Torsdagar

 Tre torsdagar i månaden har vi underhållning; musik och föredrag med olika inriktning.

Senaste nytt

Personligt om Greta Garbo

Torsdagen den 23 november berättade Tin Andersen Axell författare till boken ” Djävla älskade unge” om Greta Garbo. Hon har skrivit boken, och talade också om Greta Garbo,med utgångspunkt i de brev Greta hade skrivit till Mimi Pollak och som Tin fått del av genom Mimi Pollaks son, som också var Garbos gudson.

Föredraget var mycket personligt och gav en god bild av människan Garbo som nog aldrig riktigt förstod sin egen storhet och alltid hade en längtan tillbaka till teatern och Sverige.

Britta kvällens klubbvärd.

Inga och Olle serverade ärtsoppa i baren.

Nedan några bilder från kvällen

 

En kväll med Hasse Lindroth

Han tog oss med på en resa från barndomshemmet på söder, en mötesplats för tidens radikala författare och konstnärer som Ivar LO-Johansson och X-et Erixon till dagens ateljé där hans aktuella bilder skapas. Han berättade målande om när han hämtade barn på dagis tillsammans med Ivar LO och möten med Per Anders Fogelström på Vitabergsklubben. Vi fick höra hur det gick till när Nationalgalleriet, som han startade för över 30 år sedan ”stal föreställningen” från Nationalmuseets stora Coca Cola-utställning.

Han fick det att låta så enkelt, att med hjälp av torrnål och kopparplåt, skapa fantastiska bilder att vi alla kände oss som blivande konstnärer. Hans stockholmsbilder som under november hänger i galleriet vittnar om ett Stockholm som kanske är på väg att försvinna. Missa inte dem! Alla är sålda men kontakta någon av våra gallerister, Ljuva eller Monica, så kan det finnas fler.

En kväll på pråmen som vi kommer att minnas. Lena kvällens klubbmästare.

Några bilder från kvällen

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

I linje med vårt Fogelström-tema under hösten gästade oss i torsdags stockholmkonnässören, journalisten och författaren Lill Thorén. Hon berättade spännande och detaljerat om 2 yxmord, ett uppklarat och ett ouppklarat på Söder och avslutade med en saga om ett skiftande livsöde lite i andersensk anda. En underskattad underhållningsform att lyssna till en berättare, som förde tanken till barndomen och föräldrarnas sagor.

En synnerligen smaklig pumpasoppa – tillagad av Bo J – kryddade tillställningen som drog  ett 30-tal medlemmar.

Tomas Richter – kvällens klubbvärd

Inga tog några bilder från kvällen

Lill Thorén, journalist och programmakare i TV och radio, berättar på sitt lågmälda och humoristiska sätt om 2 hårresande mord under tidigt 1900-tal på Söder i Fogelströms kvarter samt en julsaga.
Soppa serveras från klockan 18. Engagera era vänner. Gästavgift 100 kronor.
Välkomna!!

Grandiost!
Vi var ett tjugotal personer , som jublade, skrattade, förundrades och förvånades över Svante Drakes helt unika förmåga att med munnen som enda hjälpmedel illustrera rock,  tango, vals, jojk mm och inte minst hans gärdssmygssång. En mycket underhållande torsdagskväll!
Anders glad klubbmästare för kvällen.
Nedan några bilder från kvällen

I torsdags kväll samlades 20-talet glada Nordens Ljusare för att få höra om vår gamla medlem, filmaren och författaren Lars Molin.

Lars Molinsällskapet gästade pråmen i form av dess ordförande Ingemar Färm. Vi fick höra om Lars Molins bakgrund, uppväxten i Ångermanland och skrönorna som han förmodligen lyssnat till som barn och som sen blivit underlag till flera av hans filmer. Hans signum är ju det mänskliga, att man bitvis känner igen sig i hans historier som är både dråpliga men ofta lite vemodiga.
Vi kunde dock berätta för Ingemar Färm att Lars varit medlem i Nordens Ljus och att en restaurangscen i filmen ”Den tatuerade änkan” filmats i matsalen på Harö krog! Det var ny kunskap för sällskapet – se där vad ett besök på Nordens Ljus kan bidra till!
Kerstin
Klubbmästare för kvällen

Vilken fantastiskt trevlig kväll vi har haft tillsammans med Lars och Lina Nyberg och deras brödrostar!

Inte visste jag att detta är en särskild värld – brödrosten lever sitt eget liv… Den hjälper människor att få varmt bröd – men kan också användas till allehanda andra saker – t ex fiskpinnar eller blodpudding!
Filmen om Brödrostens dag var helt underbar. Hur många kan stå så tåligt och vänta på att en brödskiva kommer upp färdigrostad ur rosten? Tålamodet! Det syntes så tydligt på de små pojkarna som  besökte Grafikverkstan på Brödrostens dag. De stod och väntade och väntade och undrade varför ingenting hände – man fick en känsla av att de undrade om det inte fanns nån app för detta… Det lurar nåt med generationerna här.
Lars berättade så målande om hur han fascinerats av brödrosten som liten. Glödtrådarna som tändes, brödskivan som stoppades ner och efter en stund kom ut varm och nyrostad. Han har köpt brödrostar på antikaffärer, loppmarknader och en del har han fått. Några är svenska, andra internationella. En engelsk brödrost med glasväggar på rostjärnen – mycket vacker. Husqvarna, som har huvudrollen i filmen och som sakta, sakta matar upp sina skivor till introt av Parcifal, som Operan brukar ge på Långfredagen – samma dag som brödrostens Dag firas i Uttersberg. Så genialiskt.
Filmens skapare heter Gregory Dunn och vill man kan man se mer av vad han gjort på www.stoneybutter.com
Kerstin – kvällens klubbmästare
Nedan några bilder från kvällen

Detta bildspel kräver JavaScript.

Denna kväll började med information till nya medlemmar. Ordf Inga Berg redogjorde för bakgrunden till ”pråmen”, verksamheten, organisationen m m. Anders Holm, kvällens klubbmästare, redovisade höstens aktiviteter.

Därefter fick vi lyssna till Peter Ander när han kåserade om Bix Biederbecke – Young man with at horn – en välkänd amerikansk jazzkornettist och kompositör. Ett 30-tal personer lyssnade till det intressanta kåseriet som blandades med musik bl a ”Singin  the Blues från 1927 som allmänt anses vara den första jazzballaden någonsin.

I baren servade Bo Janzon och Terje Reistad soppa, en ”hemmagjord” indisk vegetarisk soppa ”Mulligatawny”, den smakade gudomligt. Bosse hade också tagit fram en broschyr för kvällen med information om kvällens program och mat.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

Berit Dahlström – vår egen kännare av Per Anders Fogelström – höll ett fascinerande och spännande föredrag om PAF (som han kallade sig). Hon hade själv upptäckt honom redan som 10-åring då hon fått Mina drömmars stad i julklapp. Sen var hon fast. Hon berättade inkännande och varmt om författaren, stockholmsskildraren och ungdomsledaren Per Anders Fogelström. Hans liv präglades av att fadern försvann till Amerika när han var liten och drömmen om att fadern skulle komma tillbaka lämnade honom aldrig.

Berit gick igenom hans digra författarskap och diskuterade allmänt om recensenternas omdömen om hans böcker och filmer – som sällan överensstämde med läsarnas! Hans böcker är utgivna i 2,9 miljoner exemplar – bara i Sverige!
På onsdag, 27/9, leder Berit en vandring för oss i Nordens Ljus. Då får vi möjlighet att ställa frågor och få än mer information om den populäre författaren. Vi ses kl 15 vid Tjärhovsplan! Se mer info i kalendern www.nordensljus.se/kalender.
Kerstin klubbmästare
 Nedan några bilder  – tagna av Inga

Detta bildspel kräver JavaScript.

Kvällen inleddes med information till nya medlemmar om Ljusets verksamhet.

Klockan 19 kom Gunvor Pontén och Lasse Zackrisson – Vilken härlig kombination! Ruben Nilsson, Gunvor Ponten och Lasse Zackrisson!

Cirka 30 personer njöt från första visan till finalen med Rubens Stockholmshyllning. Tack vare Lasses mellansnack fick vi lära känna Rubens liv och leverns och och genom Gunvors deklamationer ta del av hans dikter. Applåderna var långa och hjärtliga!

Anders stolt klubb mästare för kvällen.