Om Nordens Ljus

Den som stiger ombord på pråmen  med de ovala fönstren och namnet Nordens Ljus på taket, får känslan av att ha hamnat i en skönare värld. En värld som berör oss och ibland nästan omärkligt rör sig av små vågor från passerande båtar.
Den fiffigt ombyggda pråmen ligger förtöjd vid Karlbergskanalen och är resultatet av en dröm. Den som drömde var konstnären Björn Lindroth.
Han ville finna ett sätt att samla människor som under trevliga former kunde umgås i egna lokaler ombord på något slags flytetyg. Drömmen förverkligades 1984 i form av Nordens Ljus Klubben, med sina nya lokaler på pråmen.

Man äter gott i matsalen, man njuter av aktuell konst i galleriet, man sitter i aktersalongen och diskuterar, man lyssnar till god musik, man träffas i den mysiga baren. När så behövs kan medlemmarna utnyttja festvåningen.

Aktiviteter pågår ständigt

I galleriet arrangeras varje månad utställningar; måleri, skulptur eller grafik, alltid god konst av etablerade konstnärer. Där spelas också jazzmusik, sjungs visor, hålls berättaraftnar m m

Vår egen krog

Pråmens populära krog serverar lunch varje vardag, lagad med både fantasi och kärlek. I samband med klubbarrangemang serveras även middag.
Pråmen låg till att börja med ute på Harö de första somrarna på 1980-talet, och blev snabbt en plats för båtfolket att besöka.
Denna gamla sandpråm byggdes om av Björn Lindroth till  Nordens Ljus .
Småningom flyttades Nordens Ljus in till Stockholm vid Nationalmuseums kaj mot Skeppsholmen och hamnade sen här vid Kungsholms strand.
På matsalens väggar hänger konst, som byts ut med jämna mellanrum. Ingen annan av stadens krogar har samma utsikt; de stora fönstren ramar in ovala bilder av  Karlbergs slott, Kungsholms strand och Atlasområdet. Båtar och fåglar rör sig ständigt på vattnet utanför, det som medlemmarna kallar för Barens hav.

Vår egen bar

I den trivsamma baren serverar frivilliga medlemmar, som trivs på båda sidor av disken, naturligtvis tillämpas sjöpriser. Här serveras smårätter för hungriga. Barens öppettider är för tillfället något begränsade..

Vårt eget galleri

Detta vackra rum, där nordens ljus silas genom de stora takfönstren, är  öppet för allmänheten samma tider som Harö Krog samt lördagar.
Varje månad inbjuds konstnärer att ställa ut i både galleriet och aktersalongen. Inspirerande möten uppstår mellan unga och mera etablerade konstnärer.
I galleriet finns också möjlighet att köpa grafik ur Norden Ljus´ egen produktion.
Den som är på jakt efter något speciellt eller vill köpa något av den konstnär som för tillfället ställer ut, kan kontakta vår gallerist.