Torsdagen den 26 april 2018

På vårt Taube-tema under april gästades Ljuset igår, torsdag den 26 april, av Pär Sörman, taubetolkare, vissångare, skådespelare, instrumentalist mm. Han är med självklarhet medlem i Svenska Visakademin och framförde hos oss (ett 25 tal medlemmar och gäster) ett antal vackra och lite ovanliga taubevisor med härlig känsla, oerhört välartikulerat och på olika instrument.

Pär är en enmansshow, men bjöd på sång, vissling, gitarr, concertina, munspel samt liten handy specialcittra. Det vi fick uppleva under nästan 2 trollbundna timmar, och som skiljer Pär från andra artister, är att han på ett inlevelsefullt, nyanserat och målande sätt levererar ett försättsblad, en vinjett, en gripande och dramatisk tolkning av scenariot inför varje visa. Man kunde riktigt föreställa sig bakgrunden till vad som tilldrar sig i visorna.

Hur dramatiskt var inte barhänget på Ultramar i Buenos Aires’ hamn La Boca och vännens (Ernst Georg Johansson) sista ord och död på estancian La Posta. Och så levande beskrev han ramen runt Dan Anderssons vackra visa till sin syster, liksom tolkningen av Ferlins sent påkomna ”Kärleken kommer….Gråten är min när du gråter.”
Mycken vacker melankoli bjöds vi på, liksom möjligheten till filosofisk eftertanke av Pär som avslutade med ett skiffelliknande irländskt 2-skeds extranummer…mycket skickligt, annorlunda och underhållande.
Eller avslutade gjorde han (efter mycket applåderande) egentligen med Wiehes stämningsfyllda hyllning till vännen Björn A ”Den jag kunde va”
Till allt detta bjöd Bosse o Karin på en god och passande argentinsk spenatsoppa.
I sanning en fulländad kväll,
Tycker Tomas Richter
(kvällens klubbmästare)
Nedan några bilder från kvällen

Detta bildspel kräver JavaScript.