Torsdagen den 16 januari 2020

Samtal på Ljuset med Jan Eliasson

Vilken kväll. Absolut fullsatt. Ja vi tvingades tacka nej till ett flertal medlemmar på grund av det stora intresset.

Att Jan har ett utomordentligt stort kunnande visste vi nog alla men att han var så inspirerande, så humoristisk och så frikostigt delade med sig av sina erfarenheter gav mängder av intresserade nickar, skratt och applåder.

Jan växte upp i en etta i Göteborg, vilket t ex innebar att han först i tioårsåldern såg ett badkar. En notering som gav både perspektiv på Jans liv men också på utvecklingen i Sverige. Hans mors kommentar ”ska du vara sekreterare i hela ditt liv” när han nått positionerna kabinettsekreterare och vice generalsekreterare utlöste många skratt. Liksom hans kärleksfulla kommentarer kring hustru Kerstin och sin rival Mr Steinway.

Jan poängterade ordets betydelse. Viktigt för ett framgångsrikt medlingsarbete var således ett brett ordförråd, rätt timing, förståelse för parternas kultur och tillit i relationerna samt absolut ärlighet. Vi fick höra om Iran, Irak, Trump och Putin. Ja vi skulle säkert kunna hålla på flera timmar till!

Vi gladde oss åt att höra att Jan fortsätter sitt fredsarbete bl a som ordförande i SIPRI,  Stockholms internationella Fredsforskningsinstitut,

Jan avslutade med en hyllning till Dag Hammarskjöld och hans ”Vägmärken” vilket kändes mycket bra.

Tack Jan, Tack Ken för en fantastisk kväll.

Anders – Klubbvärd för kvällen.

Detta bildspel kräver JavaScript.