Torsdagen den 3 april 2014

TORSDAGSSOPPA MED JAZZHISTORIA

Torsdagen den 3 april underhöll Erik Kjellberg en vetgirig publik med att berätta om och spela upp ett antal exempel på hur det lät när ett antal musiker kom tillbaka till Sverige efter att ha varit i USA och upplevt jazzmusik för första gången. Det var på 1920-talet med bl.a. Ragtime. Det blev så småningom även exempel på Benny Goodmans och Glenn Millers storbandsjazz.

Den svarta jazzmusiken kom först senare till Sverige via bl.a. Paris där färgade jazzmusiker njöt av att bli behandlade som jämlikar.

Vi fick höra om svenska musiker har varit viktiga för utvecklingen här, men som är bortglömda för de flesta av dagens jazzdiggare. Så småningom kom dock Erik fram till Thore Erling och musikerna kring honom som många i publiken hade ett glatt minne av.

Det var en nyttig genomgång vi fick lyssna till, som klargjorde för oss närvarande hur kämpigt det var och hur lång tid det tog att vänja Svenskarna vid att lyssna på Jazz.

Tack Erik!

Hälsar klubbmästaren

Erik Kjellberg
Erik Kjellberg
Jazzdiggare
Jazzdiggare