Torsdagen den 9 mars 2017

Island är månadens tema och igår kväll samlades ca 20 personer för att lyssna till en mycket trevlig presentation av Katrin Kristijansdottir  Cartling om isländsk mat och mattraditioner.
Vi förstod snart att fisk, fisk och åter fisk varit på menyn under många år. Katrin hade själv under sin uppväxt ätit torsk och kolja 4 dagar i veckan och lamm en dag i veckan. Lax var en lyxfisk som inte förekom så ofta. Surhaj – Håkäring på svenska är en isländsk specialtet som genom  upprepad kokning och torkning gör köttet ätligt – och kan nog snarast liknas vid en motsvarighet till den svenska surströmmingen. Vi fick smaka några bitar som Katrins mamma skickat till henne bara för det här tillfället! Om det var gott eller inte rådde det delade meningar om…Att äta surhaj var vanligast under januari/februari då den är lättast att fånga. Torskkrigen har naturligtvis haft en stor inverkan på isländskt fiske och numera är torsken liksom övrig fisk kvoterad. Man fiskar mycket makrill men den går till fiskmjöl som i sin tur exporteras som laxföda till bl a Norge. Torkad fisk äts som lutfisk men man har på senare år också utvecklat torkad fisk till en delikatess, i form av chipsliknande bitar som vi också fick smaka. De var riktigt goda!
Till julen på Island äts ofta lamm, rödkål, gröna bönor och potatis. Man gör egen juldricka av Cola, apelsindricka och malt. Ripa och kalkon är också vanligt – om man jagar och har tillgång till det. Till julen gör man också ett speciellt bröd, kallat lövbröd, fint dekorerat och stekt i olja. Det är en liknande tradition som vårt pepparkaksbak – ofta samlas man i familjen och bakar dessa tillsammans. Till kaffet på julen serveras ofta pannkakor med grädde och sylt eller klenäter. Annars är det vanligt och populärt att ha kalas med 17 sorters kakor!
Efter 2007 och finanskrisen blev det vanligt att ta vara på allt det isländska. Man gjorde bl a isländsk köttsoppa på lamm som serverades på restaurangerna. Lamm har naturligtvis en särställning – men det ska vara fjellalamm – inte vegalamm!
Odling i växthus är en stor näring på Island. Man har god tillgång på energi (jordvärme) och är nästan självförsörjande på grönsaker. Det finns t o m bananer som odlas i växthus!
Precis som på många andra ställen växer det upp småbryggerier som producerar god öl. Det är möjligt eftersom de har bra vatten och tillgång på bra energi. Föredraget avslutades med att vi fick smaka isländskt godis. För den som gillar lakrits är detta en guldgruva! Chokladkulor med lakrits och lakritsremmar med choklad inuti. Jättegott!
En väldigt rolig och lärorik kväll!
Kerstin  – klubbmästare