Samtal på Ljuset

Klubbens alla  intervjuer

Senaste nytt

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det blev en skakande resa i tiden när SvT-journalisten Anna Hedenmo berättade om sin bok ”Solitär” i säsongens första Samtal på Ljuset med Marianne Hühne. Solitär är en biografi över en annan välkänd journalist och författare, Annette Kullenberg, som gick bort 2021 i sviterna av covid i Portugal där hon tillbringade sina sista år. Hon var en av Sveriges mest framstående skribenter med sin vassa penna och sitt eget perspektiv på vår samtid. Uppburen och hyllad som få under årtionden, men också kontroversiell och fruktad av många.

Torsdag 7 september kl. 19.00 

Anna Hedenmo, välkänd Svt-journalist och en av Sveriges skickligaste intervjuare, bland annat i serien ”Min sanning”. Nu har hon skrivit den skakande biografin ”Solitär” om journalisten och författaren Annette Kullenberg. Annette, alltid i rampljuset, alltid dramatisk, alltid genialisk i sitt skrivande. Men också gränslös och excentrisk. Så vem var hon egentligen? I kväll är det Annas tur att själv bli intervjuad av Marianne Hühne von Seth om sitt arbete med boken om Annette Kullenberg. Efter samtalet går det att köpa ”Solitär” och få den signerad. Kvällen till ära serveras middag i restaurangen, ankomst mellan kl 17 och 17.30. Meny:
Coq au vin med svamp och lök samt potatismos
Kaffe/te och minidessert cocosmousse med mango
Kuvertpris: 295 kronor  Vin, öl och övriga drycker till klubbpriser.
Absolut sista anmälningsdag till middag och program måndag 4 september kl. 09.00

Därefter tar cateringfirman inte emot ändringar . Så skynda skynda. Det går bra att ta med en gäst, som utöver kuvertpriset betalar 100 kr i gästavgift.
Baren är öppen hela kvällen både för ätande och icke ätande publik. Men föranmälan obligatoriskt också till programmet. Mejl till marianne@huhne.se eller telefon 070-7492810 . Glöm inte ange eventuella allergier.

OBS! Endast för medlemmar och medföljande gäst.

 

En överdådig kväll på Nordens Ljus när underbara Monica och Carl-Axel Dominique spelade fyrhändigt på piano och berättade minnen från sin långa karriär. Spirituell intervjuare var Tom Alandh, som just nu arbetar med en dokumentärfilm om paret, som har ett långt förflutet på Nordens Ljus back in the days. En oförglömlig kväll med publikrekord.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Tisdagen den 23 maj gästade förre socialministern och riksdagsledamoten Göran Hägglund (KD) pråmen för ett samtal på Ljuset med Marianne. Bland annat fick vi veta att det berömda doppet i badtunnan hos Maud Olofsson för snart 20 år sedan aldrig ägde rum, en myt som lever kvar än i dag.
Det är ju skillnad på dagens Tidöavtal och de överenskommelser som Alliansen gjorde i en annan tid. Och nej, Ebba Busch , ringer inte sin företrädare för att be om goda råd …
Före intervjun serverades pizza i restaurangen. Efter intervjun blev det snabbt mingel i baren och Göran Hägglund stannade kvar för ett glas och umgänge med medlemmarna Stieg Nilsson och Nils Kjölhede. (foto: Marianne)

Tisdag 23 maj kl. 19.00

Missa inte chansen att lyssna på den slagfärdige tidigare KD-ledaren och socialministern som ikväll kliver ombord för att ge sin syn på samhällsutvecklingen i ett samtal med Marianne Hühne.  I dag är Göran Hägglund bland annat ordförande i utredningen om public service roll i det i det svenska medielandskapet, ett hett ämne i söndagens partiledardebatt i SvT.  Anmälan till boka@nordensljus.se eller telefon 070-7492810 (Marianne) senast 19 maj. .  Servering av något gott att äta samt dryck från kl. 17.30. OBS! Endast ör medlemmar oh medföljande gäster (som betalar 100)

Torsdagen den 27 april kl. 19.00

Suzanne Axell.
Pressbild/foto: Johanna Norin
”Jag är en enkel skit som blir glad för beröm”

I kväll kliver Suzanne ombord för ett spännande samtal på Ljuset med Marianne Hühne von Seth.  Hon programledde Fråga doktorn i 18 år och 617 avsnitt. Hon har skrivit boken ”Om livet efter 60” om hur vi kan få en nystart eller ”bara” ett ännu härligare liv. Povel Ramel har kallat henne den mest pålästa journalist han träffat. Hon har promoverats till hedersdoktor vid Karolinska Institutet. Hon har virvlat runt i Let´s Dance.
Föranmälan till Marianne Hühne von Seth, marianne@huhne.se, eller telefon 070-749 28 10. Medlemmar gratis, gäster 100 kr. Obs: Baren är öppen och det finns något enkelt men gott att äta. Föranmälan senast måndag 24 april. Obs! Endast för medlemmar och deras gäster (som betalar 100 kr)

Torsdag 30 mars kl. 19.00 ÄNDRING

 

Stefan Åsberg har hastigt skickats till USA och paniken var inte långt borta. Men en minst sagt värdig ersättare fanns inte långt borta. Ken Olofsson hittade honom i TV-huset i morse, nyss hemkommen från Moskva efter närmare 20 år i Moskva.  Bert Sundberg kan Ryssland som få och ikväll får vi höra en spännande berättelse om Ryssland av i dag,  ett Ryssland som riktar sitt intresse mot Sverige. Hur rädda ska vi vara? Om detta och mycket annat  berättar Bert för Ken i ännu ett levande Samtal på Ljuset. Och hur är det är att som svensk journalist rapportera från Putins Ryssland i ett land där demokratin är mycket långt borta? Hur ser vardagen ut i ett land som Väst vänt ryggen åt och där kriget präglar allt, ett land där föräldrar till frispråkiga barn kan hamna i fängelse?
Anmälningarna till Stefan Åsberg har flyttats över till det nya programmet. Du behöver inte göra något, det är bara att komma. Men vill någon lämna återbud, gör det OMGÅENDE så får någon annan chansen. Kvällen är fullbokad och det finns en liten förhoppningsfull kö som gärna tar din plats. Obs: det är nu för sent att boka plats i restaurangen. Ev. återbud till Klubbmästare Marianne, marianne.huhne@outlook.com eller 070-749 28 10 som också tar emot intresseanmälningar för en plats vid eventuella återbud.

Obs! Endast för medlemmar och medföljande gäster.

Torsdagen den 16 februari var det dags för en av Sveriges första ståuppkomiker, tillika omåttligt populär Spanare i radio och programledare för TV-programmet Måndagsbörsen. En stor publik fick många goda skratt när Jonas Hallberg intervjuades av Marianne. Visste ni att Jonas och Jan Guillou var nära vänner under uppväxten men att relationen i dag är frostig? Visste ni att det var Jonas som myntade det vardagliga ordet ”sambo”, på Namn & Nytt-sidan i Dagens Nyheter redan på sjuttiotalet.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Överläkaren och forskaren vid Karolinska Institutet Caroline Ingre var gäst i torsdagens temakväll när sjukdomen ALS var ämnet för Samtal på Ljuset. Ken Olofsson intervjuade kunnigt och och engagerat. Caroline var också Börje Salmings läkare och Karin Karlström och Stefan Borg från Börje Salming ALS-fond fanns också på plats. Fonden samlar in pengar för att främja forskningen inom området, den har varit eftersatt i många är. Publiken fick nya kunskaper om en dödlig sjukdom som drabbar allt fler, antalet insjuknade ökar med två procent varje år. Större delen av publiken svishade under kvällen bidrag till fonden.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Samtal på Ljuset – Jonas Hallberg intervjuas av Marianne

Torsdag 16 februari kl. 19.00

Ingen ville missa SVT:s succéprogram Måndagsbörsen  där den orädde programledaren Jonas Hallberg blev känd för sina halsbrytande intervjuer.  Sen blev han snabbfotad Spanare i Sveriges Radio. I kväll  är det Jonas tur att bli intervjuad i ett Samtal på Ljuset, om han inte själv tar över intervjun vill säga.
Medföljande gäster till medlem betalar 100 kr. Anmälan till boka@nordensljus.se eller telefon 070-7492810. Restaurang och bar är öppna. Glöm inte boka bord om du vill äta före intervjun. Obs! endast för medlemmar och medföljande gäster (som betalar 100 kr).

Sexologen och parterapeuten Malena Ivarsson är Sveriges mest kända folkbildare i ämnet relationer och sex. Programmet Fräcka Fredag hade inte bara Leonard Cohen som gäst utan också porrskådisar. Inget var tabu i hennes program på sent åttiotal. Det tog en ände med förskräckelse. Om detta berättar Malena Ivarsson i säsongens första Samtal på Ljuset med Amelia Adamo. 
I dag är Malena, vid 73 års ålder, en ikonisk relationsexpert, hon svarar på läsarfrågor i en seniortidning och hon medverkar i Seniorpodden. En av de vanligaste frågorna hon får handlar om en ensamhet.
Missa inte denna spännande och tänkvärda kväll med gott om plats för frågor. Restaurang och bar är öppna.
Anmälan till boka@nordensljus.se eller 070-7492810. Bara för medlemmar och deras gäster. Medföljande gäst betalar 100 kr.
Torsdagen 19 januari 2023 kl. 19

Torsdagen den 8 december blev det en helt fantastisk kväll. Ett 50- tal personer fick lyssna när Tom Alandh intervjuade Leif Silbersky – exklusivt för Nordens Ljus.  Vi  på Nordens Ljus är stolta över att Sveriges mest efterfrågade och framgångsrika begåvningar väljer att framträda just hos oss och ingen annanstans. Som Leif Silbersky tillsammans med Sveriges absolut bästa intervjuare Tom Alandh. vi tackar och bockar. Det var en mycket intressant och givande kväll. Applåderna var många.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Torsdag 8 december kl. 19.00

Det är rusning till platserna när ikoniska brottmålsadvokaten Leif Silbersky intervjuas av mångfaldigt prisbelönte SVT-journalisten och dokumentärfilmaren Tom Alandh i ett Samtal på Ljuset om ett livslångt engagemang  för rättvisan men också tankar kring brott och straff i dagens Sverige. Restaurangen är öppen från klockan 17.00, liksom baren där det serveras trevlig dryck med tilltugg. Anmälan till boka@nordensljus.se eller 070-749 28 10 (Marianne) Glöm inte att lämna återbud om du anmält dig och får förhinder.
OBS! endast för medlemmar och ev. gäster (som betalar 100 kr)

I tisdags fick en stor publik lyssna när
vår klubbmästare Marianne Hühne von Seth intervjuade arkitekten Gert Wingårdh som berättade om sin karriär, sitt liv och hur han blev ”TV-
Stjärna” i programmet Husdrömmar.
Det var bara SÅ BRA!

Detta bildspel kräver JavaScript.

INNAN LJUSET tog sommarsemester gästade svensk diplomatis nestor Jan Eliasson pråmen.  Samtalet med Ljusets Ken Olofsson med präglades naturligtvis av det ryska anfallet av Ukraina. Och det europeiska enande som överfallet framkallat.
Förre FN-förhandlaren menade att det viktigaste ordet just nu är ”tillsammans”, bara tillsammans och med samma mål kan vi nå framgång.
Jan Eliasson signerade även sina nyutkomna memoarer ”Ord och handling. Ett liv i diplomatins tjänst”.

EN STATY över Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) stod plötsligt mitt på Skeppsbron i Gamla stan .
Den föreställde trafikborgarrådet vinkandes på en elsparkcykel – men Helldén själv hade ingen aning om varför den stod där.
– Det ryktas om ett TV-program, gissade trafikborgarrådet när han i torsdags dök upp på Nordens Ljus för ett gallerisamtal med Ken Olofsson.
Den guldfärgade statyn (infälld ovan) fick bara stå ett dygn. Sen forslades den bort av Trafikkontoret eftersom ingen hade sökt tillstånd för att ställa upp konstverket.

DANIEL Helldén verkade knappast skakad, kanske lite rörd – men på ett strålande humör när han, för ett fullsatt Nordens Ljus, förklarade  hur det kunde komma sig att huvudstadens trottoarer tagits över av blinkande elsparkcyklar.
– Vi underskattade  inledningsvis volymen, sen fick vi inget gehör för skarpare lagstiftning . Vidare är turerna och reglerna om vem som bestämmer vad på stans gator så krångliga att inte ens jag hänger med, sammanfattade trafikborgarrådet.
Men lovade nya hårdare regler, som beslutas i stadshuset nu på måndag!

HELLDÉN fick många skarpa frågor och goda råd – artigt framlagda – av publiken. Och var nog rätt nöjd efter sitt första publika framträdande sedan pandemireglerna mildrades.
Han hann även med att avslöja att hans tjänsterum i Stadshuset en gång tillhört  Hjalmar Mehr, Stadshusets legendariske S-pamp som lyckades lägga  Stockholms city i ruiner, men fick ge sig när  stockholmarna tog strid för Kungsträdgårdens 14 hundraåriga almar. En batalj som analyserats i Daniel Helldéns doktorsavhandling ”Demokratin utmanas: almstriden och det politiska etablissemanget”.