Torsdagen den 12 februari 2015

Igår fick vi höra Lisbet Wikner, som tidvis är bosatt i Nora  och Lena Lundgren berätta om Maria Lang. Ett 25-tal personer var intresserade lyssnare. Lisbet och och Lena har skrivit den första biografin om  Maria Lang eller Dagmar Lange som hon egentligen hette. Boken kom ut i samband med att Dagmar Lange skulle ha fyllt 100 år i mars 2014.

Lange var mycket studiebegåvad. Hon bestämde sig tidigt för att bli författare och lärare. I 20 år var hon studierektor vid Nya elementarskolan för flickor på Östermalm i Stockholm.

Maria Lang var Sveriges första deckardrottning. Under 40 år var hon en av de största i genren. Hon gjorde en lysande karriär med bl.a. fyrtiotvå deckare. Hon var kvinnlig pionjär inom flera manliga områden och kunde titulera sig doktor, rektor och deckarförfattare. Hon debuterade som författare 1949. Hennes böcker innehöll många fina miljöskildringar från hennes födelsestad Nora men hon var också en bra Stockholmsskildrare. Hennes böcker handlade ofta om mord inom borgerliga kretsar där känslorna kokar och erotiska hemligheter frodas under en sval och kontrollerad yta. Miljön var ofta småstaden Skoga, som i verkligheten var hennes hemstad Nora, där Maria Lang bodde efter pensioneringen och gärna promenerade runt ensam nattetid för att få inspiration till nya pusseldeckare.

Biografin om Maria Lang, ”Vår första deckardrottning” såldes till intresserade.

I baren serverade Kersti och Britt soppa.

Nedan några bilder från kvällen.