Opera, död, dårar och doktorer

alt

 

Under denna rubrik underhöll Med.dr. Eddie Persson en, som han tyckte, kunnig och engagerad publik under soppakvällen den 3 november. Han berättade medryckande om många sätt att dö under en operaföreställning. En del var oförberedda och verkliga. Men de flesta var välplanerade och ingick i kompositörens libretto. En del var självmord, vanligen genomförda av sopraner eller mezzosopraner (vilket mezzosopranen Hedvig Hasselström tidigare har berättat om) andra var mord eller bestraffningar, som i Aida. Vi fick även till livs läkareutlåtanden om hur sannolika sättet för utförandena var, t.ex tiden för dödskampen under en operaföreställning.

Vi fick även lyssna på fina inspelningar av hur sångarna lät under dödskampen. Ett makabert exempel var att höra hur 16 nunnor en efter en avrättas med giljotin. Det framgick dessutom att M. Gilliotin var en läkare med en egenartad uppfattning om sin yrkesuppgift.

Eddie verkade mycket glad över sitt arvode i form av ett års medlemskap, vilket jag uppfattade som att vi kommer att få många tillfällen att höra mer om ämnet.

 

Rapporterar Ulf du Rietz

 alt