Tisdagar

Klubbens tisdagsaktiviteter.

Senaste nytt

Applåderna ville aldrig ta slut när Leo Lindberg avtackades efter en fantastisk konsert, kvällen till ära förstärkt av sångstjärnan Christina Gustavsson. Det blev amerikanskt från the American Songbook, egenhändigt komponerad musik av Christina själv, som sig  bör också några härliga jullåtar samt lite Monica Zetterlund, Värmland ligger Christina varmt om hjärtat. Leo själv höll ett litet tal och sa att det känns oändligt vemodigt att lämna pråmen efter så många år, det var nästan här hans framgångsrika karriär började. Efter jazzen samlades ”alla” i baren för eftersnack och det blev en värdig avslutning på snart 40 år ombord för Nordens Ljus.

Entertainern Hayati Kafe tillbaka för ännu en magisk kväll med svängiga tongångar.

Världsartisten  Hayati Kafé hörs på scener över hela Sverige men just i kväll gästar han pråmen med sin unika röst och sin breda repertoar. VI får höra allt från evergreens från the American Songbook till Cornelis Vreeswijk och mycket annat. Vid pianot vår egen huspianist Leo Lindberg och på bas hör vi Kenji Rabson. 
Baren öppen från kl. 18.00 där vi serverar läckra tunnbrödsrullar med rökt lax, rostbiff eller vegetariskt. Öl och vin och alkoholfritt till medlemspriser. Vi räknar med mycket folk så var ute i god tid med anmälan men allra senast söndag 24 september till Marianne Hühne von Seth, marianne@huhne.se eller telefon 070-749 28 10. Obs: kontrollera att du får bekräftelse på att din anmälan är mottagen.

Jazzkvällen på Nordens Ljus blev en verklig höjdare för jazzälskare. Husbandet  leddes som vanligt av Leo Lindberg piano med Kenji Rabson på bas och Moussa Fadera trummor. De är en topptrio i svensk jazz och ett samspelt gäng som spelat ihop många gånger. Denna kväll hade de sällskap med Jonas Kullberg på tenorsaxofon, en välkänd och mycket duktig musiker. Resultatet denna kvartett presterade kan inte annat än sägas vara njutbart, virtuost och jazz när den är som bäst. De inledde med låten Sputnik av Bernt Rosengren och dagen till ära spelade de flera låtar av Charlie Parker som skulle fyllt 103 år. Vi, ett 30-tal i publiken, njöt av av alla solon, applåderade, tjoade och visslade för att visa vår uppskattning av musikerna. En kväll att minnas.

Kvällens värd och fotograf: Larsa

Detta bildspel kräver JavaScript.

 Jazzkväll på Nordens Ljus med Jonas Kullhammar.

Husbandet leds som vanligt av Leo Lindberg piano (som under sommaren spelat på Skansens jazzkvällar ). Med sig har han Kenji Rabson på bas och Moussa Fadera på trummor. En trio som ofta spelat ihop och är kända för en högklassig jazz.

Kvällen gästmusiker är Jonas Kullhammar på tenorsaxofon, en supermusiker och kompositör  inom svensk jazzmusik. Sedan 1994 har Kullhammar medverkat på över 200 skivinspelningar och har fått många utmärkelser och priser, bland annat grammisnomineringarjazzkatter, norskt Spellmannpris och Django d’or.

Baren är öppen och serverar både dryck och lite matigare tilltugg. Föranmälan till Inga, mejladress hilda.berg@telia.com eller telefon 070-572 38 28 , både för medlemmar och medföljande gäster, som betalar 100 kronor.

Välkomna!

En nästan overklig måndagskväll med Leo Lindbergs trio i högform och en virtuos stjärngäst, jazzsångerskan Christina Gustafsson . På bas hörde vi Jon Henriksson och på trummor Jonas Bäckman. Det var fullspikat i både galleriet och baren och ju längre kvällen ledde och syret nästan tog slut, desto mer inspirerade blev musikerna, påhejade av en mycket entusiastisk publik som förstod att uppskatta både sången och de många fina instrumentala soloinsatserna. Kvällen slutade inte förrän närmare 21.30, något av ett rekord.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Jazzkvällen ”Sista Tisda’n” blir en MÅNDAG 29/5 kl. 19.00

Vår egen jazzpianist Leo Lindberg med trio sätter sig än en gång vid pianot. Den här gången har han lockat en av våra mest hyllade jazzsångerskor över landgången. Christina Gustafsson har kallats ”en jazzens vårvind” och utmärkelserna har regnat över henne. Detta blir hennes första framträdande på pråmen, missa inte. På bas hör vi Jon Henriksson och på trummor Jonas Bäckman.

Föranmälan till Marianne, epost marianne@nordensljus.se eller telefon 070-7492810. Tänk på att vara i ute god tid så att vi kan handla hem något gott att äta för de hungriga. Baren är förstås också öppen. Välkomna till en jazzig fullträff, chansen kommer kanske aldrig tillbaka.

Tisdagen den 16 maj kl.18.00

Mikael Ramel

Ikväll får Ljuset en celeber gitarrist på besök. Det är ingen mindre än Mikael Ramel, en artist som varit verksam som både musiker och underhållare ett halvt sekel, ofta med eget band. Här hos oss på Ljuset får vi njuta både av hans gitarrspel och sång. Lättare förtäring och dryck, gärna föranmälan till kvällens värd Inga Berg-Johansson, mail hilda.berg@telia.com eller telefon 070-572 38 28

Torsdagen den maj 4 kl. 17:30

Vi börjar med något gott att dricka och minglar i baren. Sen äter vi rostbiff, charkuterier och en god potatissallad  och umgås  i glada vänners lag innan det blir dags att ta plats för att lyssna på kvällens gäst  bästsäljande författaren Catharina Ingelman-Sundberg (kl.18.30). Hon berättar om sina böcker om pensionärsligan och Catharina har också med en trave böcker till försäljning och signering. Ingen gästavgift denna kväll, så ta med en vän som du tror kanske vill bli medlem. Kvällens värd är Pia Holm-Johansson, anmälan till henne på e-mail pia.nordensljus@gmail.com eller telefon 070-302 68 05. Obs: föranmälan obligatorisk på grund av regelverket kring alkoholtillståndet. Obs! endast för medlemmar och medföljande gäst.

Tisdagen den 25 april blev en minnesvärd afton för de jazzentusiaster som besökte Nordens Ljus. Husbandet bestående av Leo Lindberg vid pianot, Björn Lundén bas, Henrik Jäderberg trummor och gästen och saxofonisten Eskil Larsson  bjöd på musik  som lyfte till höga höjder på jazzens himmel.  Stans bästa jazzband? Som en extra bonus fick vi också höra den duktiga sångerskan  Monica Söderberg framföra några fina låtar bl. a ”Pennies from Heaven”   och ”Mood Indigo”. Mycket njutbart!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Tisdagen den 25 april 2023 kl. 19.00

Sista tisda´n, det betyder som vanligt att vår stjärnpianist Leo Lindberg med band spelar stans bästa jazz ombord på pråmen. Kvällens lineup: Leo Lindberg, piano, Eskil Larsson, saxofon, Björn Lundén, bas och Henrik Jäderberg, trummor.  Öppet för jammare att hoppa in under kvällen. Baren är öppen från kl. 18.00, lättare tilltugg. Medlemmar gratis, gäster och allmänhet 100 kronor.

Jazz på Ljuset. Leo Lindberg med Emmalisa Hallander

I kväll får vi möta stjärnskottet Emmalisa Hallander, jazzsångerska som i dagarna ger ut sitt första album.  Hon är ny, spännande sångerska på Stockholms jazzscen som tar sig an jazztraditionen med värme och autenticitet. Hon har en närvaro som fångar och berör, och hennes förmåga för scat-singing påminner oss om rösterna av giganter som Ella Fitzgerald och Anita O’Day. Kvällens lineup: Leo Lindberg, piano. Björn Lundén, bas,  och Jojo Djeridi, trummor.  OBS: ÄNDRING. Restaurangen stängd, baren öppen från kl. 17.00 med förstärkt barmeny.  Drop in till föreställningen, medlemmar gratis, gäster 100 kr.

 

Cornelis Vreeswijk tolkas
av Claes Janson och Leo Lindberg.

Leo Lindberg Trio består ikväll av pianisten Leo Lindberg, jazz- och vissångaren Claes Janson  och basisten Ove Gustafsson.  Publiken kommer också att få höra minnen och återblickar på Cornelis liv och leverne. Skivförsäljning och signering efter föreställningen. Restaurang  från kl. 17 och bar  från kl. 18. Väntelista:  boka@nordensljus.se  eller ring Marianne, 070-749 28 10 Medlemmar gratis, medföljande gäst 100 kr, allmänhet 190 kr.

FULLBOKAT

Tro det eller ej, men också denna andra och sista Corneliskonsert är fullbokad, med väntelista. Alla ni som fått platser, tänk på att lämna återbud om ni, hemska tanke, skulle få förhinder, så får någon annan chansen.

. Tisdagen den 31 januari  fick vi lyssna till Sveriges kanske främste Cornelistolkare – Claes Jansson – som ackompanjerades av vår duktige huspianist Leo Lindberg med Ove Gustavsson på bas. Somliga går i trasiga skor, men det gällde inte Cornelis själv, som hade en ansenlig mängd splitter nya och stiliga skodon i garderoben vid sitt frånfälle. Vi fick höra Claes berätta  minnen och återblickar på Cornelis liv och leverne och sjunga och berätta om  Cornelis mest älskade visor –  och sådana som vi aldrig hört förut. Ett 50-tal personer kom och lyssnade,  entusiasmen var stor och applåderna ville aldrig ta slut.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Lyssna här på ett litet utdrag ur kvällens repertoar:  Tryck här

Sista Tisda’n 31 januari kl. 19.00

Vår huspianist Leo Lindberg har lyckats fånga in Sveriges kanske främste Cornelistolkare, Claes Janson, som nu gästar pråmen med sina tolkningar av Cornelis älskade musik, som både han och Leo Lindberg förevigat på CD-skivor, som denna kväll finns att köpa och få signerade av artisterna.
Denna kväll är öppen för extern publik (som alla jazzkvällar), så tips till medlemmar: boka plats i god tid på boka@nordensljus.se eller telefon 070-7492810, Marianne.  Allmänhet betalat 150 kronor , medlemmar gratis och medföljande  gäster betalar 100 kronor.  Restaurang och bar öppna, meddela i anmälan om du också önskar äta före spelningen

Tisdagen den 6 december var det adventsmys med glögg, skinka, lottdragning och musik på Nordens Ljus. Ett 25-tal personer kom. Spelade gjorde fyra duktiga musiker från musikskolan Lilla Akademin; sång, piano, bas och trummor. Vi fick höra julmusik och Autumn Leaf. För kvällen kallade sig bandet Alvar och Nissarna. Applåderna ville aldrig ta slut.

 

Missa inte årets sista Jazzkväll på Nordens Ljus.

Tisdagen den 29 november kl. 19.00 är det dags är igen.

Husbandet under ledning av Leo Lindberg, en av svensk jazz stora på piano,  laddar för en oförglömlig kväll i jazzens tecken. Med sig har han Björn Lundén, en virtuos på bas, och Jojo Djeridi, likaledes suverän på trummor. Tillsammans levererar de en jazz på en nivå som det är bara att njuta av,  med stil, rytm och hög musikalitet. Men inte nog med det. Kvällen rymmer också en gäst nämligen William Nilsson på gitarr, en jazzmusiker av det nya gardet, som fått fin mottagning vid sina spelningar.  Under kvällen är det också öppet för  musiker som vill jamma med Husbandet.

Baren är öppen lättare måltid serveras. Medlemmar gratis, gäster och allmänhet 100 kronor.

 

Hayati Kafé gästade Pråmen

Tisdagen den 25 okt. fick Leo Lindbergs trio storfrämmande.  Hayati Kafé var i högform och gladde åhörarna med amerikanska klassiker som ”I’ve got you under my skin”. Lite Cornelis blev det också utrymme för. Hayati berättade också att han faktiskt varit Cornelis manager en gång i tiden.

Kvällens värd och fotograf Larsa.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Jazzkvällen 27 september 2022

Det blev en oförglömlig kväll med musiker som ansträngde sig till det yttersta för att ge oss en häftig musikupplevelse. Leo Lindberg, Björn Lundén och Jonas Bäckman är en trio som är samspelta och leverera en jazz på hög nivå. Lägg därtill Axel Mårdsjös nyanserade och sköna altsax så blev det en fantastisk jazzkväll. Publiken, ett 30-tal personer, var entusiastisk. Applåder, visslingar och bravorop hördes hela tiden. Senare på kvällen ville några jammare också vara med och spela; Bosse Skuba piano och Per-Ola Gadd bas.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Jazzkväll med AMANDA SEDGWICK

Nordens Ljus Jazzkväll med Husbandet under ledning av pianisten Leo Lindberg.

Amanda Sedgwick

Gästmusiker denna vecka är Amanda Sedgwick på altsaxofon. En lysande saxofonist som sedan flera år gjort sig ett namn som både solist, bandledare och kompositör på den svenska jazzscenen. Hon har spelat med många stora jazzmusiker både i Sverige, USA och Nederländerna.

 

 

I Husbandet spelar Björn Lundén bas och Albin Eklund trummor.

Det kommer att bli en minnesvärd kväll!

Efter konserten är det öppet för jammare att spela med.

Soppa serveras i baren från 18.00. Gästavgift 100 SEK. Alla är välkomna!

Det blev en njutbar kväll med jazz av hög klass. Visserligen var det sparsamt med åhörare i början men det fylldes på och vi blev till slut ett 25-tal som säkert inte ångrade att de kom och lyssnade.

Husbandet spelade under ledning av Leo Lindberg piano, Lars Ekman bas och Jonas Björkman trummor. De inledde med en svängig version av ”Almost like beeing in love” där Erik fick möjlighet att briljera med sitt trumpetspel. Kvällen fortsatte i samma stil med häftigt och engagerat spel av alla i bandet.

Efter pausen var det dags för kvällens många jammare att hoppa in. Speciellt roligt var det att få lyssna till Louise Palmstierna som sjöng en känslig version av ”My Funny Valentine”. Övriga jammare var Esa Falkenroth sopransax, Hampus Adami trombon, Joel Forsberg piano, Jakob Lif trummor och Erik Kjellberg piano.

Kvällen avslutades av husbandet med Duke Ellingtons ”Cotton Tail”.

Kvällens värd och fotograf: Lars-Gunnar ”Larsa” Johansson

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi var ett 30-tal personer som lyssnade till kvällens husband under ledning av Leo Lindberg piano med Björn Lundén bas och Karl-Henrik Ousbäck trummor. Kvällens gästmusiker var den välkända och duktiga Klas Toresson på tenorsax. Vi fick bl.a höra ”Everything Happens to mee”, ”The song i You” och en skön ballad ”Bitter Sweet” komponerad av Sam Jones som spelades på ett underbart skönt sätt av Klas.
Efter pausen kom några jammare:
Arvid Ullander på bas
Camilla Johnson som med sin sköna stämma sjöng ”Tenderly”

Kvällens värd och fotograf Larsa.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Nu har du chansen till en ljusglimt i höstmörkret! Kom till Nordens Ljus jazzkväll och lyssna till en fantastisk kvartett musiker ur den Svenska jazzeliten.

I Husbandet ingår:  Erik Palmberg en av de mest intressanta svenska jazztrumpetarna just nu, har de senaste åren uppmärksammats som solist både i Sverige och Tyskland och fåt fina recensioner i Amerikansk jazzpress för senaste skivan. Gitarristen Daniel Svensson har ett sound med rötter i swing, bebop och cooljazz. Genom samarbeten med bland andra Jan Allan och Klas Toresson har han gjort sig känd som en fantastiskt lyhörd och melodisk gitarrist. Robert Erlandsson basist och kompositör som förutom egen kvartett spelat med Svante Thuresson, Jonas Kullhammar, Bobo Stenson och Erik Söderlind. Jonas Bäckman duktig trummis som spelat  hos oss tidigare.

Senare på kvällen är det öppet för ”jammare” att spela med.

Soppa serveras i baren från kl. 18.00.

Gäster betalar 100 SEK

Svenska Gitarr och lutasällskapet SGLS

Höstens andra Gitarrträff blev en fullträff – pråmen blev fylld till bristningsgränsen.

Mats Bergströms lediga spelstil med fantastisk dynamik och musikalitet gav den förväntansfulla publiken en oförglömlig musikupplevelse.

Efter ca 20 paus med social samvaro och med något från puben som var laddad med tilltugg och förfriskningar fortsatte kvällen med framträdanden på den öppna scenen.

Dessförinnan passade Göran Engdahl på att berätta om Svenska Gitarr och Lutasällskapet.

Publiken fick också möjlighet att ta med sig ett exemplar av föreningen medlemstidning.

Kvällens program inklusive den öppna scenen innehöll:

Mats Bergström Chôro para metrônomo av Baden Powell, Manha de Carnaval avLuiz Bonfá, Mazurka-chôro  av Villa-Lobos, Etyd D-dur, Op. 35 No 17   av  Fernando Sor, Etyd h-moll, Op. 35, No22  av  Fernando Sor, Etyd C-dur, Op. 19,No, 17  av  Fernando Sor, Tempo             di Boréa – Double  av Johann Sebastian Bach, Danny Boy  Trad. arr. Mats Bergström, Willow weep for me  av Ann Ronell, Promenade  av Georg Gershwin, extranummer Habanera av Olle Adolphson

John Sarafian – Du räckte ut din hand Psalm 473 med arr. av Kenneth Holmström,  Var inte rädd det finns ett    Psalm 256 med arr. av Kenneth Holmström hemligt tecken  

Ida Hedenberg  –  Sueño  av  José Viñas

Ruben Agné – Asturias  av I. Albéniz

Göran Engdahl – Till pråmen, till pråmen  sång av  Göran Engdahl dedicerad till Nordens Ljus, For my love song  av Göran Engdahl

Käraste Bröder  bestående av Björn Richard och Robert Robertsson – Käraste bröder av  C. M. Bellman   arr. Robert Robertsson,  Värm mer öl och bröd  av C. M. Bellmn   arr. Robert Robertsson Nä, skruva fiolen  av C. M. Bellman   arr. Robert Robertsson

Mattias Lövhagen –  La Catedral  av A. Barrios

Timmy Hantoft    –      5 Impromptus  av R. R. Bennet

Jan Rudling – Höst  Av Stig Dagerman – text ; Jan Rudling – musik, Okända djur  av Beppe Wolgers – text ; Olle Adolphson – musik

Thomas Garnbeck –  Golden Days  av Gary Ryan, Alba Nera  av Roland Dyens,  Both sides now  av Joni Mitchell

Kvällen avslutades med att Göran tackade Mats Bergström och alla medverkande samtalla de som kommit till de hittills anordnade träffarna.

Göran hälsade också alla välkomna till vårens program som inleds den 11 februari med Roland Hogman och Suzanne Persson som då spelar luta och teorb.

Under våren gästar också bl a Johan Söllscher och Afra Rubino gitarrträffarna vid Nordens Ljus.

Nedan några bilder tagna av Inga

IMG_9113

 

Kom till Nordens Ljus och upplev jazzen när den är som bäst. Med musiker från Sveriges elit kan det inte bli annat än njutbart. 

Kvällens Husband är under  ledning av pianisten Leo Lindberg med Björn Lundén på bas och Jonas Bäckman på trummor. Gäst är den kände  gitarristen Alexander Brott.   Senare på kvällen är det öppet för ”jammare” att spela med. Häftig och högkvalitativ jazz utlovas.

Soppa kan köpas i baren från kl. 18.00. Musiken startar kl. 19.00

Gäster betalar 100 SEK

Gitarr och Luta-sällskapet

Höstens andra Gitarrträff blev också mycket uppskattad med välfylld salong – ett 25-tal spelemän, Nordens Ljusmedlemmar och gäster kom denna afton

Lucas Brar var kvällens inbjudna gäst hade lockat flera yngre besökare – kanske eftersom han är känd för att behärska flera olika tekniker/genrer.

Lucas berättade om sig sjäv och sitt gitarrspel att han gärna spelar jazzinspirerat och sjunger till och inledde också med en fantastisk version av Gershwin’s Summertime med sång.

Kvällens program inklusive den öppna scenen innehöll

Lucas Brarcas Brar – Summertime  av George Gershwin, Eternity’s sunrise  eget stycke med gitarr och sång, Autumn leaves  av Joseph Kosma & Jonny Mercer, Twinkle little star Variationer av Lucas Brar, Nocturne Opus 9 , Nr 2 Francisco Tarregas variationer av ett stycke skrivet av Frédéric Chopin, Why eget stycke med gitarr och sång, Thinking out load  Ed Sheeran,  Extranummer : Fly me to the moon av Bart Howard                                 

Ebba Hellström – Etyd i E moll av Francisco Tarrega

Isak Nilsson –  Gran Vals   av Francisco Tarrega

Per-Erik Wallberg – Prelude  av Augustin Barrios

Thomas Garnbeck – Hot club francais av Gary Ryan

Federico Persson – Campanas del Alba av David Russell

Mårten Falk –   Svit i H moll  av Robert de Visée

Inledningsvis berättare kvällens klubbmästare och ordförande i Nordens Ljus klubben Inga Berg om Nordens Ljus om reglerna beträffande bl a betalning av entren för kvällen som är 100 kr för icke medlemmar i Nordens Ljus och de som inte uppträder på den öppna scenen. Hon nämnde också att det i och med denna kväll är den 13e gitarrträffen som anordnas sedan starten våren 2018.

Göran hälsade sedan alla välkomna och berättade om Svenska Gitarr- och Luta Sällskapet och om bakgrunden till träffarna samt kvällens planering.

Kvällen avslutades med att Göran berättade om programmet för den kommande gitarrträffen den 12 november då Mats Bergström gästar Nordens Ljus.

Göran berättade vidare om att Gitarrträffarna fortsätter under våren den andra tisdagen i februari, mars, april och maj vid samma tidpunkt kl 18.

Nedan några bilder från kvällen tagna av Inga

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi var ett 25-tal lyssnare som väntade på att få lyssna till höstens första jazzevenemang på Nordens Ljus. Och det blev precis så bra som vi kunde förvänta oss av jazzens elit.

Kvällens husband med Leo Lindberg piano, Björn Lundén bas och Karl-Henrik Ousbäck trummor inledde med Cole Porters ”Everything I Love”. Skön jazzmusik av en trio som verkar trivas tillsammans. Fortsättningen bjöd bl.a. på egna låtar av Leo och Björn.

Eter pausen hoppade både tidigare och nya jammare in och det blev en ”blandad” jazzmusik:

Arvid Jullander bas, Axel Mårdsjö altsax, Nils Kakoseos gitarr, Isak Hedjärn tenorsax, Richard Lindgren trumpet och Anders Ekholm tenorsax. Dessutom fick vi lyssna till fin jazzsång av Camilla Johnson.

Kvällens värd och fotograf Lars-Gunnar Johansson.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Igår var det dags för höstens första gitarr och lutasällskap. Redan innan portarna öppnades kl 18 hade många förväntansfulla gäster samlats utanför pråmen. Ett drygt 40-tal medlemmar och gäster kom för att lyssna på gitarristerna. Stämningen var hög redan från början då programmet inför fullsatt publik kom igång ca 18.30.:

Mårten Falk – var kvällens inbjudna gäst. Temat för hans framträdande var rysk musik gitarrmusik. Han berättade om att det finns mycket fantastisk rysk gitarrmusik som är förhållandevis okänd i världen där han själv är en bland förhållandevis få gitarrister som arbetar med att återupptäcka denna delvis bortglömda ryska musikskatt.

Han spelade: Polonaise av Ignaz von Held. Variationer av Semion Akionov Stycken av Vladimir Mørkøv han spelade var följande:  Preludium i C ,               Etyd i G , Preludium i G-moll, Etyd i G-moll, Preludium i G och Preludium i H-moll och Capriccio i H-moll-

Ida Hedenberg spelade Un dia de noveimbre av Leo Brouwer

Ruben Agné Lagrima av Fransisco Tárrega

Thomas Garnbeck Sugarloaf mountain av Gary Ryan, Home av Andrew York

Jan Rudling – So we’ll go no more aroving av Lord Byron Sisters of Mercy av Leonard Cohen

Göran Engdahl – Så som du gör med mig av Göran Engdahl,  Ett dryckespoem  av Göran Engdahl (musik) okänd textförfattare, Karl för sin hatt av Göran Engdahl (musik) och Martin Tauman (text)

Kvällen avslutades med att Göran berättade om nästa gitarrträff den 8 oktober då Lucas Brar är den inbjudne gästen. Lucas är en mångsidig gitarrist, singer/songwriter mm , se t. ex
https://www.instagram.com/p/B1d_bmUCMXa/

Fotograf Lars-Gunnar Johansson

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Säsongens Sista Tisda’n blev åter en kväll att minnas för oss jazzdiggare. Vi fick höra högklassig musik från flera av Sveriges bästa jazzmusiker, något att ta med sig inför sommaren.

Husbandet denna kväll bestod av Leo Lindberg piano, Björn Lundén bas och Jonas Bäckman trummor. Gästmusiker var Camilla Johnson, en sångerska med en utmärkt röst och en härlig känsla för nyanserna i jazzen.

Efter pausen var det dags för kvällens duktiga jammare att hoppa in och spela. Det ger alltid en extra krydda till kvällen med de olika grupper som då spontant uppstår.

 • John Nilsson tenorsax,
 • Amanda Sedgwick altsax,
 • Bosse Skuba piano
 • Dwayne Clemons trumpet
 • Jess Gersztenkorn bas   
 • Anders Forslund sång (från Svenska Lyxorkestern)
 • Tessan Milveden sång

Vi var ett 30-tal lyssnare som applåderade åt och njöt av den härliga musiken.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Kvällens värd och fotograf Lars-Gunnar Johansson

Återigen en fin jazzkväll att minnas med jazzsång som en extra krydda. Husbandet lett av Leo Lindberg piano med Björn Lundén bas och Jonas Bäckman trummor spelade som vanligt utmärkt och med Camilla Johnsons sköna sång blev det en extra njutbar upplevelse. Vi fick bl. a. höra ”But not for me”, ”Lover come back to me” och  ”Blue Skies”.

Kvällens Jammare:

 • Bengt Ernryd högklassig trumpetare. Också välkänd som kompositör av musiken till TV-serien ”Fem Myror Är Fler Än Fyra Elefanter”.
 • Alexander Brott gitarr
 • Martin Bender piano
 • Jack Aptat piano
 • Fanny Hertzberg sång
 • Isak Hedtjärn klarinett

Vi var ett 25-tal personer som lyssnade och blev glatt överraskade av Camillas drivna jazzsång som framkallade varma applåder.

Kvällens värd och fotograf: Lars-Gunnar Johansson

Detta bildspel kräver JavaScript.

Den 30 april, då vi normalt skulle haft jazzkväll, är det Valborgsmässoafton och därför flyttar vi ”Sista Tisda’n” till ”Första Tisda’n” den 7 maj.                       

Nordens Ljus jazzkväll med Husbandet under ledning av Leo Lindberg på piano med Björn Lundén bas och Jonas Bäckman trummor.  Kvällens gäst är sångerskan Camilla Johnson. Senare på kvällen är det öppet för ”jammare” att spela med.

Soppa serveras från kl. 18.00.

Avgift för gäster 100 SEK.

Ikväll var det åter dags för Gitarr och Lutasällskapet

Kvällen inbjudna gäster var Stockholms Gitarrduo bestående av Emil Kjellbom och José Lucas.

Duon framträdde med stor säkerhet och samspelthet med ett program med tonvikt på spansk musik.

De spelade: Cordoba av Isaac Albeniz, Mallorca av Isaac Albeniz, Aragon av Isaac Albeniz Sevilla av Isaac Albeniz, Orientale av Enrique Granados.

Emil framförde solo: Sarabanda från d-moll partitan för soloviolin J. S. Bach (arr: E. Kjellbom) José framföre solo: Sats två ”Valseana” ur Auqarelle av Sérgio Assad.

De övriga som  framträdde under kvällen var:

Håkan Odeberg  framförde Romance D’amour av okänd kompositör (Roland Bengtsson)

Jan Rudling framförde So we’ll go no more a rovingav Lord Byron (text) och Richard Dyer-Benett (musik),  Idealism och realism av Gustav Fröding (text) ochTorgny Björk (musik), Andakten – av Erik Sahlström

Göran Engdahl framförde Johannes vaggsång I av Göran Engdahl, Opus 5 ur Konsert 2 av
Göran Engdahl, A sigh of relief av Göran Engdahl.

Vilket ös! En fantastisk jazzkväll med musiker i högform och en entusiastisk publik som applåderade, visslade och ropade. Piano, bas, trummor, gitarr, saxofon, trumpet och sång blandades till en fullkomligt makalös 40/50-tals jazz, svängig och elegant bebop av högsta klass! Låtar som ”Django”, ”Blue Skies” och ”Take the eight train”.

Husbandet med Leo Lindberg piano, Kenji Rabson bas och Moussa Fadera trummor är samspelta sedan många år och bjuder alltid på fin jazz. Lägg därtill den internationellt kände gitarristen Dan Nicholas med sitt drivna spel och musiken lyfter till oanade höjder. Vilken jazzmusik de kan skapa!

Kvällens jammare tillhör jazzeliten i Sverige.

 • Ulf Adåker trumpet. En av Sveriges bästa jazztrumpetare,
 • Alexander Brott gitarr. Hans gitarr har hörts flera gånger på Ljuset. En jazzmusiker som pendlar mellan Stockholm och New York där han spelar med några av världens främsta musiker inom den traditionella jazzscenen.
 • Amanda Sedgwick altsax. Hon är känd och hyllad både i Sverige och internationellt. En ofta sedd och uppskattad gäst hos oss.
 • Dwayne Clemons trumpet. Med ett härligt sound i sin trumpet.
 • Felicia Roos altsax. Första gången på Ljuset.
 • Kristian Remnelius trummor. Ung musikstuderande på KMH.
 • Camilla Johnson sång. Ung jazzsångerska med en härlig röst

Det var fullsatt med ett 35-tal i publiken, varav 17 gäster, och 10 musiker. Alla tycks gilla Nordens Ljus mysiga lokaler och den varma stämning som råder under jazzkvällarna.

För de som var hungriga serverade krögarna en god broccoli-soppa med snittar och strömmingsmackor.

Kvällens värd och fotograf Lars-Gunnar ”Larsa” Johansson

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Gitarr och Luta-sällskapet

Kvällen inbjudna gäst var Marcus Strand.  Marcus berättade på ett mycket underhållande sätt och med stor humor om sitt liv som gitarrist, teorbist mm. I samband med detta framförda han sitt program med stor virtuositet och musikalitet i olika genrer såsom jazz, tango, flamenco mm. Marcus spelade bl a: Autumn leaves  av J. Kosma, Tango Enskaï av R. Dyens, Gran Jota de Concierto av F. Tarrega, Danza del Molinero av M. de Falla, Koyunbaba sats I och III av C. Domeniconi 

Övriga som framträdde: Pontus Ahlbäck – Unruhe av J. K. Mertz Carl-Johan Nygren –  Brudvals av E. Taube Karl Nygren- Rylynn av Andy McKee Björn Rickard och Robert Robertsson – Epistel 1 Vaggvisa  av  C. M. Bellman, Måltidssång  av C. M. Bellman Jan Rudling – Ett glas öl av Hasse Alfredsson & Tage Danielsson, Carrickfergus Irländsk folksång Timmy Hantoft –Fuga 997 av J. S. Bach

Sammanfattningen av kvällens program har skrivits av Göran Engdahl, samordnare för SGLS

Nordens Ljus klubben gläder sig åt att för andra året i rad ha Gitarr-och lutasällskapet som gäster och få lyssna på deras duktiga musiker – säger Inga som följt spelkvällarna från dess start.

Fotograf Lars-Gunnar Johansson.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Vilken härlig jazzkväll det blev och med en högst överraskande ”gäst”!

I Husbandet under ledning av Leo Lindberg piano spelade Björn Lundén bas och Karl-Henrik Ousbäck trummor. Gästmusiker på trumpet var Erik Tengholm. Vi fick höra fina versioner av ”Come Rain or Come Shine” av Harold Arlen och ”Airegin” av Sonny Rollins av den samspelta kvartetten. Intressant är att Leo, Karl-Henrik och Erik var Fachings Vänners stipendiater 2015, 2016 och 2017 i nämnd ordning.

Efter pausen hoppade kvällens jammare in och spelade:

Anders Ekholm sopransax, Hampus Adami trombon, Ulf Adåker trumpet, Jess Gersztenkorn bas.

Publiken på 35 personer, varav 20 gäster, fick en extra krydda till lyssnandet när Salvador Sobral från Portugal, som vann 2017 års Eurovision Song Contest, hoppade in och sjöng några låtar.

Kvällens värd och fotograf Lars-Gunnar ”Larsa” Johansson

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Säsongens första Gitarr och Lutasällskap ägde rum i tisdags den 12 februari. Kvällens  inbjudna gäst var Georg Gulyaz som förutom gitarrist är ordförande i Svenska Gitarr- och Lutasällskapet.

Programmet inför fullsatt publik uppskattades mycket.

De som framträdde under kvällen var: Georg Gulyáz  – Georg berättade om och spelade gitarrstycken av Augustin Barrios. Han hade valt flera synnerligen välljudande stycken som han framförde med stor inlevelse och på ett mästerligt sätt. Här några av stycken han framförde; La Catedral, Vals 3, Vals 4, Julia Florida, Lilla dockans dröm M. fl.

Isak Nilsson  framförde Sueño  av Jose Viñas, Ruben Agne: Preludio No. 4 av Villa Lobos,Thomas Garnbäck: Across the plain, Birds flew over the spire av Gary Ryan, Thomas Garnbäck och Håkan Odeberg K380 av  Domenico Scarlatti, Håkan Odeberg: K380 av  Domenico Scarlatti.

Nedan några bilder från kvällen

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Ett 25-tal personer, varav 13 gäster, hade sökt sig till oss för att lyssna till musik och vilken skön jazzkväll det blev!

En entusiastisk publik applåderade Husbandet med Alexander Brott gitarr, Lars Ekman bas, Chris Montgomery trummor. Gästmusikern Linus Lindblom på tenorsaxofon smälte in i bandet med sin härliga ton. Alla kända och uppskattade musiker för oss på Ljuset.

Jammarna denna kväll var av hög klass:

·         Amanda Sedgwick altsax är känd och hyllad över hela Sverige och en ofta sedd och uppskattad gäst hos oss

·         Ulf Adåker som under många år tillhört Sveriges bästa trumpetare. Han har varit på Ljuset och spelat när vi låg vid Blasieholmen

·         Ingrid Schyborger ung ”coming” basist vi hört tidigare

·         Baldvin Snꬱr Hlynsson piano. Åter en duktig musiker från Island.

·         Bo Skuba piano

Härliga solon och förvånansvärt samspelta i alla konstellationer bjöd de på jazz när den är som bäst.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Kvällens värd och fotograf Lars-Gunnar  Johansson

Årets sista jazz-tisdag blev en kväll med skön musik framförd av det eminenta husbandet ledd av gitarristen Alexander Brott med Björn Lundén bas och Karl-Henrik Ousbäck trummor. Gästmusiker var Amanda Sedgwick, en driven altsaxofonist med en mjuk och härlig känsla för jazzen.

Kvällens jammare var Dwayne Clemons trumpet och Pelle Andersson tenorsax.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Kort musikvideo från kvällen:

 

Gitarr och Lutasällskapet.

De inbjudna gästerna Pontus Ahlbäck och Rebecca Vats Jonsson är båda finalister till årets Stora Jörgen Rörby-stipendium.

Ebba Hellström 11 år  gjorde sin scendebut.

Programmet var varierat och uppskattades mycket och beskedet om att gitarrträffarna fortsätter i vår välkomnades varmt.

De som framträdde under kvällen var: Pontus Ahlbäck – Pontus program bestod av Bagatelle 1-3  :  W. Walton, Curt III :  Adriá Pagès Moliner, What a wonderful world :  L. Armstrong

Rebecca Vats Jonsson – Peregrinations I, II : searching  fleeing :  Matthew Peterson, Suite BWV 997 :  J. S. Bach, Segovia in Santiago :  Louise Ignatsius Gall

Jan Rudling –Höst  :   text & musik av Stig Dagerman, Underbart är kort :  text & musik av Povel Ramel, Duett i Småland :  framförd tillsammans med Lena Böving

Ebba Hellström – Andante : F. Carulli

Ulf Schuberet och Jan Nilsson – Tre miniatyrer :  H. Hallnäs

Fererico Persson – La Catedral :  A. Barrio

Kevin Ortiz – Sonata :  D. Scarlatti, Evocacion : J. L. Merlin

Thomas Garnbeck – Revoir Paris : arrangemang av Roland Dyens

Håkan Odeberg – Blott en dag : arrangemang av J.-O. Eriksson

Håkan Odeberg och Thomas Garnbeck – Sonata K173  :  D. Scarlatti, Sonata K380  :  D. Scarlatti

Göran Engdahl

Nedan några bilder från kvällen tagna av Larsa – Lars- Gunnar Johansson.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

 

Ett 20-tal lyssnare trotsade det tråkiga vädret och sökte sig till Nordens Ljus där de möttes av ljus, värme och jazzmusik av hög klass. I husbandet denna kväll spelade Leo Lindberg piano, en musiker som behärskar det mesta inom jazzen. Han kompletterades på ett fint sätt av Björn Lundén bas och Karl-Henrik Ousbäck trummor. Med en gästmusiker som Daniel Svensson på gitarr, första gången på Nordens Ljus, blev det en häftig jazzupplevelse. Vi fick bl.a. höra ”Cotton Tail” av Duke Ellington.

Jammare denna kväll var den duktige trumpetaren Dwayne Clemons och pianisten Bo Skuba.

Kvällens värd och fotograf: Lars-Gunnar ”Larsa”Johanssom

Detta bildspel kräver JavaScript.

Ikväll hade Gitarr och Lutasällskapet sin spelkväll på Nordens ljus. Det var fullt i Galleriet, ett drygt 50-tal kom, det var spelemän och kvinnor, medlemmar i föreningarna och ett stort antal gäster.

De som spelade var:

Eric Lammers – Erics program bestod av: Sonat k.291 av Domenico Scarlatti – en italiensk kompositör f. 1685, Jimnastics av Annette Kruisbrink – en samtida holländsk gitarrist och kompositör, Variaciones sobre un tema de Victor Jara av Leo Brouwer – en kubansk tonsättare f. 1939 , musiker och diregent som     skrivit mycket musik för gitarr, Zamba de Vargas av Atahualpa Yupanqui f. 1908 – en argentinsk sångare, visdiktare, gitarrist och författare, Alfosina y el mar av Ariel Ramirez f. 1921 – en argentinsk kompositör, pianist and musikdirektör, Guajira a mi madre av Ñico Rojas f. 1921 – en kubansk gitarrist, kompositör och civilingenjör, Himlen är oskyldigt blå av Ted Gärdestad i arrangemang av Viktor Ritchey som är en samtida svensk gitarrist och medlem i SGLS

Kenth Dimberg & Svante Nyman – De spelade: Kärleksvals av Ulrik Nueman f. 1916 – en dansk kompositör, sångare och gitarrist – Gitarratämma  2 skriven av Svante Nyman, Let it be av Beatles i arrangemang publicerat av Hal Leonard, Metzäkukkia av anomym kompositör i arrangemang av Kenth Dimberg

Thomas Garnbäck – Thomas framförde: Vals des loges av Roland Dyens  f. 1955 – en tunisisk gitarrist, kompositör och arrangör, Alba Nera av Roland Dyens

Mårten Falk och 4 av hans elever:

Måren Falk – framförde först Sokolov Polka på sin ryska gitarr och därefter Isak Nilsson –  Mazurka Choro av Villa-Lobos f. – en brasiliansk tonsättare, cellist och gitarrist. Axel Vallström –  Capricho Arabe av Fransico Tarrega f. 1852 – en spansk kompositör och gitarrist. Rebecca Vats Jonsson –  Elegy av Johann Kaspar Mertz f. 1806 – en österrikisk-ungersk gitarrist och kompositör. Federico Person –  Sueno av Jose Vinas f. 1823 – en spansk gitarrist och kompositör från Barcelona.

Johan Gertz – framföre två egna kompositioner på en 13-strängad altgitarr, Antydningar, Trappetyd,

Avslutningsvis framförde Pontus Ahlbäck två stycken: Sonata , sats 1 av Joaquín Turina f. 1882 – en spansk kompositör av klassisk musik, Due canzoni lidie av Nuccio d’Angelo – en samtida italiensk giotarrist och kompositör

Nästa Gitarrträff blir på Nordens Ljus den 13 november.

Några bilder från kvällen. Fotograf Lars-Gunnar Johansson

Detta bildspel kräver JavaScript.

I Leo Lindbergs Husband denna kväll spelade Leo piano, Lars Ekman bas och Chris Montgomery trummor. Gästmusiker var gitarristen Max Schultz. Tillsamman en härlig kvartett som spelar jazz på ”hög” nivå. Vi fick bl.a. höra ”SonnyMoon For Two” av Sonny Rollins och ”Misty” av Errol Garner med ett känsligt solo av Max.

Kvällens jammare var Tom Viberg trummor, Andreas Persson gitarr och sång och Bosse Skuba piano.

Kvällens värd och fotograf: Lars-Gunnar Johansson

Det blev ännu en lyckad tisdagskväll med spelningen av Sveriges Gitarr och lutasällskap på Nordens Ljus. Göran Engdahl  framförde en nyskriven sång Till pråmen, till pråmen  dedicerad till Gitarrträffarna vid Nordens ljus. De övriga som spelade var:

Gummessonkvartetten

Gummessonkvartetten som består av Lars Anderssson, Arne Lindborg, Dan Johansson och Mats Guilletmot var kvällens gäst.

Kvartetten har spelat ihop i över 40 år och spelar musik som inte ursprungligen skrivits för gitarr. I sättningen ingår förutom vanliga gitarrer också altgitarrer som är uppstämda en kvint samt en basgitarr som nedstämd en oktav.   Det är framförallt Arne Lindborg  som arrangerar musik med olika ursprung för kvartetten.

Ikväll bjöd de på bl a Sommarsång av Wilhelm Peterson Berger, tre stycken av Edvard Grieg, arrangemang av filmmusik från bl a Cabaret och Tredje mannen. De  avslutade med sex stycken rumänska folkdanser samt ett extranummer – Irish blessing.

Joan Salasar
Joan spelade Fuga 1001 av Johann Sebastian Bach – även detta stycke transkriberat till gitarr.

Roland Hogman
Roland spelade musik av Luis de Milan och Alonso Mudarra på en så kalad vihuela som påminner en luta som var tillverkad av K-E Gummesson.

Jan Rudling
Janne framförde två sånger av den nyligen bortgångne danske författaren, poeten, kompositören och pianisten Benny Andersen.

Thomas Garnbeck
Thomas framförde tre franska Chansons Göttingen, L’hymne D’amour, Syracuse. Styckena framfördes med olika varianter av nedstämda bassträngar.

Vid pennan Göran Engdahl

Nedan några bilder från kvällen – tagna av Lena Böving.

 

Sista Sista tisdan hade stor konkurrens av det bedövande sommarvädret! 20-talet personer kom dock och njöt av svalkan på båten och lyssnade till Leo med husbandet, Björn Lundén bas och Karl-Henrik Ousbäck trummor och den kände altsaxofonisten Klas Lindquist som  kvällens gästmusiker. Inga jammare kom dock – de ville nog sitta ute! Men en trevlig kväll blev det i alla fall!

Kerstin kvällens klubbmästare.

Gitarr och Lutasällskapet

I tisdags var det åter dags för Gitarr- och Lutasällskapet på Nordens Ljus. Ett 50-tal personer kom, ”spelemän”, medlemmar i Nordens Ljus och gäster. Vi fick lyssna till härlig musik. I baren serverades ”delikatesstallrikar” som hade strykande åtgång.

De som spelade var:

Börje Sandquist  – Börjes besök på pråmen var mycket uppskattat där han berättade om delar av sitt liv med gitarren och illlustrerade med stycken bl a av Fernando Sor och Fransico Tarrega. Han spelade också bl a stycken influerad av svensk folkmusik, amerikanska sånger i egna arrangemang samt stycken från  latinamerika.

Björn Richard och Robert Robertsson: – Björn sjöng tre sånger av C M Bellman – bl a Käraste bröder och systrar och Solen glimmar blank och trind till Roberts arrangemang och  ackompanjemang. Tolkningarna var mycket livfulla och teatraliska och uppskattades till fullo.

Mårten Bergström – Mårten är ny medlem i föreningen och tog chansen att spela för kvällens publik, som gav honom uppskattning och sitt fulla stöd.

Mårten Falk – Mårten hade med sig tre av sina elever:
Ruben Agné 12 år som spelade Etyd i e-moll av Francisco Tárrega samt en Soleares (arrangerad av Mårten)
Rebecca Vats-Jonsson spelade Preludium ur BWV 997 av Bach
Federico Person framförde  två egna låtar tillsammans med en vän som sjöng och spelade rytminstrument.
Mårten inledde med att spela ett stycke på sin 7-strängade ryskstämda gitarr.

Kenth Dimberg – Kenth spelade bl a några arrangemang av svenska sånger.

Joan Salasar – Joan spelade bl a några latinamerikanska stycken däribland Asturias av  Isaac Albeniz

Lena Böving
Lena framförde några svenska visor vissa skrivna av henne själv.

Nästa Gitarrträff blir på Nordens Ljus den 11 september. Nedan några bilder från kvällen:

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

I Jazzkvällens husband spelade Alexander Brott gitarr, Björn Lundén bas, Mattias Puttonen trummor och Carl Orrje piano. De var samspelta musiker som spelade några sköna låtar bl.a. ”Isn’t This A Lovely Day” av Irving Berlin. Därefter var det dags för den första ”jammaren” nämligen den mycket duktiga Amanda Sedgwick på altsax som bl.a. spelade ”Just One of Those Things” av Cole Porter på sitt mjuka och härliga sätt.

Nästa jammare var Johan Åström som spelar trombon, ett instrument som med sin sköna klang vi lyssnar till alltför sällan. När sedan Dwayne Clemons på trumpet hoppade in i bandet blev det en sextett som till vår överraskning visade sig vara Amandas nya sextett Bird’s Nest. En grupp som just nu turnerar i Sverige. Fantastiskt att vi på Nordens Ljus får ha dem hos oss.

Fler jammare denna kväll: Bosse Skuba piano och Ove Gustavsson bas.

Vi var ett 30-tal personer som lyssnade och njöt av jazz på hög nivå.

 

Ny grupp Sextetten Bird´s Nest (Text och bild från Amandas hemsida)

Den här nya sextetten har gått samman för att spela musik i gränslandet mellan swing och bebop av bland andra Bud Powell, Tadd Dameron och Don Byas. Intrikata och lekfulla låtar från tiden innan bebop blev studiematerial för doktorsavhandlingar. Sväng garanteras! Gruppen består av Dwayne Clemons trumpet, Amanda Sedgwick altsax, Alexander Brott, gitarr, Carl Orrje, piano, Björn Lundén, bas och Mattias Puttonen, trummor.

Denna kväll fick vi höra:

Thomas Garnbeck & Håkan OdebergDenna duo som är välkänd i gitarrkretsar inledde med ett stycke av Scarlatti i arrangemang av A. Lagoya. De fortsatte med 3 stycken ur  ’Rhapsody Japan’ skriven av Shingo Fuji. Sedan spelade de ett stycke ’Niteroi’ med starka influenser från latinamerika av den fransk-tunisiske gitarristen Roland Dyens. De avslutade med Diger Jankes vals som är folkmelodi arrangerad av Börje Sandquist samt ett extranummer.

Kenth Dimberg : Kenth spelade egna arrangemang av ’Johnny Guitar’ (en stycke av Peggy Lee även inspelad av Spotniks på 60-talet), Cornelis-sången ’Telegram från en bombad by’ och Astrid Lindgren och Georg Riedels sång ’En Fattig Bonddräng’.

Bromma Gitarrkvartett : Kvartetten framförde egna arrangemang av styckena ’Sakta vi gå genom stan’ , ’Svantes lyckliga dag’, och ’Brudmarsch för Per och Anna’.

Jan Rudling och Lena Böving : från Kvartetten framförde också var och en ett par amerikanska samt en svensk sång.

Göran Engdahl : Göran framförde några egna gitarrkompositioner och sin egen 70-talsklassiker ’Jag sitter här och teoretiserar’.

Ulf Schubert: Ulf avslutade kvällen med ett Saxofonstycke

Detta bildspel kräver JavaScript.

Fotograf Lars-Gunnar Johansson

Vi var ett 30-tal personer som denna kväll fick lyssna till skön jazz av flera musiker från Sveriges jazzelit.

I Husbandet spelade Leo Lindberg piano, Björn Lundén bas och Karl-Henrik Ousbäck trummor. Gästmusiker var inte en utan två gitarrister av hög klass nämligen Johan Leijonhufvud och Max Schultz, en ”duo” som både utmanar och kompletterar varandra på ett härligt sätt. Vi fick till en början höra ”Stompin’ at the Savoy” av Benny Goodman och ”Cheesecake” av Dexter Gordon.

Kvällens jammare var många och även skön jazzsång hördes: Alexander Brott gitarr, Marian Netti sång, Bosse Skuba piano, Isak Hedtjärn klarinett, Ulf Björkbom trummor, Jess J Gersztenkorn bas, Ove Gustavsson bas och Anders Färdahl gitarr.

Kvällens värd och fotograf Lars-Gunnar ”Larsa” Johansson

Detta bildspel kräver JavaScript.

Svenska Gitarr- och Lutasällskapet.

Igår kväll var det åter dags för Gitarr- och Lutasällskapet. Ett 35-tal personer kom för att lyssna, det var medlemmar och gäster. Ett 10-tal från Gitarr- och lutasällskapet spelade härlig musik och stämningen var hög.

Mårten Falck inledde med att 4 av hans elever spelade både  var och och en och  tillsammans.

Mårten är en  välkänd gitarrist i Sverige och utomlands. Han spelade musik från Spanien och Latinamerika på bland annat en 8 strängad gitarr och en gitarr med strängar gjorda av fårtarmar. Avslutningen med Fransisco Tarregas Recuerdos de la Alhambra och Capriho Arabe var minnesvärda.

Bromma gitarrkvartett spelade stycken av bl a Evert Taube och Olle Adolphson.

Jan Nilsson på gitarr och Maggie Nygård på flöjt forstsatte sedan med stämningfull musik.

Joan Ibarra Salazar: Gitarr – spelade bl a Isaac Albeniz stycke Asturias.

Fredrico Persson och Luca Pirero: Spelade en gitarrduett tillsammans.

Inga och Olle hade gjort ”tapas” i baren. Dessa hade en strykande åtgång.

Inga kvällens klubb- och barmästare tillsammans med Olof.

Nedan bilder tagna av Lars Gunnar Larsa Johansson.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Trots en isande kall och snöig kväll trotsade drygt 20 personer vädret och besökte jazzkvällen Sista Tisda’n och fick som vanligt lyssna till en högklassig jazz. Husbandet leddes av Calle Bagge piano med Chris Montgomery trummor och Niklas Fernqvist bas. Gästmusiker denna kväll var Erik Söderlind en av Sveriges bästa jazzgitarrister. Bandet spelade bl.a. ”Little Sunflower” av Frank Hubbard och ”Lazy Bird” av John Coltrane.

Kvällens Jammare var Viktor Skokic´ bas, Ingrid Schyborger bas, Chris Nordland gitarr och Filip Ekestubbe piano.

Kvällens värd och fotograf Larsa

 

Svenska Gitarr – och Lutasällskapets premiärkonsert  blev en succé. Ett drygt 40-tal kom, medlemmar i Nordens Ljus, i Gitarr- och Lutasällskapet, duktiga musiker och ett 15-tal gäster.

Spelade gjorde: Georg Gulyas , ordförande i SGLS,  bl a latinamerikansk musik – mycket tempramentsfull musik innehållande prov på latinamerikansk gitarrteknik, Victor Ritchey tillsammans Ted Jonesig – Gitarr och flöjt,  Robert Robertsson tillsammans med Malvin Karlsson –  Gitarr och flöjt, Joan Ibarra Salazar  – Gitarr, Jan Rudling – Gitarr och sång – han är för övrigt förenings redaktör för SGLS medlemstidning,  Fredrico Persson – Gitarr, Titus Oxenstierna – Gitarr.

Vi som lyssnade njöt av den vackra musiken.

Inga informerade om Nordens Ljus  verksamhet och Larsa tog bilder. I baren arbetade Inga och Olle som hade ”tillverkat” tallrikar med bl a ost och korv. De gick åt som smör i solsken.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Om Du vill veta mer om Sveriges Gitarr- och Lutasällskap gå in på deras hemsida http://www.sgls.nu/   

Ett 40-tal åhörare, vara många gäster, sökte sig till Nordens Ljus denna tisdag för att lyssna till några av Sveriges bästa jazzmusiker. Husbandet denna kväll med Leo Lindberg piano, Lars Ekman bas och Karl-Henrik Ousbäck uppfyllde nog allas förväntningar. Tillsammans med gästmusikern Linus Lindblom på tenorsax fick vi bl.a. höra fina versioner av Nostalgia av Fats Navarro och Skylark av Jonny Mercer.

Jammare var Bo Skuba piano, Isak Hedtjärn klarinett (och trummor) och Ove Gustavsson bas.

Kvällens värd och fotograf Lars-Gunnar ”Larsa” Johansson

 

Succé! Något annat kan man inte säga om denna kväll. Musik från jazzens bästa repertoar framfördes med känsla och virtuositet. Det är lätt att förstå Fashings Vänner som utsett två av husbandets medlemmar och kvällens gästmusiker till stipendiater:
2015: Leo Lindberg, piano
2016: Karl-Henrik Ousbäck, trummor
2017: Erik Tengholm, trumpet (gästmusiker)
När Lars Ekman dessutom spelade bas i husbandet blev musikupplevelsen något alldeles extra. Kvällen inleddes med ”Birdland” där vi, ett 50-tal lyssnare, kunde njuta av Eriks fina trumpetspel. Efter några låtar förstärkte Magnus Dölerud husbandet med sin tenorsax.

Kvällens jammare var många, Ingrid Schyborger bas, Mattias Lindberg piano, Ilaria Capalbo bas, Bo Skuba piano, Staffan Bråsjö piano.

Vi lämnade ”Ljuset” efter en härlig jazzkväll!

Kvällens värd och fotograf Lars-Gunnar Johansson

 

Litet men naggande gott är ett epitet man ofta använder och det passar synnerligen bra in på jazzkvällarna på Nordens Ljus. Med musiker från Sveriges jazzelit på plats, en mysig lokal och engagerad publik kan det inte bli annat än en häftig upplevelse!

I kvällens husband, under ledning av Lars Ekman på bas, spelade Calle Bagge piano och Chris Montgomery trummor. Gästmusiker var Johan Setterlind på trumpet. Vi fick höra ett varierat program bl.a. med flera fina solon av Johan och där Calle visade vilken härlig pianist han är. Med Lars och Chris sköna ”komp” därtill fick jazzen en extra ”krydda”.

Kvällen förhöjdes av de jammare som ville vara med. Först fick vi höra Ingrid Schyborger spela bas. Hon har ännu inte gått ut gymnasiet men hanterade instrument på ett duktigt sätt och fick många applåder. Därefter hoppade Bosse Skuba in och spelade piano. Slutligen kom två för oss helt nya musiker nämligen Linnéa Lundgren med skön sång och Gustav Erlandsson Holmqvist som spelade munspel. De får gärna återkomma.

Vi var ett 25-tal entusiastiska åhörare som lämnade Nordens Ljus med skön jazzmusik klingande i öronen.

 

35 personer trotsade det dåliga vädret för att besöka jazzkvällen på Nordens Ljus. Leo Lindbergs husband bestod av de duktiga musikerna Niklas Fernqvist bas och Chris Montgomery trummor. Gästmusiker var ”legenden” Bernt Rosengren på tenorsax. Vi fick bl.a. höra en härlig version av ”There will never be another You”.

Kvällens jammare var Alexander Brott gitarr, Ove Gustavsson bas, Bo Skuba piano och Filip Ekestubbe piano. 

Ett speciellt möte inträffade under kvällen mellan Britt Lindroth och Roger Palm (bl a. studiotrummis för ABBA) som haft konsert ihop för många år sedan i Montreux.

 

Kvällens värd och fotograf Larsa.

Vi var ett 30-tal lyssnare som samlats på Nordens Ljus för att få oss till livs en helkväll med jazzmusik. Husbandet med Leo Lindberg piano, Arvid Jullander bas, Daniel Fredriksson trummor och gästmusiker Erik Söderlind gitarr gjorde oss inte besvikna. Med balladen ”In a sentimental mood” av Duke Ellington och jazzklassikern ”Sister Sadie” av Horace Silver satte de en hög nivå för kvällen.

Efter pausen var det många jammare som ville vara med och i samtalen mellan låtarna hördes både svenska, engelska, franska och danska modersmål. Vi fick höra Klas Thuresson tenorsax, Emil Norman bas, Pierre Lapprand tenorsax, Adrian Christensen bas, Erik Palmberg trumpet och Chris Nordland gitarr.

En lyckad kväll!

Kvällens värd och fotograf Lars-Gunnar ”Larsa” Johansson

Ett 40-tal åhörare fick denna jazzkväll lyssna till njutbar och svängig musik och sång. Vad kan man annat vänta sig av kvällens husband med Leo Lindberg piano, Lars Ekman bas och Daniel Fredriksson trummor och med en gästmusiker som Stefan Isaksson på tenorsax?

Kvällens jammare var Diana Leverington (för oss ny musiker) tenorsax, Alexander Brott gitarr och Chris Montgomery trummor. Som en extra krydda denna kväll fick vi höra två duktiga sångerskor som gästat oss tidigare,  Camilla Isaksson som sjöng ”When sunny gets blue” och “Unchain my heart” och Le Zhang som sjöng “But not for me” och “Love for sale”

En härlig jazzkväll!

Kvällens värd och fotograf Lars-Gunnar Johansson

Kvällens husband bestod av Leo Lindberg piano, Lars Ekman bas, Bosse Söderberg trummor och två gästmusiker på gitarr, Johan Leijonhufvud och Max Schultz. Vi fick bl.a. höra ”Herkules Jonssons Låt”, en uppjazzad! ”Jailhouse Rock” och ”You Are So Beautiful” (av Bill Presley).

Flera jammare ville vara med denna kväll, både nya och gamla välkända, Stefan Isaksson tenorsax, Isak Hedtjärn klarinett, Ove Gustavsson bas och Dwayne Clemens trumpet.

Kvällen avslutades med sång av Andy Fite och överraskningen Marlene Widmark från Umeå som bl.a sjungit och spelat in skiva med Lars Gullin och Teddy Wilson.

Efter en trög start blev vi till slut ett 35-tal lyssnare som fick njuta av en härlig jazzkväll.

Kvällens värd och fotograf Lars-Gunnar ”Larsa” Johansson

Ett 30-tal lyssnare fick en härlig jazzkväll  på Norden Ljus. Med ett husband bestående av Leo Lindberg piano, Lars Ekman bas och Daniel Fredriksson trummor kan man knappast förvänta sig något annat. Lägg därtill gästmusikern Max Schultz på gitarr och upplevelsen blir extra njutbar.

Vi fick bl.a. höra “But not for Me” av George Gershwin och en underbar version av Errol Garners “Misty”.

Kvällens jammar var många och duktiga. Björn Lundén bas, Pelle Andersson tenorsax, Magnus Dölerud tenorsax, Jonny Goetzinger bas, John Jönsson trummor och Filip Ekestubbe piano. Vi fick också höra Leo spela gitarr.

Inte så ofta har vi möjlighet att lyssna till sång men denna kvälls höjdpunkt inträffade när vi fick höra Le Zhang sjunga ” There will never be another you” av Harry Warren och ”The nearness off You” av Hoagy Carmichael. En för oss ny sångerska med en helt fantastisk jazzröst som normalt finns i Shanghai och New York: (se www.leshangmusic.se)

Le Zhang won the Sir Roland Hanna Memorial Awards for jazz performance in NYC and is a graduate of the New England Conservatory of Music. Equally at home as arranger and vocalist, she is active as a performer in both NY and Shanghai. Her original music and arrangements of traditional Chinese folk songs in modern jazz context are capturing the attention of the American and Chinese Public alike.

Kvällens värd och fotograf Lars-Gunnar Johansson

 

Vi var ett 40-tal personer som tagit oss till Nordens Ljus för att lyssna på jazz. Kvällens husband var Leo Lindberg piano, Björn Lundén bas och Karl-Henrik Ousbäck, ett samspelt gäng som tillsammans med gästmusikern Klas Lindquist på altsax bjöd på högklassig jazz. Vi fick bl.a. höra ”I’m old fashioned” av Jerome Kern. Det var ”fullt ös” under första timmen.

Efter pausen var det jammarnas tur att hoppa in. Dwayne Clemons med ett härligt sound i sin trumpet, Pelle Andersson på tenorsax, Mattias Lindberg och Bo Skuba på piano. ”Öset” fortsatte i olika grupper under resten av kvällen.

Kvällens värd och fotograf: Lars-Gunnar Johansson

 

 

 

Kvällen var regnig och kall och inbjöd inte till promenader. Men på Nordens Ljus fanns värmen och jazzmusiken som lockade ett 25-tal personer att våga sig ut i ruskvädret.

Kvällen husband, i Leos frånvaro, leddes av Filip Ekestubbe piano. Med sig hade han Niklas Fernqvist på bas och Chris Montgomery på trummor. Kvällens gästmusiker var Erik Söderlind på gitarr.

Av detta musikalska gäng fick vi fick bl.a. höra ”Alone Together” av Arthur Schwartz och “Nobody else but you”.

Jammare denna kväll var Pelle Andersson tenorsax, Bosse Skuba piano och Mattias Lindberg piano.

Kvällens värd och fotograf: Lars-Gunnar Johansson

 

 

Sista Tisda’n 27 september blev en kväll att minnas! Det var fullsatt med en entusiastisk publik och många musiker på scenen.

Säsongens första jazzkväll hade Leo Lindberg med sig Mats Sandell bas och Ali Djeridi trummor. Gästmusiker på gitarr var Johan Leijonhufvud, bosatt i Tyskland men på tillfälligt besök i Sverige. Vi fick bl.a. höra ”Stompin’ at the Savoy” komponerad av Edgar Sampson och ”Corcovado” en bossa nova av Antonio Carlos Jobim.

Som extra gäst hörde vi Max Schultz på gitarr, känd jazzmusiker och kompositör. Tillsamman med husbandet blev det en magisk musikupplevelsen.

Många jammare ville också vara med och spela, Dwayne Clemons trumpet, Pelle Andersson tenorsax, Emil Norman trummor, David Bradish congas och sång, Chris Montgomery trummor och Bosse Skuba piano, vilket resulterade i spännande mixar av musikgrupper. Britt Lindroth avslutade kvällen med att sjunga några låtar.

Kvällen blev sen innan vi, ett 35-tal nöjda personer i publiken, kunde gå hem.

Kvällens värd och fotograf:  Lars-Gunnar Johansson

Ett 20-tal personer lyssnade till kvällen husband bestående av Fredrik Olsson gitarr, Clas Lessbo bas och Ali Djeridi trummor. Gästmusiker var Stefan Isaksson  tenorsax. Vi fick bl.a. höra Duke Ellingtons fina ”Do nothing till you hear from me”.  Medverkade gjorde också Camilla, Stefans dotter, som bjöd på flera fina sångnummer t.ex. ”Dedicated to You” och ”Cry me a river”.

Jammare denna kväll var David Bradish som  sjöng och spelade congas i ”Pennies from heaven” och ”The nearness of you”.

Kvällens värd och fotograf: Lars-Gunnar Johansson

Fullt ös på Sista Tisda’n!

Kvällens husband med Leo Lindberg piano, Björn Lundén bas, Bosse Söderberg trummor och gästen Erik Söderlind gitarr bjöd upp till en ”fartfylld och gungande” jazzkväll. Vi var 35 entusiastiska personer som fick lyssna till dessa fantastiskt duktiga jazzmusiker. De bjöd på ett omväxlande program med bl. a.

– ”Sunny Moon for Two” av Sonny Rollins, ”Nobody else but me” av Jerome Kern, ”Seven steps To Heaven” av Miles Davies, en fin ballad ”Old Folks”, sydamerikanskt i ”One Note Samba” av Antonio Carlos Jobin, ”Secret Love” av Sammy Fain.

Allt framfört av musiker med känsla för det subtila i jazzmusiken.

Under kvällen kom också flera musiker och jammade:

– Ulf Adåker på flygelhorn, känd jazzprofil bl.a. från Fasching, Pelle Andersson på tenorsax, Filip Ekestubbe piano, Bo Skuba piano, Ove Gustavsson på bas.

Kvällen hann bli sen innan musiken tystnade.

 

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Calle Bagge hade för kvällen fått ihop en härlig kvartett med Karl Henrik Ousbäck trummor, Björn Lundén bas och Klas Lindquist saxofon och klarinett.  De började med att spela ”You are my everything” av Cab Calloway och fortsatte sedan med några stycken ur Duke Ellington och Billy Strayhorns ”Far East Suite” bl.a. ”Isfahan”.  Det är inte så ofta vi får höra klarinett hos NL men Klas trakterade den med ett härligt sound. Kvällen fortsatte i samma stil. Jammare var Mattias Nilsson piano, Mattias Puttonen trummor och Ulf Hjalmar Henriksson flygelhorn. Vi fick också höra Britt sjunga.

Vi, ett 25-tal åskådare, kunde gå hem efter en njutbar kväll.

Lars Gunnar Larsa Johansson svarar för text och bild.

Ett 25-tal entusiastiska personer lyssnade till dagens husband bestående av Leo Lindberg piano, Mats Sandahl bas, Bosse Söderberg trummor och gästmusiker Linus Lindblom tenorsax. Ett gäng musiker som verkligen spelar en njutbar jazz.
 
Bandet började med låten ”Out of Nowhere” skriven av Jonny Green och 1937 inspelad av Coleman Hawkins på tenorsax i en legendarisk version. Linus framförde den med bravur. De fortsatte med ” I remenber april” av Gene de Paul också ett klassiskt stycke ofta spelad på saxofon. Därefter lite lugnare toner med en vacker ballad ”I fall in love too easily” av Jule Styne (ursprungligen sjungen av Frank Sinatra) och sedan lite mer fart i ”Freight Trane” skriven för John Coltrane av Tommy Flanagan.  Kvällen fortsatte sedan i samma stil.
 
Efter pausen fick vi höra sången ”Med ögon känsliga för grönt” framförd a Cecilia Thorngren. Ulf Hjalmar Henriksson spelade dixielandmusik på flygelhorn. Bosse Skuba hoppade in på pianot och då  passade Leo på att spela bas.
 
En härlig jazzkväll!
För text och bild svarar Lars-Gunnar Larsa Johansson

Vi lyssnade till kvällens husband med Fredrik Olsson gitarr, Stefan Isaksson tenorsax, Clas Lassbo bas och Ali Djeridi trummor. Musiker med gedigen erfarenhet och härligt sound. Det blev en mix av låtar med ”Down that dream” och ”Laura” som exempel. Jammare denna  kväll var Joel Svensson på gitarr.
Kvällen blev lite känslosam eftersom vi nåtts av dösbudet att Beng Arne Wallin avlidit dagen innan. Alla kvällens åhörare förenades i en skål och en tyst minut för Bengt. Därefter spelade bandet ”By by Blackbird” som extra en hyllning till vår mångåriga medllem.

Kvällen blev som vanligt sen.

För bild och text svarar Lars Gunnar Larsa Johansson.

En entusiastisk publik lyssnade till kvällens husband bestående av Filip Ekestubbe piano, Tom Eddye Nordén bas och Emil Norman trummor. Mycket duktiga musiker!  Vi fick bl.a. lyssna till en blues av Filip och musik av Bud Powell. Cecilia Thorngren och Britt Lindroth sjöng. Jammare var basisten Jess J. Gersztenkoren och pianisten Bosse Skuba.
För text och bild svarar Lars Gunnar Larsa Johansson.

Kvällens husband bestod av Leo Lindberg piano, Björn Lundén bas och Kristian Fredmark trummor.

Under första timmen fick vi bland annat höra How deep is the ocean (Irvin Berlin), Time Up (Miles Davies) och Old Folks  (Willard Robison). Som vanligt fin och njutbar jazz.

Efter pausen gick kvällen i sedan i jammarnas tecken. Många olika grupperingar spelade med följande musiker: Jons Liljeberg tenorsax, Hannes Sigfridsson trummor, Mattias Lindberg piano, Emma Josephsson barytonsax, Emil Norman trummor, Jens Nilsson tenorsax, Jonathan Leidecker trummor.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Kvällen avslutades med ”rundpingis” kring instrumenten.

Vi var 18 personer som lyssnade plus alla musiker.

För text och bild svarar Lars Gunnar Larsa Johansson.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Denna kväll fick vi i husbandet höra Anna Gréta Sigurðardottir piano, Tom-Eddye Nordén bas, Bosse Söderberg trummor och Linus Lindberg tenorsax.

 Leo hade ett annat engagemang men dök upp senare på kvällen.
 
Jammare var Martin Wirén tenorsax, Eirik Lund bas, Emil Norman trummor och Bo Skuba piano. Martin, Eirik och Anna-Greta är också 3/4 av Martin Wirén kvintett.
 
Kvällen hann bli sen innan musiken tystnade.
För text och bild svarar Lars-Gunnar Larsa Johansson.

Även denna Sista Tisdag den 28 april blev en härlig jazzkväll. Den kan inte bli annat när husbandet består av Leo Lindberg piano, Björn Lundén bas, Chris Montgomery trummor och  Eriks Söderlind gitarr. Samspelta musiker som verkligen kan få det att svänga. Trevlig var det också att Calle Bagge, tidigare husbandsledare, kom ner och spelade några låtar på pianot. 

 Övriga jammare denna kväll var
 • Ove Gustavsson bas
 • Bo Skuba piano
 • Chris Nordland gitarr