Anna Bergman ställer ut i Galleriet. Samlingsutställning i Aktern. Utställningarna pågår 6 – 30 september 2014

Galleriet är öppet vardagar 11 00 – 14 00, lördagar 14 00 – 17 00. Vernissage lördagen den 6 september klockan 14 00.

” Statussymboler ” gouacher – Anna Bergman ställer ut i Galleriet 6-30 september

ANNA BERGMAN är född 1965, bosatt i Stockholm. Som scenograf har Anna skolats på Dramaten där hon varit verksam i mer än 20 år.
STUDIER: Le Lycée International, teaterinriktning, Paris 81-83.
Chambre Syndicale de la Haute Couture Parisienne, design- och tillskärarutbildning, Paris 83-85.

UTSTÄLLNINGAR i urval: La Coupole, Paris -99.
Galleri Överkikaren -01, -06, -08, -12. Bergmanveckan, Fårö -08.
Academy of Motion Picture Arts and Sciences, Los Angeles -10.
Deutschen Kinemathek – Museum für Film, Berlin -11. Ghent Film Festival -11.

SCENOGRAFI- och KOSTYMUPPDRAG i urval på Dramaten sedan 1987:
”Stora Landsvägen” regi Peter Stormare -89, ”Rött” regi Kristina Lugn -96, ”Spöksonaten” regi Ingmar Bergman -00, ”Gengångare” regi Ingmar Bergman -02, ”Trettonsdagsafton” regi John Caird -02, ”En natt i den svenska sommaren” regi Eva Bergman -03

LITTERATUR: Upphovsman till barnboken ”Krinoliner, korsetter och möss i peruken” Natur & Kultur -01. Författare till boken ”Teaterns kläder, 100 år av dräkter på Dramaten” Bokförlaget Arena -08.

REPRESENTERAD: Dramaten. Bergmangårdarna, Fårö.
Deltog med 12 verk på Bukowskis historiska Bergman-auktion 28 sept 2009.
Hemsida: www.annabergman.se

Samtliga konstverk är utförda i gouache !

6 sept – 30 sept SAMLINGSUTSTÄLLNING i Aktersalongen

K G Bejemark,  Anders Engman,  Agneta Granstad,  Karl Momen, Oscar Reutersvärd m fl 
Skulptur, måleri .

KARL GÖTE BEJEMARK (1922 – 2000) var född i Ovansjö, Gävleborgs län. Han studerade vid Konstakademien 1954-59 och var professor där 1971-78.S tudieresor i Spanien, Frankrike, Ryssland och Italien. I slutet av 1960-talet övergav han det abstrakta och har på 1970- och 1980-talen gjort en rad realistiska brons- och träskulpturer i helfigur av kända svenskar, vilkas personlighet fångats på ett träffsäkert och humoristiskt sätt. Bland verken kan nämnas Nils Ferlin (Filipstad 1975, Klara kyrka 1982), Greta Garbo (Moderna Museet), Evert Taube Järntorget . REPRESENTERAD  bl.a i Nationalmuseum, Moderna Museet, Eskilstuna museum, Skissernas museum i Lund m.m.

ANDERS ENGMAN  är född och verksam i Stockholm. STUDIER måleri vid Konsthögskolan i Sthlm 1985-90. Bysantinska studier i Grekland -94,-96. Studieresor till Italien, Ryssland, Spanien, London och Paris. LÄRARE i måleri och konsthistoria på högskolenivå. KONSTSKRIBENT: Konstböcker i urval ”Tore Hultcrantz – konstnär och humanist” -97, ”Stockholm – Skulpturernas stad” -98 ”Jag målar sedan rätt länge röda nonfigurativa kompositioner,  som någonstans fick startpunkt i ryssen Malevitj Konstruktivism. Mina röda kompositioner handlar om färgens förmåga till självständigt liv…”

AGNETA GRANSTAD  är född 1949 i Uppsala, nu verksam i Stockholm. Studier bl a Konsthögskolan Stockholm 1976-82. SEPARATUTSTÄLLNINGAR  urval; Dr Glas -81, De Unga -83, -86,  Gallerier Ahlner -95, Gröna Paletten, Rex Art, Händer och Överkikaren i Stockholm -88, -03, -09. Galleri 1 -85,  Volvo Lastvagnar och Galleri Viktoria, Göteborg -87, -05, -07. Krognorhuset Lund, Kavaletten Uppsala, Galleri Flamingo Falkenberg, Galleriet Växjö. UTOMLANDS  bl a i Oslo -83, Gelsenkircher-Boer -86 samt  Helsingfors -88. REPRESENTERAD vid Nationalmuseum, Moderna museet, Statens Konstråd m fl.

KARL  MOMEN Svensk konstnär, född 1934 i Meshed, Iran. Utbildning  konst och arkitektur i Tyskland 1957-62. Sedan 1962 bosatt och verksam i Sverige, sedan många år också i San Francisco, USA. Utställningar av måleri och skulptur i olika museer, konstcentra och biennaler i Europa, Förenta Staterna och Japan. Stig Johansson Konstkritiker Svenska Dagbladet ; ” Det händer åtskilligt i hans målningar, möblerade med en hel geometrisk arsenal av kuber, koner, cylindrar, kvadrater, som han får att agera i bestämda rytmiska sekvenser – ett nonfigurativt rum, fyllt av det innehåll som formerna i och för sig framkallar”.

OSCAR REUTERSVÄRD (1915 – 2002) var född i Stockholm, sedermera bosatt i Lund  STUDIER för M.Katz, vid Otte Skölds målarskola Sthlm, för Fernand Legér i Paris sam Otto G. Carlsund  och Sven Holmström (gassvetsning). Bland hans skrifter kan nämnas verk om Monet (1948) och Impressionisterna  (fil dr avh 1952). Han var docent i konsthistoria med konstteori vid Stockholms universitet  1953-64 och professor  i Lund  1964-81, men också aktiv som konstnär. REPRESENTERAD i urval; Nationalmuseum, Moderna Museet, Malmö Museum, Nationalgalleriet i Oslo, Statens Museum for Kunst i Köpenhamn,Centre G. Pompidou i Paris,  museerna i Norrköping, Lund, Västerås m.fl

Välkomna att se utställningarna.