Samtal på Ljuset

Klubbens alla  intervjuer

Senaste nytt

Torsdag 30 mars kl. 19.00

Han kan det politiska spelet i USA i en turbulent tid. Om detta och mycket annat från sitt journalistliv kommer han att berätta för oss, med fokus på samtidens och framtidens USA.  Stefan Åsberg, mångårig USA-korrespondent samtalar med journalisten Ken Olofsson. Anmälan till boka@nordensljus.se eller till kvällens värd Marianne, telefon 070-749 28 10. Få platser kvar. Medlemmar gratis, gäster 100 kr. Restaurang och bar öppnar kl. 17.00, anmäl om du också vill äta.

Obs! Endast för medlemmar och medföljande gäster.

Torsdagen den 16 februari var det dags för en av Sveriges första ståuppkomiker, tillika omåttligt populär Spanare i radio och programledare för TV-programmet Måndagsbörsen. En stor publik fick många goda skratt när Jonas Hallberg intervjuades av Marianne. Visste ni att Jonas och Jan Guillou var nära vänner under uppväxten men att relationen i dag är frostig? Visste ni att det var Jonas som myntade det vardagliga ordet ”sambo”, på Namn & Nytt-sidan i Dagens Nyheter redan på sjuttiotalet.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Överläkaren och forskaren vid Karolinska Institutet Caroline Ingre var gäst i torsdagens temakväll när sjukdomen ALS var ämnet för Samtal på Ljuset. Ken Olofsson intervjuade kunnigt och och engagerat. Caroline var också Börje Salmings läkare och Karin Karlström och Stefan Borg från Börje Salming ALS-fond fanns också på plats. Fonden samlar in pengar för att främja forskningen inom området, den har varit eftersatt i många är. Publiken fick nya kunskaper om en dödlig sjukdom som drabbar allt fler, antalet insjuknade ökar med två procent varje år. Större delen av publiken svishade under kvällen bidrag till fonden.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Samtal på Ljuset – Jonas Hallberg intervjuas av Marianne

Torsdag 16 februari kl. 19.00

Ingen ville missa SVT:s succéprogram Måndagsbörsen  där den orädde programledaren Jonas Hallberg blev känd för sina halsbrytande intervjuer.  Sen blev han snabbfotad Spanare i Sveriges Radio. I kväll  är det Jonas tur att bli intervjuad i ett Samtal på Ljuset, om han inte själv tar över intervjun vill säga.
Medföljande gäster till medlem betalar 100 kr. Anmälan till boka@nordensljus.se eller telefon 070-7492810. Restaurang och bar är öppna. Glöm inte boka bord om du vill äta före intervjun. Obs! endast för medlemmar och medföljande gäster (som betalar 100 kr).

Sexologen och parterapeuten Malena Ivarsson är Sveriges mest kända folkbildare i ämnet relationer och sex. Programmet Fräcka Fredag hade inte bara Leonard Cohen som gäst utan också porrskådisar. Inget var tabu i hennes program på sent åttiotal. Det tog en ände med förskräckelse. Om detta berättar Malena Ivarsson i säsongens första Samtal på Ljuset med Amelia Adamo. 
I dag är Malena, vid 73 års ålder, en ikonisk relationsexpert, hon svarar på läsarfrågor i en seniortidning och hon medverkar i Seniorpodden. En av de vanligaste frågorna hon får handlar om en ensamhet.
Missa inte denna spännande och tänkvärda kväll med gott om plats för frågor. Restaurang och bar är öppna.
Anmälan till boka@nordensljus.se eller 070-7492810. Bara för medlemmar och deras gäster. Medföljande gäst betalar 100 kr.
Torsdagen 19 januari 2023 kl. 19

Torsdagen den 8 december blev det en helt fantastisk kväll. Ett 50- tal personer fick lyssna när Tom Alandh intervjuade Leif Silbersky – exklusivt för Nordens Ljus.  Vi  på Nordens Ljus är stolta över att Sveriges mest efterfrågade och framgångsrika begåvningar väljer att framträda just hos oss och ingen annanstans. Som Leif Silbersky tillsammans med Sveriges absolut bästa intervjuare Tom Alandh. vi tackar och bockar. Det var en mycket intressant och givande kväll. Applåderna var många.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Torsdag 8 december kl. 19.00

Det är rusning till platserna när ikoniska brottmålsadvokaten Leif Silbersky intervjuas av mångfaldigt prisbelönte SVT-journalisten och dokumentärfilmaren Tom Alandh i ett Samtal på Ljuset om ett livslångt engagemang  för rättvisan men också tankar kring brott och straff i dagens Sverige. Restaurangen är öppen från klockan 17.00, liksom baren där det serveras trevlig dryck med tilltugg. Anmälan till boka@nordensljus.se eller 070-749 28 10 (Marianne) Glöm inte att lämna återbud om du anmält dig och får förhinder.
OBS! endast för medlemmar och ev. gäster (som betalar 100 kr)

I tisdags fick en stor publik lyssna när
vår klubbmästare Marianne Hühne von Seth intervjuade arkitekten Gert Wingårdh som berättade om sin karriär, sitt liv och hur han blev ”TV-
Stjärna” i programmet Husdrömmar.
Det var bara SÅ BRA!

Detta bildspel kräver JavaScript.

INNAN LJUSET tog sommarsemester gästade svensk diplomatis nestor Jan Eliasson pråmen.  Samtalet med Ljusets Ken Olofsson med präglades naturligtvis av det ryska anfallet av Ukraina. Och det europeiska enande som överfallet framkallat.
Förre FN-förhandlaren menade att det viktigaste ordet just nu är ”tillsammans”, bara tillsammans och med samma mål kan vi nå framgång.
Jan Eliasson signerade även sina nyutkomna memoarer ”Ord och handling. Ett liv i diplomatins tjänst”.

EN STATY över Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) stod plötsligt mitt på Skeppsbron i Gamla stan .
Den föreställde trafikborgarrådet vinkandes på en elsparkcykel – men Helldén själv hade ingen aning om varför den stod där.
– Det ryktas om ett TV-program, gissade trafikborgarrådet när han i torsdags dök upp på Nordens Ljus för ett gallerisamtal med Ken Olofsson.
Den guldfärgade statyn (infälld ovan) fick bara stå ett dygn. Sen forslades den bort av Trafikkontoret eftersom ingen hade sökt tillstånd för att ställa upp konstverket.

DANIEL Helldén verkade knappast skakad, kanske lite rörd – men på ett strålande humör när han, för ett fullsatt Nordens Ljus, förklarade  hur det kunde komma sig att huvudstadens trottoarer tagits över av blinkande elsparkcyklar.
– Vi underskattade  inledningsvis volymen, sen fick vi inget gehör för skarpare lagstiftning . Vidare är turerna och reglerna om vem som bestämmer vad på stans gator så krångliga att inte ens jag hänger med, sammanfattade trafikborgarrådet.
Men lovade nya hårdare regler, som beslutas i stadshuset nu på måndag!

HELLDÉN fick många skarpa frågor och goda råd – artigt framlagda – av publiken. Och var nog rätt nöjd efter sitt första publika framträdande sedan pandemireglerna mildrades.
Han hann även med att avslöja att hans tjänsterum i Stadshuset en gång tillhört  Hjalmar Mehr, Stadshusets legendariske S-pamp som lyckades lägga  Stockholms city i ruiner, men fick ge sig när  stockholmarna tog strid för Kungsträdgårdens 14 hundraåriga almar. En batalj som analyserats i Daniel Helldéns doktorsavhandling ”Demokratin utmanas: almstriden och det politiska etablissemanget”.