Torsdagen den 24 januari 2019

Ett 30-tal entusiastiska Ljus hade mött upp i vinterhalkan för att lära sig mer om potatis. Kari Pettersson, en av grundarna till Potatisens Vänner tillsammans med Björne, hade åkt ända från Bjälbo Östergård i Skänninge för att berätta om hur man odlar potatis och vilka ord man använder för att beskriva smaken! Mjölig eller fast är ju annars vad vi kan utläsa i butikerna. Detta var i sanning en lektion i förutsättningarna för potatisskörd med bra smak och konsistens. Andra förutsättningar är naturligtvis bra utsäde och yrkeskunskap.
Konsumenten kan självklart påverka vilka potatissorter vi har i butikerna genom att efterfråga olika sorter. 
Vi fick prova tre olika sorter och lära oss hur man ska prova – man gör precis som med vin – doftar och smakar och försöker komma på bra ord för smaken. Vi provade Amandine, King Edward VII och Belana. 
Vår krögare, Lelle, fick stort beröm av Kari för den utmärkta kokningen! Precis rätt! 
En rolig kväll!
 
Kerstin och Lena, som också kokat den utmärkta potatissoppan som föregick föredrag och provning! I baren jobbade Tomas och Terje.
Nedan några bilder som tagits av Inga