Utombords

Utombords är samlingsnamnet på en rad aktiviteter; såsom tennis, boule
och golf. Vi har högläsning i aktersalongen, bokklubb, filmförevisning och
mycket annat. Du kan själv komma med idéer till nya aktiviteter.

BIOKLUBBEN

Vill du vara med i vår bioklubb?

Anmäl dig då till:  Sigbrit Sylwan, e-post sigbrit@sylwan.net.

 Vi ses var fjortonde dag för att se en intressant film tillsammans. Efteråt går vi någonstans för att dricka ett  glas och kanske äta något samt diskutera filmen.

 I höst ses vi tisdagar jämn vecka. Jag väljer film och beställer 16 biljetter på fredagen innan biokvällen. Så skickar jag en e-post till alla som är med i klubben och berättar vilken film, tid och biograf jag valt. Senast på måndagen klockan 18:00 vill jag ha svar från dem som vill gå med.

 Tycker du att detta trevligt så hör av dig till Sigbrit!

Vi planerar baserat på medlemmarnas intresse en kryssning till Riga med guidad stadsrundtur några mittiveckandagar senare delen maj. Vänligen anmäl intresse (ej bindande} på mail till Tomas toricht@gmail.com senast sista januari, så återkommer vi om tillräckligt intresse (minst 14 deltagare)

Utflykten till Harö var fullbokad. 24 glada Ljusare mötte upp i den soliga men något kyliga morgonen på Harö. Nordan bet i kinden men alltefter dagen gick blev det varmare och flera tappra vågade sig på ett dopp i det 12-gradiga vattnet…! Burr!

Åsa Ekman – med bistånd av Anders, Tomas och Kerstin – tog emot vid båten på Hagede brygga och berättade om den säregna tomtstyckning som gäller för denna ö – för att inte tala om vägnätet – som i princip är obefintligt, men består av fint upptrampade stigar över klipporna och ängar och tomter.

Åsa hade dukat upp en läcker sillunch i sitt hus med både sill i papper – vår grundares favoriträtt – och inlagda sillar som gjorts av Lasse Sandlin. Alla lät sig väl smaka, de flesta inomhus men några tappra trotsade vinden och satt ute.

Åsa ledde den sedvanliga promenaden runt ön och allt avslutades med kaffe och Kerstins rabarberkaka.

Glada och nöjda äntrade vi alla M/S Sandhamn för färd åter till Stavsnäs och vinkade till Åsa som ville vara kvar – och vem hade inte velat det?

En mycket trevlig dag!
Kerstin

Bilderna har tagits av Inga och Kerstin

Detta bildspel kräver JavaScript.

Den 15-17 maj reste en glad skara på 14 medlemmar och 4 gäster på en kryssning med Tallink till just Tallinn.
I förväg hade vi fått en intressant och innehållsrik föreläsning om Estland i allmänhet och Tallinn i synnerhet, av våra tidigare (och förhoppningsvis framtida) Estniska medlemmar Elve Marmtoft och Agu Gustel, för att vi skulle veta lite mer om vårt grannlands brokiga historia och kunna välja besöksmål i Tallinn.
Fina middagsbufféer åt och drack vi oss igenom, mongoliska akrobater och tjusiga solnedgångar avnjöts och rosa gin betittades i taxfree.
Dagen i Tallinn guidades i buss av Riina som på ett kunnigt och underhållande sätt visade oss bla det fantastiska körsångsfältet där vi hade turen att få lyssna på en liten kör som med den fantastiska hallens utomhusakustik lät som i en kyrka fast det försiggick 300 meter bort. En fotvandring ner genom gamla stan, sen lunch för många på Rådhustorget i strålande sol, och lite shopping samt egna museer avslutade dagen innan vi fick ännu en natt ombord i våra mycket prisvärda havsutsiktshytter.
Tanken föddes att göra om turen nästa år och lyssna in den körsångsfestival som bara äger rum vart femte år….vi får se.
Trevlig gemenskap och nya bekantskaper präglade resan som kanske får en uppföljare nästa år till Riga.
Konkluderar Reseledaren Tomas

r

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

OBS förlängd anmälningstid till 20 april!

Välkommen att följa med på Nordens Ljus resa till Tallinn. Gäster är välkomna till samma pris 230 kronor pp och samma fina utsideshytt.

Den 15 maj reser vi med båt till Tallinn. Vi har fått ett specialpris (mitt-i-veckanpris) på 230 kr per person i utsides A-hytt med fönster. För att få detta pris måste vi vara minst 20 men högst 30 deltagare. Enkelhytt 460 kr.

Avgång Värtahamnen 15 maj kl 17:30. Ankomst Tallinn 16/5 kl 10:45. Hemresa 16/5 kl 18:00 från Tallinn. Ankomst Värtahamnen 17/5 kl 10:15

Väl framme i Tallinn möts vi av buss med guide som tar oss runt till olika sevärdheter. För det räknar vi med ett tillägg på 165 kr per person. Turen tar ca 2 timmar.

Buffémiddagar inkl vin/öl/dryck kostar 317 kr per person, som bokas sammanhållet för de som vill. Ange i anmälan om du vill äta gemensam middag. Du betalar individuellt ombord. Frukost (101kr) helt individuellt.

Vi meddelar bankkonto för insättning av den fasta resekostnaden, 230+200=430 kr per person, (460+200=660 kr för enkelhytt) till dem som bindande nu anmäler sig.

Senaste boknings/betaldatum är 20 april!

Övriga kostnader (mat, frukost etc) betalar vi individuellt ombord.

Om någon gärna vill ta med sig en gäst på tallinn-turen, ange det i bokningsmailet så kan vi ackommodera gäster i mån av utrymme och anmälningstid.

Introduktion, i form av ett föredrag om Tallinn/Estland kommer att anordnas på Ljuset – primärt för deltagarna i turen – men gäster och övriga medlemmar är naturligtvis också välkomna. Håll utkik i Kalendariet!

Medlemmar som tidigare indikerat intresse måste göra en ”skarp” anmälan nu. Vi ser fram mot en trevlig, lärorik och gemensamhetsskapande minisemesterresa den 15-17 maj!

Välkomna med anmälningar till Tomas Richter på toricht@gmail.comsenast den 20 april 2018.

Se nedanstående program i Tallin:

En 2-timmars stadsrundtur med buss, svensk guide och avslutande promenad i Gamla Stan kommer att arrangeras. För dem som vill uppleva något speciellt i Tallinn kan följande sevärdheter rekommenderas, som ligger inom 2 km avstånd från hamnen och lätt uppnåeliga med taxi. Googla dessa sevärdheter på bifogade länkar.För de konstintresserade finns KuMu, Estlands Nationalmuseum i den vackra Kadriorg-parken, där man kan följa Estlands historia genom konsten https://kumu.ekm.ee/en/ .Internationell konst finner man i samma park på det närliggande museet Kadriorg Art museum, inrymt i ett ryskt barockpalats från 1700-talet. https://kadriorumuuseum.ekm.ee/en/ . (read more…)

På Långfredagen var vi ett gäng på 10 nordensljusare som i privata bilar begav oss på utflykt till Uttersberg (nära Smedjebacken i Dalarna) dit vår medlem och grafiker Lars Nyberg med hustru Lina inbjudit oss för att bese ett antal vernissager och få delta i det lokala (och av uppslutningen att döma sannolikt snart globala 😊) firandet av Brödrostens Dag. 

Uttersberg är ett vackert gammalt brukssamhälle med vacker å, vattenfall och dammluckor, en nedlagd järnvägslinje, numera konverterat stationshus med fin gammal lagerbyggnad i tegel och en skulpturpark som idag utgör ett konstcentrum både för Grafikverkstan Godsmagasinet och Galleri Astleys. 

Vi besåg i tur och ordning:

                                       
   Tomas Herngrens Måleri –     Gunborg Westlund
    teckning – grafik                        teckning – grafik

Gertrud Båge – keramik

GRAFIKVERKSTAN GODSMAGASINET I UTTERSBERG
Som bjöd på rostat bröd, te, ost och  marmelad och tillhandahöll brödrostar (varav en med inbyggd radio!)  från olika decennier att använda.
I samband med brödrostandet erbjöds ett 20-tal olika sorters hemlagade marmelader till försäljning och vi var många som högg….vad sägs om Pomerans med ingefära….?
Vi som valt att övernatta i den kinesiske konstnärens hus bjöds senare på ärtsoppa och punsch och ett underhållande spontanframträdande av nordensljusartisten Svante Drake.
Och följande dag inbjöds vi privat till Lars och Lina för att äta frukost (lagad på vedspis!) och bese Lars atelje. Några av oss anmälde sig som stödmedlemmar till Grafikverkstan.
På hemvägen fick några av oss möjlighet till ett besök på Wrangels Skokloster.
Ett varmt tack till Lars och Lina som gav oss denna unika och underhållande Långfredag
Nedan ytterligare några bilder från besöket.
Tomas Richter
(Reseledare)

Dags igen för ett besök på Kungliga slottet i Gamla stan – onsdagen den 18 oktober klockan 15 00.

Den här gången går vi en tur genom Rikssalen – dvs det ursprungliga Riksdagshuset med Silvertronen och lär oss lite om arkitekturen samt då- och nutida funktioner. Vi vandrar också genom de fyra Ordenssalarna och får en inblick i vårt omfattade ordensväsende med dess påkostade tjusiga kraschaner och Serafimerordens koppling till vårt tidigare besök i Riddarholmskyrkan.

Entré 100 kr – ta gärna med jämna pengar! Vi samlas utanför västra entrén mot yttre borggården kl 15.

Efteråt vilar vi upp oss med ett fikabesök på något närbeläget kafé för att diskutera det vi sett.

Anmälan till Tomas Richtertoricht@gmail.com senast måndagen den 16 oktober.  OBS! Det måste vara  minst 6 anmälda deltagare för att turen ska genomföras.

Intresset var inte stort.  Visningen är inställd.

Vandring i Per Anders Fogelströms spår
Vilken intressant och spännande vandring vi fick idag! Berit Dahlström – vår eminenta guide – besitter en oändlig kunskap både om PAF och om söders historia.
Vi har fått höra om Mamsell Josabeth och hennes öde, den troliga förlagan till Emelie i Stad-serien – Emilia Gustavsson och hennes otroliga historia. Ensamstående med 5 barn klarade hon både sig och hela familjen trots otroligt små omständigheter. Hon levde dessutom till hon blev 95 år – då hon dog i sviterna efter en bussolycka. Otroligt.
Vi fick också höra om Anna Lindhagen som är den som sett till att den urspiungliga bebyggelsen på söder i stort sett finns kvar. Elsa Borg, som var aktiv inom Stadsmissoinen och startade barnhem och hem för ”fallna medsystrar” – det ena ödet mer fascinerande än det andra. Visst var detta en fattig stadsdel och Per Anders Fogelström har genom sina böcker visat på utvecklingen och vår historia.
Vi fick också gå in i stans äldsta koloniträdgård – Barnängen, som bildades 1906 och kyrkstugorna uppe på Vita bergen, som fortfarande används för kyrkliga sammankomster.
En väldigt spännande och intressant dag, som avslutades i Kia och Thord Sjöbergs vackra hem på Erstagatan. Där bjöds vi på ett glas vin och kunde vi njuta av den vackra utsikten. Tack för den gästvänliga avslutningen på en perfekt dag!
Kerstin Klubbmästare
Nedan några bilder tagna av Kerstin och Inga

Vilken härlig dag vi fick på Harö, vår pråms ursprungsö!  Ett 30-tal glada Nordens Ljusare gästade igår Åsa Ekman och Britt Lindroth på Harö. En fantastisk dag med strålande sol. Sillunch intogs på bryggorna med sedvanlig dryck och sång därtill.

Åsa promenerade en lång sväng på ön med de som ville – och passerade krukmakeriet till glädje för många. Övriga njöt i solen.

Kaffe och kaka serverades hos Britt och vi kunde alla konstatera att dagen varit fullkomlig i den vackra skärgårdsmiljön. Tack snälla Åsa och Britt för er gästfrihet – vi kommer gärna tillbaka till detta unika paradis i skärgården!

Det kan noteras att Kerstin, Tomas och Anders från klubbmästeriet anlände redan dagen innan för att hjälpa till med förberedelserna.

Text och bild Kerstin och Inga och Tomas

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Det blev en mycket lyckad Helsingforsresa. Vi  37 medlemmar i klubben äntrade Silja Serenade och hade en trevlig överfärd på måndagskvällen.

På morgonen den 16 maj hämtades vi med buss vid Färjeterminalen. Lena och Lennart Rengen – våra värdar och overseas medlemmar – hade gjort ett fantastiskt fint program för dagen. Helsingfors visade sig från sin allra bästa sida, solen lyste från en klar himmel. Bussresan – med Lena som berättade om sin hemstad – tog oss runt Helsingfors först ner mot stranden där  vi passerade den prisbelönta bastu- och restaurangbyggnaden ”Löyö” och därefter förbi Sibeliusmonumentet och vidare genom smala affärsgator i stadens äldre kvarter.

Bussen stannade sedan vid det första muséet – HAM – Helgsingfors Art Muséum  där vi fick guidning om de pågående utställningarna bl a Tove Jansson och Tykö Sallinen. Sedan gick bussen till KIASMA – Statens Museum för Modern Konst – där utställningen ARS 17 pågick. Därefter skingrades skaran, några besökte stans caféer och restauranger och några avslutade dagen på muséet Ateneum där det pågick en utställning om finsk konst och en specialutställning om Alvar Aalto.

Hemma igen i Stockholm onsdag morgon.

Tack Lena och Lennart för en underbar dag i er kära hemstad Helsingfors.

Nedan  några bilder tagna av Nanna, Laijla, Inga-Lill, Tomas, Cicki (från KIASMA) och Inga

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Det finns platser kvar till denna visning!

Unik visning av nya kulturmötesplatsen-Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen!

Hertha Hillfon en av Sveriges stora, nyskapande konstnärer och världsberömd keramiker har nu tillägnats en helt ny kulturmötesplats i Gamla Badhuset på Skeppsholmen

Föreningen Hertha Hillfons Vänner har genom insamlade medel och donationer tillgång till många av hennes verk,  vilket besökarna kommer att få ta del av i varierade utställningar framöver  Det är också meningen att andra keramikers verk ska visas

Invigningsutställningen omfattar ett urval av Hertha Hillfons verk ur Vännernas samling och öppnar i slutet av mars

Vi har lyckats att boka en guidad visning med  Karin Rongedal  Karin var vän till Hertha och under de sista 8 åren även hennes modell Hon guidade också i Hertha Hillfons hem och ateljé  i Mälarhöjden under våren 2014 när familjen öppnade gården för allmänheten

Adress Hertha Hillfon c/o Skeppsholme,  Gamla Badhuset,  Svensksundsvägen 21  Skeppsholmen

Pris 180 kronor för medlemmar och 280 för gäster

Anmälan senast den 12 april till akkaontour@hotmail.com eller tel 070 3411546