Utombords

Utombords är samlingsnamnet på en rad aktiviteter; såsom tennis, boule, torsdagspromenader
och golf. Du kan själv komma med idéer till nya aktiviteter.

Senaste Nytt:

Torsdagen den 16 november kl. 11.00 träffas vi vid Kristinebergs TB-station. 61:ans buss går också dit.

Promenaden går genom Kristineberg ner mot Hornstulls strand bort mot Pampas och Augustendals 4H gård som är ett fint ställe att återvända till. Där tar vi fram våra medhavda mackor. Kaffe och gott kaffebröd finns att köpa.

Varmt välkomna!

Inger

Torsdag den 21 september beser vi några kungliga platser  i Stockholm. Start utanför Dramaten kl. 11.00.

Vi går Birger Jarlsgatan och stannar vid Åmells konsthandel för att titta på Bruno Liljefors utställningen. Vidare mot Engelbrekts plan ,och  ett besök på KUNGLIGA BIBLIOTEKTET. Vi vandrar sen  in i  KUNGLIGA  HUMLEGÅRDEN och fikar i den lilla köks/kålgården i parken. Medtag sittunderlag!

Väl mött! Ulrika 073 5980408

Exklusiv visning på Liljevalchs kl. 17.00 
därefter  middag på Blå Porten kl. 18.00

Liljevalchs
” Jag vill fästa blicken vid den lilla världen, de små ögonblicken som ju är själva livet”, säger konstnären Karin Broos vars verk säljs till svindlande priser. Vi har bokat en egen guidad visning för max 20 personer där vi får lära känna Karin Broos måleri i den stora utställningen Svart Sol som hade vernissage i helgen. Priset för visningen är 125 kronor. Gäst kan endast tas med i händelse det finns platser kvar efter anmälningstiden har gått ut. Vi har bokat långbord kl. 18.00 på legendariska Blå Porten där vi sitter i trädgården, eller inomhus i den klassiska nyrenoverade restaurangen om vädret skulle komma på sämre tankar.

Kvällens värd Marianne förbokar maten, välj mellan Blå Portens båda klassiker lammfärsbiffar med färskpotatis (178 kr) eller inkokt lax med fransk potatissallad (195). Finns även vegetariskt alternativ, ange ditt val vid bokning. Var och en beställer vin eller annan dryck på plats, liksom kaffe och eventuell dessert. Det finns möjlighet att anmäla sig till middagen klockan 18 även om du inte deltar i visningen på Liljevalchs.
Obligatorisk föranmälan till både visning och/eller middag
senast fredag​​ 9 juni kl. 14.00, mejla 
marianne@nordensljus.se eller telefon/sms 070-749 28 10.
OBS! Endast för medlemmar och medföljande gäster.

Torsdagen den 4 maj träffas vi vid Liljeholmens tunnelbanestation utgång mot tvärbanan kl. 11.00.

Vi kommer att guidas runt i Årsta av Mona och Elisabeth som bor i Årsta. Vi promenerar efter Årstaviken och besöker bl a Årsta torg som är kulturminnesmärkt. Vi avslutar vandringen med lunch på restaurang Hjälmaren. Pensionärspris för dagens rätt är 110 kr.

Varmt välkomna!

Detta bildspel kräver JavaScript.

En busslast förväntansfulla medlemmar med gäster klev ombord på bussen på Cityterminalen och vår trevliga chaufför Daniel styrde tryggt och lugnt mot Karlstad där en ljuvlig lunch stod framdukad på restaurang Matbruket. Sedan väntade Lars Lerin på Sandgrund där han tillsammans med Amelia Adamo tog plats på scenen för ett mycket personligt samtal om konst, livet och hur vardagslivet ser ut hemma på Hammarö med maken Junior och de fyra barnen. Vi var många som köpte böcker (visste ni att Lars Lerin skrivit och/eller illustrerat fler än 50 böcker?). Sedan njöt vi av de fantastiska målningarna, bland annat från Lofoten, i konsthallen. En stund i solen med ett glas rosé denna sommarvarma dag fick avsluta en härlig dag.

Torsdag 9/3 träffas vi vid pråmen kl 11 för en promenad till söders höjder och skulptören Lena Lervik som bjudit in oss till sin ateljé på Gamla Lundagatan. En spännande konstnär som berättar för oss om sitt yrkesliv hemma i sin ateljé.
Besöket hos Lena Lervik är fullbokat – men du kan ställa dig på väntelista om vi får något återbud. Maila i så fall till Kerstin,  kheikenfeldt@gmail.com
Besöket kostar 100 kr/person och vi får vara max 20 personer.
Välkomna!
Kerstin Heikenfeldt
0733 941855

Dagens vandring går till Ulriksdal, vid Edsviken.
Vi möts kl.11.00 vid Bergshamra tunnelbanestation, utgång Bergshamra centrum. 
En promenad på ca 50 min med stopp för lite information om historiska platser kring slottet Ulriksdal. Vårt mål är Slottsträdgården Ulriksdal, café och växthus .
Tid för fika/lunch samt besök i växthus, som nu bjuder på bla. tulpaner i mängd.
Åter Bergshamra tunnelbana, rask promenad ca 35 min
Bussar 503,176,177
Välkomna!
Ulrika Hafström

Torsdag 16 februari kl. 11.00

Promenadgänget träffas vid busshållplats Filmhuset (72,76 och 4 till Radiohuset) kl 11.00. Därifrån promenad över Gärdet till skogen på andra sidan. De som vill kan ta med något att äta och dricka men det går också att köpa kaffe och smörgås på ett café vi passerar. Alternativt äta lunch på Filmhuset. Välkomna hälsar Marianne Hildebrand telefon 070 636 8086.

Torsdagen den 19/1 möts vi vid pråmen kl 11.00

och går över Karlbergs slott till Sven Harrys vid Vasaparken och ”Kraftverk – hantverk i en ny tid”.

Inträde 100 kr. Det är en 10 minuter lång visning kl.12.00 vi försöker hinna till den. Om vädret tillåter intar vi medhavd matsäck i Sinnenas park strax bredvid museet. Annars går vi över till Ritorno på andra sidan Vasaparken.

Varmt välkomna!

 

Torsdag 24 november kl. 11.00
Promenadgänget träffas vid Pråmen och turen är en gammal goding- vi beger oss mot Huvudsta 4H-gård i Solna med möjlig fortsättning till Maraboubarken i Sundbyberg för den som hinner och vill, hälsar promenadgeneralen Kerstin Heikenfeldt.

 Torsdag 10/11, samlas vi vid Nordens Ljus kl. 11.00.

Ulrika leder en promenad till KTH, där vi får konsten – både inom- och utomhus – förevisad oss. Efter besöket äter vi lunch på Östra station.

Varmt välkomna!

Promenadgänget på vift till Gustavsberg fredag 28 oktober 
Samling kl. 10.50 obs ändring av veckodag vid bussterminalen för Värmdöbussarna på Slussen, buss 474 till hållplats Vattenhjulet i Gustavsberg. Bussen avgår 11.02. Väl framme kommer Carola Stuart, som redigerat boken GUSTAVSBERG SOM FÖRSVANN – OCH KOM IGEN att guida oss i de gamla porslinskvarteren. Lunch/fika i det trevliga caféet Tornhuset i Hamnen. Därefter besök på Porslinsmuseet, entré 100 kronor. Bussar tillbaka till Slussen går var tionde minut. Välkomna, hälsar Lena Wollin.

Vi har ju lite olika alternativ att välja på om vi inte ska upprepa oss.
Åbo….stort urval, billigt, intressant o kort. Silja/Tallink  – Petersburg…få avgångar…riktig finkryssning förmodligen flyg ena vägen…dyrt – Klaipeda..en extra natt i Visby på returen. Inte samma (Silja) rederi och i pris mellan Petersburg och Riga.
För att jobba åt rätt håll så ser jag gärna eventuella kryssningsintressenters synpunkter och preferenser på mail till toricht@gmail.com före 15 feb. Inte bindande…men lite vägledande
Hälsningar Tomas

Heldagstur till Sandhamn den 27 maj

Hej alla skärgårdsresenärer…

Vi är just nu 13 Sandhamnsresenärer och det finns ytterligare 3 platser kvar, anmäl er till Tomas toricht@gmail.com.

Jag har pratat med värdshuset som serverar dagens i puben för 109 kronor, kött eller fisk.

Vi åker buss 434 på SL-kortet från Slussen kl 8.48 till Stavsnäs och därifrån tajmad W-båt med panchopriset 58 kronor one way. Hem från Sandhamn klockan 17. Vi kan organisera dagen lite på båten ut.

Alltså.. väl mött på Slussen måndag morgon. Vänligen bekräfta ert deltagande. All information om resan finns i kalendern.

Hälsar Tomas

 

Vi planerar baserat på medlemmarnas intresse en kryssning till Riga med guidad stadsrundtur några mittiveckandagar senare delen maj. Vänligen anmäl intresse (ej bindande} på mail till Tomas toricht@gmail.com senast sista januari, så återkommer vi om tillräckligt intresse (minst 14 deltagare)

Utflykten till Harö var fullbokad. 24 glada Ljusare mötte upp i den soliga men något kyliga morgonen på Harö. Nordan bet i kinden men alltefter dagen gick blev det varmare och flera tappra vågade sig på ett dopp i det 12-gradiga vattnet…! Burr!

Åsa Ekman – med bistånd av Anders, Tomas och Kerstin – tog emot vid båten på Hagede brygga och berättade om den säregna tomtstyckning som gäller för denna ö – för att inte tala om vägnätet – som i princip är obefintligt, men består av fint upptrampade stigar över klipporna och ängar och tomter.

Åsa hade dukat upp en läcker sillunch i sitt hus med både sill i papper – vår grundares favoriträtt – och inlagda sillar som gjorts av Lasse Sandlin. Alla lät sig väl smaka, de flesta inomhus men några tappra trotsade vinden och satt ute.

Åsa ledde den sedvanliga promenaden runt ön och allt avslutades med kaffe och Kerstins rabarberkaka.

Glada och nöjda äntrade vi alla M/S Sandhamn för färd åter till Stavsnäs och vinkade till Åsa som ville vara kvar – och vem hade inte velat det?

En mycket trevlig dag!
Kerstin

Bilderna har tagits av Inga och Kerstin

Detta bildspel kräver JavaScript.

Den 15-17 maj reste en glad skara på 14 medlemmar och 4 gäster på en kryssning med Tallink till just Tallinn.
I förväg hade vi fått en intressant och innehållsrik föreläsning om Estland i allmänhet och Tallinn i synnerhet, av våra tidigare (och förhoppningsvis framtida) Estniska medlemmar Elve Marmtoft och Agu Gustel, för att vi skulle veta lite mer om vårt grannlands brokiga historia och kunna välja besöksmål i Tallinn.
Fina middagsbufféer åt och drack vi oss igenom, mongoliska akrobater och tjusiga solnedgångar avnjöts och rosa gin betittades i taxfree.
Dagen i Tallinn guidades i buss av Riina som på ett kunnigt och underhållande sätt visade oss bla det fantastiska körsångsfältet där vi hade turen att få lyssna på en liten kör som med den fantastiska hallens utomhusakustik lät som i en kyrka fast det försiggick 300 meter bort. En fotvandring ner genom gamla stan, sen lunch för många på Rådhustorget i strålande sol, och lite shopping samt egna museer avslutade dagen innan vi fick ännu en natt ombord i våra mycket prisvärda havsutsiktshytter.
Tanken föddes att göra om turen nästa år och lyssna in den körsångsfestival som bara äger rum vart femte år….vi får se.
Trevlig gemenskap och nya bekantskaper präglade resan som kanske får en uppföljare nästa år till Riga.
Konkluderar Reseledaren Tomas

r

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

På Långfredagen var vi ett gäng på 10 nordensljusare som i privata bilar begav oss på utflykt till Uttersberg (nära Smedjebacken i Dalarna) dit vår medlem och grafiker Lars Nyberg med hustru Lina inbjudit oss för att bese ett antal vernissager och få delta i det lokala (och av uppslutningen att döma sannolikt snart globala 😊) firandet av Brödrostens Dag. 

Uttersberg är ett vackert gammalt brukssamhälle med vacker å, vattenfall och dammluckor, en nedlagd järnvägslinje, numera konverterat stationshus med fin gammal lagerbyggnad i tegel och en skulpturpark som idag utgör ett konstcentrum både för Grafikverkstan Godsmagasinet och Galleri Astleys. 

Vi besåg i tur och ordning:

                                       
   Tomas Herngrens Måleri –     Gunborg Westlund
    teckning – grafik                        teckning – grafik

Gertrud Båge – keramik

GRAFIKVERKSTAN GODSMAGASINET I UTTERSBERG
Som bjöd på rostat bröd, te, ost och  marmelad och tillhandahöll brödrostar (varav en med inbyggd radio!)  från olika decennier att använda.
I samband med brödrostandet erbjöds ett 20-tal olika sorters hemlagade marmelader till försäljning och vi var många som högg….vad sägs om Pomerans med ingefära….?
Vi som valt att övernatta i den kinesiske konstnärens hus bjöds senare på ärtsoppa och punsch och ett underhållande spontanframträdande av nordensljusartisten Svante Drake.
Och följande dag inbjöds vi privat till Lars och Lina för att äta frukost (lagad på vedspis!) och bese Lars atelje. Några av oss anmälde sig som stödmedlemmar till Grafikverkstan.
På hemvägen fick några av oss möjlighet till ett besök på Wrangels Skokloster.
Ett varmt tack till Lars och Lina som gav oss denna unika och underhållande Långfredag
Nedan ytterligare några bilder från besöket.
Tomas Richter
(Reseledare)

Vandring i Per Anders Fogelströms spår
Vilken intressant och spännande vandring vi fick idag! Berit Dahlström – vår eminenta guide – besitter en oändlig kunskap både om PAF och om söders historia.
Vi har fått höra om Mamsell Josabeth och hennes öde, den troliga förlagan till Emelie i Stad-serien – Emilia Gustavsson och hennes otroliga historia. Ensamstående med 5 barn klarade hon både sig och hela familjen trots otroligt små omständigheter. Hon levde dessutom till hon blev 95 år – då hon dog i sviterna efter en bussolycka. Otroligt.
Vi fick också höra om Anna Lindhagen som är den som sett till att den urspiungliga bebyggelsen på söder i stort sett finns kvar. Elsa Borg, som var aktiv inom Stadsmissoinen och startade barnhem och hem för ”fallna medsystrar” – det ena ödet mer fascinerande än det andra. Visst var detta en fattig stadsdel och Per Anders Fogelström har genom sina böcker visat på utvecklingen och vår historia.
Vi fick också gå in i stans äldsta koloniträdgård – Barnängen, som bildades 1906 och kyrkstugorna uppe på Vita bergen, som fortfarande används för kyrkliga sammankomster.
En väldigt spännande och intressant dag, som avslutades i Kia och Thord Sjöbergs vackra hem på Erstagatan. Där bjöds vi på ett glas vin och kunde vi njuta av den vackra utsikten. Tack för den gästvänliga avslutningen på en perfekt dag!
Kerstin Klubbmästare
Nedan några bilder tagna av Kerstin och Inga

Vilken härlig dag vi fick på Harö, vår pråms ursprungsö!  Ett 30-tal glada Nordens Ljusare gästade igår Åsa Ekman och Britt Lindroth på Harö. En fantastisk dag med strålande sol. Sillunch intogs på bryggorna med sedvanlig dryck och sång därtill.

Åsa promenerade en lång sväng på ön med de som ville – och passerade krukmakeriet till glädje för många. Övriga njöt i solen.

Kaffe och kaka serverades hos Britt och vi kunde alla konstatera att dagen varit fullkomlig i den vackra skärgårdsmiljön. Tack snälla Åsa och Britt för er gästfrihet – vi kommer gärna tillbaka till detta unika paradis i skärgården!

Det kan noteras att Kerstin, Tomas och Anders från klubbmästeriet anlände redan dagen innan för att hjälpa till med förberedelserna.

Text och bild Kerstin och Inga och Tomas

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Det blev en mycket lyckad Helsingforsresa. Vi  37 medlemmar i klubben äntrade Silja Serenade och hade en trevlig överfärd på måndagskvällen.

På morgonen den 16 maj hämtades vi med buss vid Färjeterminalen. Lena och Lennart Rengen – våra värdar och overseas medlemmar – hade gjort ett fantastiskt fint program för dagen. Helsingfors visade sig från sin allra bästa sida, solen lyste från en klar himmel. Bussresan – med Lena som berättade om sin hemstad – tog oss runt Helsingfors först ner mot stranden där  vi passerade den prisbelönta bastu- och restaurangbyggnaden ”Löyö” och därefter förbi Sibeliusmonumentet och vidare genom smala affärsgator i stadens äldre kvarter.

Bussen stannade sedan vid det första muséet – HAM – Helgsingfors Art Muséum  där vi fick guidning om de pågående utställningarna bl a Tove Jansson och Tykö Sallinen. Sedan gick bussen till KIASMA – Statens Museum för Modern Konst – där utställningen ARS 17 pågick. Därefter skingrades skaran, några besökte stans caféer och restauranger och några avslutade dagen på muséet Ateneum där det pågick en utställning om finsk konst och en specialutställning om Alvar Aalto.

Hemma igen i Stockholm onsdag morgon.

Tack Lena och Lennart för en underbar dag i er kära hemstad Helsingfors.

Nedan  några bilder tagna av Nanna, Laijla, Inga-Lill, Tomas, Cicki (från KIASMA) och Inga

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

En mycket lärorik presentation mötte oss från Nordens Ljus när vi kom till Nobel Forum. Vi fick en presentation om hur Nobelförsamlingen och Nobelkommittén arbetar och hur proceduren går till när man utser främst pristagaren i fysiologi eller medicin. Efter det fantastiska besöket i sammanträdesrummet, som rymmer exakt 50 personer (lika många som Nobelförsamlingen) gick vi vidare till matsalen och fick höra om konsten och alla menykorten som sitter inramade på väggen. Presentationen kantades av anekdoter och inblickar i medicinpristagarnas vardag när de är i Stockholm.
En medlem i Nordens Ljus hade skänkt en tavla, som verkligen passade in i miljön. Det är Verner Molins första spränggravyr­ året, 1967, och den ingår i en hel serie försök med Nobelbilder. Den föreställer Alfred Nobel, som med sin geniala blick skapar den kontrollerade sprängkraften. Vi ser den här i form av strålar med kulor från hans blick mot explosionen på bildens högra sida. Vår guide, Ann-Mari Dumanski framförde både sitt och stiftelsens varma tack för denna klockrena gåva.
 Molins tavla
Nedan några bilder från besöket

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi var 25 Nordens Ljusare som samlades utanför Aula Medica på Karolinska Institutet för en visning av detta spännande, lutande glashus. Utomordentlig guidning fick vi av Birgit von Conrad (auktoriserad Stockholmsguide) som förde oss genom alla våningsplanen. Vi lyssnade till historia och visioner för denna spektakulära byggnad som stod färdig 2013 efter många turer i Stockholms skönhetsråd och bland tyckare i allmänhet. Jag vågar påstå att merparten av oss tyckte mycket om byggnad och inredning, som kännetecknades av hög kvalitet och sober elegans i materialval.

Eftersom vi hade kö till denna visning erbjuder vi möjlighet att onsdagen den 1 mars 2017 följa med på en ny visning Det är endast några få dagar per år man visar huset för allmänheten så missa inte detta tillfälle!

Brita Bergkvist Klubbvärd

Aula Medica

Nio tappra medlemmar trotsade på lördagseftermiddagen kylan, vinden och väglaget och tog sig i solen, delvis med broddar, till Riddarholmen för att höra den eminente 😀 Stockholmsguiden Tomas Richter orera om Kidaskär,  Gråmunkeholmen, Riddarholmen och Riddarholmskyrkans uppgång, storhet och konvertering från 2 till 3 skepp och vidare till museum. De hälsade på Magnus Ladulås och hans drottning Hedvig, 6-7 olika kungliga och adliga gravkor och fick nästan en Serafimerringning, åtminstone titta på en vacker samling sköldar, en porfyrsarkofag på 15 ton och ett antal prins- och prinsesskistor i silver, marmor och tenn.

I allt en kall men intressant del av Stockholms utveckling från Agnefit och till dagens läge som den mest obebodda ön i Stockholms centrum.

Riddarholmskyrkan

Solen sken och höstfärgerna var underbara när vi, 19 Nordens Ljusare, besökte Långholmen den 14 september.  Vi började hos Mats Qvarfort som engagerat och kunnigt berättade om hur han handtrycker tapeter och visade tapeter från alla tidsperioder från 1700-talet och framåt. Han fick svara på många frågor från intresserade åhörare och vi hade kunnat stanna mycket längre i den trevliga miljön.

Sedan gjorde vi en kort promenad till Stora Henriksvik,där Christina Trapp ordnat med kaffe/te och en god lunchsmörgås som vi njöt av i trädgården. Därefter följde en rundtur med information i den av henne anlagda 1700-tals trädgården.

En minnesvärd dag i en av Stockholms fantastiska oaser!

Brita

Bilderna har tagits av Lars Gunnar Larsa Johansson

Det blev en fantastisk dag på Landsort denna sommarlördag. 18 personer  väntade på bryggan vid Ankarudden och himlen var gråmulen.  Det blåste bra vid överfarten och kaptenen på båten ”väjde” för vågorna.   Vi möttes i sedvanlig ordning av Arthur Hultling på sin flakmoppe. Vi startade med kaffe och bullar  hos Arthur och Birgitta i deras vackra sommarhus. Arthur informerade om konstverken. Sedan fortsatte vi till kapellet med bl a  votivskepp och därefter till Galleri Öijan där Rickard Brixel ställde ut.  Rickard Brixel är med en halvsekel lång karriär  bakom sig en väletablerad och internationellt verksam skulptör. Brixelgården, som öppnats nyligen,  har inte bara en park fylld med verk där finns också tre ateljéer som nu öppnats för allmänheten.

När vi startade rundvandringen med de 46 konstveken blev himlen blå och det blev en vacker dag. Vi avslutade dagen med picnick.

Tack Birgitta och Arthur för en fantastisk dag.

Här kommer lite nostalgisk Nordens Ljus-historia. Texten skrevs år 2000 som också blev den sista sommaren som pråmen hade krog och galleri ute på Harö. Skrev gjorde Stig-Rune Ekman.

Öppna Pdf-filen och läs.

Denna text och andra som handlar om Nordens Ljus hittar du under rubriken Om Nordens Ljus.

Stig Rune Ekman.
Stig-Rune Ekman.

Vill du se bilder på Stig-Runes mer snörika äventyr i yngre dagar så titta gärna här!

Med guidning av Eva Faye-Wevle besökte vi den 19 april den unika porträttsamlingen på Nedre Manilla.

Eva var en mycket kunnig, trevlig och lättsam guide. Hon presenterade dels det vackra huset som ritats av stadshusarkitekten Ragnar Östberg och som byggdes ihop med det gamla 1600-tals hus som fanns på tomten sedan tidigare. Huset har senare byggts till ytterligare allteftersom porträttsamlingen vuxit.

Porträtten är nu samlade i kronologisk ordning och vi lotsades genom rummen som tillskrivits olika personer i familjen Bonnier. Karl Otto Bonnier var den som startade samlingen och i Stora Salen finns de första bilderna som förvärvades, bla Richard Berghs porträtt av Strindberg och Fröding. Vi passerade Lisen Bonniers rum med ett stort porträtt av henne och i Tor Bonniers bibliotek finns ett exemplar av Bonniers förlags allra första lilla utgåva ”Bevis att Napoleon aldrig har funnits”

I Galleriet finns porträtt av samtida författare ibland utförda av vänner till författarna och inte alltid av allra högsta kvalitet, men det är kanske just det som är charmen med denna unika samling.

Vi hade en mycket fin visning och nöjda gick vi ut och njöt av vit- och blåsipporna i backarna på Djurgården!

1     djurgc3a5rden-blc3a5sippor-blc3a5sippa-2

Brita Bergkvist

25 personer besökte idag  Birgitta Watz, professor i måltidskunskap,designer, keramiker, glas-och textilkonstnär, författare mm mm, i hennes atelje i Frihamnen .

Birgitta berättade om sitt konstnärskap och visade denna fantastiska miljö för kreativitet, fest och arbete hon tillsammans med sonen Joel (fotograf) skapat av en gammal industrilokal i Värtahamnen.

Vi bjöds på eftermiddagste och njöt av några timmars samvaro med en mångsidig och mycket inspirerande estet.

För arrangemanget svarade Brita Bergquist.

Nedan några bilder från besöket.

Ett 20-tal personer fick en mycket intressant genomgång av Slottets festvåning med en kunnig och initierad Tomas Richter; både från historiskt och konstperspektiv.

 

Igår onsdagen den 18 november var vi ett 25-tal personer som besökte  ”Spökslottet” och fick en visning av Stockholms universitets unika glassamling. 

Vår guide Nina Weibull, som under många år varit ansvarig för konsten i Spökslottet och är medförfattare till boken ”Kärlek till Glas” som presenterar samlingen, gav oss en spännande genomgång av hur konstglaset växte fram. I montrarna fanns glas från framstående konstnärer som Edvard Hald och Simon Gate för att nämna några. Ett stycke svensk glashistoria.

Lena Wollin svarade för arrangemanget.

Igår den 7 oktober var vi 16 personer från Nordens ljus som besökte Carl Eldhs Ateljémuseum. Vi blev välkomnade av styrelseordföranden Mats Hellström. Museet ligger i idylliska Bellevueparken, strax intill tättbebyggda Vasastan i Stockholm. Den skyddade miljön uppe på Bellevueberget och dess vidsträckta utsikt över Brunnsviken och Haga var viktiga faktorer när Carl Eldh valde ut platsen för sin ateljé.  Vi fick en introduktion till museet och information om Carl Eldhs konstnärskap och fick tillfälle att se alla de vackra skulpturerna.

Nedan några bilder från visningen.

 

Namnlös

Visa Eldhs Ateljé på en större karta

Vill du vara med i vår bioklubb?

Anmäl dig då till:  Sigbrit Sylwan, e-post sigbrit@sylwan.net.

 Vi ses var fjortonde dag för att se en intressant film tillsammans. Efteråt går vi någonstans för att dricka ett  glas och kanske äta något samt diskutera filmen.

 I höst ses vi tisdagar jämn vecka. Jag väljer film och beställer 16 biljetter på fredagen innan biokvällen. Så skickar jag en e-post till alla som är med i klubben och berättar vilken film, tid och biograf jag valt. Senast på måndagen klockan 18:00 vill jag ha svar från dem som vill gå med.

Tycker du att detta trevligt så hör av dig till Sigbrit!

När denna  information ”försvinner” från första sidan finns den alltid under fliken KLUBBAKTIVITETER – UTOMBORDS och i kalendern hälsar redaktionen.

Idag på eftermiddagen fick vi genom vår eminenta guide Berit Dahlström i strålande väder äntligen vårt lystmäte på Södra Kungsholmens historia. 16 medlemmar hade samlats för en rundvandring i det populära och prisbelönta bostadsområdet S:t Erik. Här låg ända in i början av 1900-talet Stockholms försörjningsanstalt, kallad Grubbens, vilken ansågs vara helvetet på jorden.

Vi fick lära oss mycket om den spännande arkitekturen och de konstnärliga utsmyckningarna med historisk koppling och avslutade turen med en promenad till vår båt där vi samlades i baren för lite eftersnack, trevligt umgänge, och lite mat och dryck.

Vi tackar Berit (som nu också är ny medlem i Ljuset) för en lärorik och trevlig eftermiddag och ser fram mot fler berikande vandringar.

Hälsar Tomas Richter.

Vill Du läsa mer öppna Pdf-filen nedan.

Grubbens

 

 

Onsdagen den 23 september, gjorde vi, 13 personer, besök hos konstnären Lenny Clarhäll i hans vackra hem i Hölö utanför Södertälje. Lenny inledde med att berätta om sitt konstnärsskap bl a om de skulpturer han ställt ut på en rad platser i Sverige, bl a utanför Göteborgsoperan, vid Astra Zenicas huvudkontor i Södertälje och i Lunde, ett minnesmärke över Ådalskravallerna.

Sedan vandrade vi runt i Trädgården, som närmast kan beskrivas som en engelsk cottage garden, med prunkande små rum av olika karaktär. Här frodades rosor och pioner tillsammans med perenner av alla de slag och många ”exotiska” träd.

Vi besökte också hans ateljéer med alla skulpturer och tavlor.

En fantastisk dag. Tack Lenny!

För arrangemanget svarade Brita Bergqvist.

Kolla bildspelet nedan. Bilderna har tagits av vår fotograf Lars Gunnar Larsa Johansson.

 

 

Till den guidade turen i Stadshuset kom 18 personer. Tomas Richter visade runt ” Tack Tomas för en mycket trevlig rundtur i stadshuset. Hoppas på att få uppleva flera stockholmsmiljöer med dig som guide” ett citat från ett gillande på hemsidan.

Nedan några bilder från ”turen” som har tagits av vår fotograf Lars-Gunnar Larsa Johansson.

Vi var 12 personer som i onsdags besökte MC Collection  Museum i Sollentuna. Kombinationen av en levande samling motorcyklar, 300 stycken, och John Eyres vackra fordonstavlor i utställningen ”In Rust we Trust” var oslagbart. Vi blev guidade igenom museet av John och entusiastiska företrädare för museét.

Nedan några bilder från visningen, som har tagits av vår fotograf Lars-Gunnar Larsa Johansson.

Måndagen den 24 augusti var det dags för Nordens Ljus Klubbens årliga golftävling. Även denna gång gick den av stapeln på Haninge golfklubb. 13 personer spelade i den strålande sensommarsolen. Lena Eriksson hade ”ordnat allt” med hjälp av Jan Östlin.

Vinnare blev inte oväntat Christer Andersson från Haninge golfklubb. Tvåa blev Terttu Koivisto och trea Svante Sällvik. Vann lagtävlingen gjorde Christer, Håkan Svan och Lotta Örtenblad. Längst drive hade Inga Berg och Håkan Svan.

På kvällen blev det prisutdelning i anslutning till buffé i Matsalen på Ljuset.

Det blev en fantastisk dag på Landsort denna sommarlördag med cirka 25 grader varmt. 23 personer deltog. Kön var lång till båten som skulle avgå 10 05. Det var denna helg också fyrens dag. Vi kom med andra båten och möttes i sedvanlig ordning av Arthur Hultling på sin flakmoppe. Vi startade med förfriskningar hos Arthur och Birgitta i deras vackra sommarhus. Arthur informerade om konstverken. Sedan fortsatte vi till kyrkan med bl a  votivskepp och därefter till Arthurs Bod (Galleri Öijan) där Lena Lervik och Thomas Qvarsebo ställer ut. Nu började  skulpturvandringen runt ön. Vi stannade utanför skulptören Ole Drebholds ateljé och gratulerade honom till det pris han erhållit ; Skulptörförbundets Sergelstipendium, dagen innan. Därefter fortsatte rundvandringen och avslutades med picknick.

De vackra bilderna är tagna av Lars Gunnar ”Larsa” Johansson.

Onsdagen den 9 september blir det en guidad tur genom Stockholms Stadshus. Vi sätter Stadshuset i ett större sammanhang och får veta lite om historia, material, arkitektur konstnärer och husets olika funktioner samt förstås Nobelfesten.
Vi samlas kl 15 innanför Stadshusets ekport (svartek från Riksäpplet) som vetter mot Hantverkargatan.
Guidningen är gratis, och Stadshuset tar 70 kr i entre (60 för pensionärer), som betalas på plats.
Anmälan tas emot på mail till Tomas Richter, toricht@gmail.com och turen genomförs vid minst 5 bokade.
Efter Stadshuset promenerar vi längs Kungsholms Strand till Ljuset för lite eftersnack och något att äta/dricka i baren.

Björn Landberg hade ordnat så att klubben kunde göra ett besök hos konstsamlaren Tom Böttiger i hans företag Cloud Nine, som ligger i Garnisonen. Ett 30-tal personer hade hörsammat inbjudan. Här fick vi se några av samtidskonstens mest centrala konstnärer som Martin Wickström, Linn Fernström, Ernst Billgren, Lena Cronqvist, Marie-Louise Ekman, Hans Gedda, Dan Wolgers, Jan Håfström m fl. Tom inledde med en intressant information bl a om marknaden för samtidskonsten. Sedan fick vi en spännande och rolig visning av den vackra konsten.

Tom Böttiger

Tom berättade också att han tillhör juryn till uttagning av konsten till vårsalongen tillsammans med  Lena Josefsson, ordförande i Moderna Museets Vänner, Jeanette Bonnier, initiativtagare till Bonniers konsthall, Tom Böttiger, reklamprofil samt Mårten Castenfors, Liljevalchs chef, som också är juryns ordförande.

Som tack för en fantastisk kväll fick Tom en Dump i  ’torrnålsteknik” av Lars Nyberg. Lars är en av konstnärerna som varit uttagen till vårsalongen.

Nedan några bilder från kvällen

Måndagen den 25 augusti var det dags för Nordens Ljus Klubbens årliga golftävling. Även denna gång gick den av stapeln på Haninge golfklubb.

15 personer spelade i den strålande sensommarsolen. Vinnare blev inte oväntat Lena Eriksson från Haninge golfklubb och Gösta Fischer från Trosa som god tvåa.

På kvällen blev det prisutdelning i anslutning till buffé i pråmen

Ovan de lyckliga vinnarna och några förväntansfulla inför starten.

I lördags besökte 12 Nordens Ljusare skulpturutställningen på Öja. I år är det 21 år sedan den första utställningen. 

Det ”gungade” kraftigt på båten och det regnade när vi kom fram. Arthur mötte som vanligt upp med sin flakmoppe. Hemma hos Arthur och Birgitta blev vi bjudna på kaffe med dopp och Arthur berättade om alla turer med utställningen under åren på ett som vanligt medryckande sätt. Snart lyste solen från en klar himmel och vi besökte först  det lilla Galleriet ”Boden” – en av öns äldsta bodar – som visade skulpturer av Marylyn Gierow och BIP – Britt Ingrid Persson.  Sedan startade den spännande vandringen med öns alla skulpturer.

Medhavda matsäckar intogs på de vackra betongmöblerna nedanför fyren.

Tack Arthur och Birgitta för en härlig lördag.

Nedan några bilder från besöket.

 

 

 

Måndagen den 26 augusti var det dags för Nordens Ljus Klubbens årliga golftävling. Denna gång gick den av stapeln på Haninge golfklubb.

 20 personer spelade i den strålande sensommarsolen. Vinnare blev inte oväntat Christer Andersson från Ågesta. Han hade samma poäng som den också duktiga Lena Erksson från Haninge med något högre handikap. Trea blev Anna-Lena Holm från Tyresö golfkubb.

 På kvällen blev det prisutdelning i anslutning till buffé i den ”nyflyttade” pråmen som numera ligger vackert i Barnhusviken vid Kungsholms Strand.

 Nedan de lyckliga vinnarna. 

alt

I måndags den 25 november besökte  Lantärnan  Lennart Carlheim Gyllensköld och Susanne Grundell i deras vackra hem Stora Sjövillan i Äppelviken.

Vi var 16 intresserade som först fick höra Lennart berätta om sin konst och förevisa många vackra bilder. Sedan var det Susannes tur. Hon är textilformgivare och visade oss många av sina handtryck med egna mönster.

Efter visningen fick vi god fisksoppa som Lennart tillagat. En härlig eftermiddag, vilket framgår av bilderna nedan:

 

Nordens Ljus Konstförening Lantärnan – som för övrigt snart skall upphöra, mer om detta senare – har satt en ära i att uppsöka kulturevenemang i närområdet. 


Nu har pråmen Nordens Ljus nyligen ”förhalat” till Kungsholmen och igår gjorde vi ett besök där. Lite längre bort på Kungsholms Strand, där vi nu ligger förtöjda, har vår konstnärsmedlem BIP Britt Ingrid Persson sin skulptur-ateljé. BIP tog vänligt emot tio intresserade och berättade oerhört spännande om tankar och teorier kring sitt arbete, tidigare utställningars idéer och pågående arbetens skisser och utföranden. 

 

Tänk att ett så knappt tilltaget utrymme kan rymma så mycken storslagen konst. Bland annat betraktade vi en vidunderligt stor och vacker kopia av den lilla skulpturen Venus från Millendorf. 

 

Synd du inte var med! 

 

Nästa år hoppas vi att Nordens Ljus Galleri kan visa en utställning av BIPs verk. Välkomna då. 

 

Jane

 

Här några bilder från besöket

 

IMG_0410.jpg    IMG_0402.jpg

 

IMG_0403.jpg  IMG_0408.jpg

alt

Lördagen den 24 augusti gjorde Nordens Ljusklubben sitt sedvanliga besök på Landsort  Denna gången hade 22 personer hörsammat inbjudan. De som var sist i kön vid Ankarudden fick vänta en ”båtvända” men kom över till Landsort inom 45 minuter. Men i det fantastiska vädret där solen sken från en klar himmel spelade inte denna väntan någon större roll. Arthur mötte som vanligt upp vid kajen med sin flakmoppe. I kapellet informerade han om turerna kring konsten på Landsort.

Sedan besökte vi Kulturbryggans Galleri Öjan där vi kunde se Sam Westerholms skulpturala verk, ett hundratal ansikten, alla olika.

 Därefter gav vi oss iväg för att beskåda öns skulpturer med Arthur som guide. Det finns ett drygt 40-tal skulpturer att upptäcka , – verk i järn, brons, trä, koppar, aluminium, stålplåt och skiffer-  såväl nya verk som verk som visats tidigare år. Kulturvandringen avslutades med picnic vid bänkar och bord av betong, som var nya förra året.

Tack framfördes till Arthur för att han alltid ”förgyller” Nordens ljus klubbens årliga besök på ön.

alt alt alt

 

 

alt 

 

alt 

alt alt alt alt alt alt  alt alt alt

 

 Bilderna har tagits av Jan Svensson och ”förminskats” av Ture.

 

 

 

 

 

  

 

 

 

bild 1

 

Ett stort gäng sökte sig ut till Mille och Björne Nylanders varv i Björknäs den 27 maj där Astrid numera har sin ateljé. Vi har tidigare besökt henne i Nacka. Nu i en fantastiskt inspirerande miljö. Vi förstod såväl att hon trivs där och hon berättade fängslande och spirituellt om sina nuvarande projekt och senaste utställning  i januari. 

 

Det är mycket speciellt att som publik få komma så nära en arbetande konstnär framför verk i tillblivelse.  Mycket lyckat besök vilket avslutades med en liten måltid med dryck ute på varvets brygga. 

 

Tack Astrid,  Mille och Björne för att vi fick komma.

 

Jane

 

bild 1  bild 2

 

astrids

 

 

 

 

 

 

 

img 0633

Söndagen den 14 april 2013 gjorde Lantärnan besök på Gert Marcus utställning, guidad av Francoise Riberolles Marcus, Gerts hustru och livskamrat under 35 långa konstnärsår. 


Vi fick en privat, i ordets rätta bemärkelse privat, visning av konsten genom Francoise inkännande berättelser om tillblivelsen av verken. Tjugo Ljusare var samlade på söndagen. Vår ordförande, Elisabeth Ståhlbåge avtackade den förtjusande franskfödda Francoise med en flaska rött från samma land. 

 

Jane 

 

img 0633  bild

 

img 0638  img 0640  

 

img 0641

 

 

 

 

 

 

Lantärnan besökte antikhandlare Bror Irgens på Sibyllegatan 69 den 6 mars 2013 kl 18.
12 personer deltog.

alt alt alt

 

alt alt alt