Torsdagen den 19 januari 2017

Kungsholmen då och nu!

Berit Dahlström, stockholmsguiden som lett vandring med oss i Grubbensområdet på Kungsholmen besökte oss igår och berättade livfullt om Kungsholmens historia. Mycket nytt för oss alla – tänk att Kungsholmen på 14-1500-talet var så svårt att befolka att man erbjöd skattebefrielse för den som ville flytta dit! De tyska garvarna var de första att etablera sig här – Garvargatan är ett ex på det. Här har militären varit etablerad, det har funnits – och finns – väldigt många sjukhus. Många myndigheter har också sitt säte här, även om flera nu börjar flytta ut, t ex Länsstyrelsen.
Vi fick höra många anekdoter om Kungsholmen och livet här i gången tid. Svält och fattigdom har präglat holmen. Den kallades också ända in på 1920-talet för Svältholmen.
Många tankar och idéer har det funnits om namnet – Karlsholmen var ett tag på tapeten (för att hylla Karl XI) men till slut kom någon på att för en holme som låg mellan Riddarholmen och Drottningholm vore Kungsholmen ett passande namn!
Här är början till den svenska verkstadsindustrin, men på senare tid har fabrikerna gjorts om till bostäder. Kungsholmen kallades länge ”Käppholmen” för det var så många gamla kvinnor som bodde här. Nu har det ändrats – 70% av de som bor här är mellan 20-64 år.
En väldigt trevlig kväll, där ca 30 medlemmar njöt av Birgitta Adners spenatsoppa och många av våra nya kungsholmsmedlemmar verkar ha funnit sitt nya inneställe! Kul!
Kerstin