Lasse Zackrisson!
Cirka 30 personer njöt från första visan till finalen med Rubens Stockholmshyllning. Tack vare Lasses mellansnack fick vi lära känna Rubens liv och leverns och och genom Gunvors deklamationer ta del av hans dikter. Applåderna var långa och hjärtliga!
Anders stolt klubb mästare för kvällen.
Inga och Olle bjöd på spenatsoppa med ägghalvor.
Vi ser fram emot fler möten med Ken.
Tomas Richter, kvällens klubbmästare
Nedan några bilder från kvällen.
Inga – kvällens klubbmästare
Duon spelade musik från sin snart färdiga nya CD ”Populärmusik från Barocken”.
Magnus och Håkan besökte oss för 8:e gången och vi hoppas att det blir en god tradition att varje år få lyssna till denna ljuvliga musik.
Om Ni vill läsa mer om musiken som spelades – öppna denna Pdf-fil.
Foto Larsa
Inga kvällens klubbmästare.
Tina Rodhe, chef för Medeltidsmuseet, tog oss med på en resa genom jordlager och sekler på Södermalmstorg. Fängslande berättade hon för ca 40 entusiastisk medlemmar om arkeologernas arbete och fynd.
Undersökningarna avslöjar att det finns planlagd bebyggelse på söder redan på 1200-talet. Och av fynden kan man se att den materiella standarden var lika hög som innanför stadsmurarna. Kritpipor från Nederländerna, vackert glas och plomber som visar att man importerade fint ylle. För att inte tala om alla dessa lerskärvor.
Men varför murade man in snäckskal bakom spisen i ett hus från 1600-talet? På det hade Tina inget svar. Spekulationerna var många och Tina fick värdefulla tips med sig hem.
Då utgrävningarna kommer att fortsätta ännu många år kan vi, till publikens stora glädje, se fram emot fler spännande besök av Tina
Men innan dess kan den som vill se utgrävningarna på plats följa med på det planerade studiebesöket den 10 maj. Mer information kommer.
Tina välkomnade oss också till den utställning, Slussen under ytan, som finns på Medeltidsmuseet. Där kan man beskåda många av de föremål som man funnit vid utgrävningarna. Och det är gratis entré till Medeltidsmuseet.
Lena Wollin, kvällens klubbmästare. Fotograf Larsa
Kvällen inleddes med en smakrik och fyllig fisksoppa tillredd av Håkan och Björn.
Tomas kvällens klubbmästare
Nedan några bilder från kvällen
Inom ramen för vårt Islandstema under mars 2017 talade Nanna Hermansson, ordförande I Samfundet Sverige-Island, i torsdags om mord och dråp i den isländska litteraturen.
På ett engagerat sätt berättade Nanna om mord och dråp i allt från isländska sagor till nutida deckare. Hon lyckades också i sitt föredrag förmedla en bild av Islands natur och kultur som lockade oss deltagare att veta mer om detta spännade,annorlunda land. Redan nu på torsdag (9/3) blir det tillfälle till detta då vi får höra om isländska mattraditioner.
Avslutningsvis slog Nanna ett slag för den uppmärksammade och prisbelönta isländska filmen ”En väldig vänskap” som nu går upp på biografer I hela landet.
Brita Bergqvist kvällens klubbvärd
Nedan några bilder från kvällen.
Det svängde verkligen om Lasse Zackrissons presentation av Alice Babs.
Lasse berättade om sina möten med Alice. som startade redan när han som tonåring fick i uppdrag att katalogisera hennes produktion och hur han senare fick överta hennes samlingar som fyllde hans vardagsrum och senare blev grunden till svenskt visarkiv.
Lasse varvade skivinspelningar, radioinslag med avsnitt ur filmen ”Alice Babs – Swing it!” allt ur egen produktion.
Lasse gav en mycket intressant personlig bild av Alice Babs, en skildring som uppskattades varmt av en ytterst begeistrad talrik publik.
Anders – Glad klubbmästare för kvällen
Fotograf Larsa
Publikrekord på Nordens Ljus igår kväll! Och vilket fantastiskt framträdande av Silas Bäckström och Anders Lago!
Vi fick hela Cornelis biografi av Silas Bäckström och Anders Lago illustrerade med visor av Cornelis. Vi fick t o m sjunga allsång mellan varven!
Biografin omfattade allt från Cornelis födelse i Holland, familjens invandring till Ekerö utanför Stockholm och Cornelis liv både i Sverige och i Köpenhamn. Hur han lärt sig svenska med hjälp av Fantomen – men också hur han plöjt både Ivar Lo Johansson och Jan Fridegård för att bättre behärska det nya språket. Han älskade att läsa böcker och hade alltid en bok med sig var han gick.
Två år före sin död fick han nobben av alla skivbolag och hade inga
jobb. ”När Cornelis kom hem till Sverige från sin frivilligexil i Köpen-
hamn hade han vare sig nånstans att bo eller en krona på fickan och jag
vill ge en så hel bild jag kan av en stor poet och trasig människa”, säger Silas Bäckström som följt honom genom nästan hela hans karriär och hade mycket intressant att berätta. Många anekdoter fick vi oss till livs eftersom Cornelis levde ett både självförbrännande och fantastiskt liv. Silas producerade hans sista två skivor och var med honom hela vägen till slutet.
Inte förrän efter sin död har Cornelis kommit att bli något av en nationalskald som gett oss några av våra mest älskade sånger. Anders Lago tolkade detta med stor inlevelse och när vi sjöng Brev från kolonin – fick vi minsann höra några helt okända verser!
Nedan bilder från kvällen tagna av Larsa
Som tur var hade kvällens värd, Tomas Richter, inviterat sin gode vän och guidekollega, Magnus Ericson, vilken också ville lyssna på Wicklin. Magnus hade dock inget emot att improviserat dela med sig av sina flodkryssningserfarenheter runtom i Europa. På ett helt oförutsett tema fick vi en intressant och underhållande kväll med lång frågestund och god räksoppa.
Nedan några bilder från kvällen
Ett 25-tal medlemmar och några gäster dök upp och alla njöt av Britts goda mandelpotatissoppa med bacon, persilja och västerbottenost. Jättegott!
Lyssna till ett axplock av Cecilias låtar – delar av två låtar
Nedan några bilder från kvällen.
Cecilia Thorngren på Boulevardteatern
Soppa från klockan 18 00. VÄLKOMNA!!
Som en bonus fick vi också ett föredrag av vår medlem Anette Rosvall om Portugals viner och mat. Anette berättade vilka regioner som är mest produktiva och vilka regioner som har svåra problem pga värmen och torkan. Dock arbetar producenterna i Portugal hårt på att lära sig hantera sina olika förutsättningar – så vi ska hålla ögonen på denna vinnation i framtiden!
Kerstin
Nedan några bilder från kvällen
Ett så trevligt föredrag av bibliotekarien och författaren Berit Engdahl! Vi ”gick” efter gatorna i Vasastan och Kungsholmen och fick reda på flera skyltar med författare och vilka stockholms-citat i deras verk som föranlett en skylt på just den adressen. Mycket intressant och tankeväckande med roliga anekdoter och ett lite lagom knepigt ”quizz” som avslutning.