Torsdagen den 6 april 2017

Tycka vad man vill om Slussen. Men ombyggnaden har medfört att vi fått helt ny kunskap omStockholms första förstad.

Tina Rodhe, chef för Medeltidsmuseet, tog oss med på en resa genom jordlager och sekler på Södermalmstorg. Fängslande berättade hon för ca 40 entusiastisk medlemmar om arkeologernas arbete och fynd.

Undersökningarna avslöjar att det finns planlagd bebyggelse på söder redan på 1200-talet. Och av fynden kan man se att den materiella standarden  var lika hög som innanför stadsmurarna. Kritpipor från Nederländerna, vackert glas och plomber som visar att man importerade fint ylle. För att inte tala om alla dessa lerskärvor.

Men varför murade man in snäckskal bakom spisen i ett hus från 1600-talet? På det hade Tina inget svar. Spekulationerna var många och Tina fick värdefulla tips med sig hem.

Då utgrävningarna kommer att fortsätta ännu många år kan vi, till publikens stora glädje, se fram emot fler spännande besök av Tina

Men innan dess kan den som vill se utgrävningarna på plats följa med på det planerade studiebesöket den 10 maj. Mer information kommer.

Tina välkomnade oss också till den utställning, Slussen under ytan, som finns på Medeltidsmuseet. Där kan man beskåda många av de föremål som man funnit vid utgrävningarna. Och det är gratis entré till Medeltidsmuseet.

Lena Wollin, kvällens klubbmästare. Fotograf Larsa