Två utställare i maj 2014 (Vernissage 26 april)

Galleriet är öppet vardagar mellan 11 30 – 14 00. Lördagar 14 00 -17.00.

Åse Marstrander ställer ut i Galleriet 25 april till 21 maj 2014 med torrnålsgravyrer, teckningar och digitala bilder.

Under min snart 40-åriga verksamhet som konstnär har det framför allt varit människor som intresserat mig. Människor i vardagsliv, skildrade i stunden och med ögonblickets uttryck. Mitt främsta uttrycksmedel har varit torrnålsgravyren. Jag har burit med mig kopparplåtarna i en plastpåse och vid lämpligt tillfälle,  som t.ex. i samband med uppdraget ”Människor i Mariefred” för Grafikens Hus 2005, halat upp en plåt och på plats hos frisören, i bokhandeln eller hos kockarna på Gripsholms Världshus graverat förberedelserna för dagens lunch, klippningen av en kund. Eller uppdraget ”Över disken” för Virserums Konsthall, då jag under fyra veckor stod på två ICA och två Konsum i Småland och via plåten försökte fånga livet i butiken. Eller vandringsutställningen ”Marguerite – en förlossning” då jag under fem timmar graverade födelsens förlopp i totalt 21 bilder (Riksutställningar).  Jag graverar direkt på plats för att de människor och den atmosfär jag vill fånga skall få verka och påverka mig medan jag arbetar. Jag lägger inte till eller ändrar något i efterhand.

Under åren av tecknande/graverande i kopparplåt så har jag parallellt, för att exakt kunna fånga ögonblickets uttryck, också ägnat mig åt ”skalövningar” och ”träningspass” vilket under senare år växt till ett dagligt tecknande för tecknandets egen skull.  Block efter block med studier och lust och krafs. Ett urval av dessa mestadels blyertsteckningar skannar jag och i datorn gör jag motsatsen till det jag gör på kopparplåten, d.v.s. förändrar bilden.  Jag bejakar min barndoms lust att fylla i och färglägga. Datorn är perfekt för det. Jag skannar en traditionell svart-vit blyertsteckning som jag sedan blixtsnabbt kan omvandla, färglägga och ändra i ett otal variationer och och därefter vraka och välja ut en bild som tilltalar mig.

Susanna
Susanna

 

Självporträtt
Självporträtt

ÅseM-UrvalLivsCV_2014_typsnittBodoni

Åsa Wrange ställer ut i Aktersalongen 25 april – 21 MAJ 2014 Åsa Wrange arbetar realistiskt och förenklat, nästan stramt och följer därmed i kroppspsykologi och form en informell linje i svensk skulptur med namn som Eric Grate och Liss Eriksson. Här gäller, att formen, gärna enkel eller till och med förenklad, skall bära uttrycket. Och Wrange hämtar känslorna bakom en kroppsposition, en halslinje, ett fotpars osäkra inåtpekande detaljer, fångat av en konstnärs öga… ”Anders Engman februari 2014”.

Åsa Wrange bor och verkar i Stockholm. Studier: Grafikskolan Forum Malmö 1973-1977.

 Separatutställningar i urval:

Grafiska Sällskapet – 90, -96-. Konstnärshuset Ateljén Stockholm – 96. Länsmansgården Åkersberga – 99. Steneby Konsthall, Dals Långed -05. Galleri Eva Solvang Stockholm 01,-04. -06. Hanaholmen, Helsingfors – 10. Galleri Överkikaren -12, -14.

Samlingsutställningar:

Lunds Konsthall -81. Östersjöbiennalen Rostock – 83. Skellefteå Museum – 00. Edsviks Konsthall -05, -06. Vetlanada Museum – 10.

Representerad:

Norrköpings Museum, -Göteborgs Konstmuseum, Länsmuseet Gävle, Sundsvalls Museum, Umeås Konstmuseum, Statens konstråd.