Torsdagen den 2 februari 2017

Cornelis på Ljuset

Publikrekord på Nordens Ljus igår kväll! Och vilket fantastiskt framträdande av Silas Bäckström och Anders Lago!

Vi fick hela Cornelis biografi av Silas Bäckström och Anders Lago illustrerade med visor av Cornelis. Vi fick t o m sjunga allsång mellan varven!

Biografin omfattade allt från Cornelis födelse i Holland, familjens invandring till Ekerö utanför Stockholm och Cornelis liv både i Sverige och i Köpenhamn. Hur han lärt sig svenska med hjälp av Fantomen – men också hur han plöjt både Ivar Lo Johansson och Jan Fridegård för att bättre behärska det nya språket. Han älskade att läsa böcker och hade alltid en bok med sig var han gick.

Två år före sin död fick han nobben av alla skivbolag och hade inga
jobb. ”När Cornelis kom hem till Sverige från sin frivilligexil i Köpen-
hamn hade han vare sig nånstans att bo eller en krona på fickan och jag
vill ge en så hel bild jag kan av en stor poet och trasig människa”, säger Silas Bäckström som följt honom genom nästan hela hans karriär och hade mycket intressant att berätta. Många anekdoter fick vi oss till livs eftersom Cornelis levde ett både självförbrännande och fantastiskt liv. Silas producerade hans sista två skivor och var med honom hela vägen till slutet.

Inte förrän efter sin död har Cornelis kommit att bli något av en nationalskald som gett oss några av våra mest älskade sånger. Anders Lago tolkade detta med stor inlevelse och när vi sjöng Brev från kolonin – fick vi minsann höra några helt okända verser!

Nedan bilder från kvällen tagna av Larsa