Torsdagen den 19 maj 2016

Torsdag den 19 maj visade Susanne Svantesson, dansare, koreograf och filmare, sin film Kungen av Herrvik om båtbyggaren Axner Bodin från Herrvik på östra Gotland. Det var för denna film som Susanne tilldelades stipendiet ur Björn Lindroths Minnesfond 2010 med motiveringen:
Susanne Svantessons filmer är inte bara dokument över en förgången tid i svensk industrihistoria. De handlar om människans värdighet. Hon vågar berätta i långa sekvenser där man hinner låta tankarna vandra dit hon vill medan himlen över Gotland övergår i hav. Kanske handlar hennes verk om livets mening.

Det var verkligen en behaglig och rofylld upplevelse att njuta av det långsamma tempot i filmen (37 minuter som tog 7 år att filma). De kärnfulla sentenserna av Axner ackompanjerades av den vackra lite melankoliska musiken och filmens filosofiska visualisering av ett utdöende hantverk blandat med båtbyggarteknik och termer lämnade oss i en mycket harmonisk stämning. Vi fick också en liten trailer av Susannes nästa film ”Män som dansar” vilken vi hoppas få se senare i höst.

Tomas Richter