Potatisens vänner®

Här visar vi allt som rör  POTATISENS VÄNNER®.

Senaste nytt

Igår var det dags för potatismiddag.Ett drygt 50-tal åt en fantastiskt god 3-rätter middag. Lagade maten gjorde Åsa Ekman, Gunilla Jarl, Stieg Nilsson, Tommie Åkerström och Tomas Richter. Serverade gjorde Sonja Ottosson och Mille Nylander. I baren servade Kerstin Heikenfeldt och Lena Wollin.

Detta serverades – Förrätt – Potatissurprise  Varmrätt – Tjälknöl med potatisgratäng och rödvinssås – Efterrätt –  Chokladpotatisbakelse. Allt smakade mycket bra. Menybladet har ”tillverkats” av konstnären Lars Oluf Kolsrud.

Nedan några bilder tagna av Inga

 

Igår var det potatismiddag. Restaurangen var full till sista plats och gästerna förväntansfulla. Det blev en fantastiskt god 3-rätters potatismiddag: I förrätten hade vi  Amadinepotatis med klassiska smaker. Varmrätten med lamm serverades med potatissabayon och King Edward VII:s ”smutsiga potatis. Till efterrätt serverades  Potatisbakelse med limemarinerade jordgubbar, hallon och bärcoulissås. Förväntan var inte förgäves, allt smakade underbart.

Tillagade maten gjorde Lena Wollin, Åsa Ekman, Terttu Koivisto och Britt Runsten. Tomas Richter och Tommie Åkerström hjälpte till med de förberedande sysslorna. Serverade gjorde Gunilla Odensjö Larsson, Sonja Ottosson och Inga. I baren serverade Kerstin och Anders bl a viner som var specialinköpta till potatismiddagen.

Lena inledde med att berätta om att recepten för middagen kommer från Allt om Mat 1998. 1998 utropades till potatisens år och genomfördes i samarbete med Nordens Ljus och Allt om Mat. Året firades med en hel serie potatismenyer komponerade av svenska toppkockar och menyer skapade av framstående konstnärer.

Den fina menybladet  hade ”tillverkats” av vår konstnär John Eyre, medlem i Gallerigruppen.

Nedan några bilder från middagen – tagna av Inga

Recept på potatismiddagen – sammanställt av Åsa Ekman.

Öppna Pdf-filen och läs recepten

Potatisens vänner® måndagen den 23 oktober 2017

Igår var det dags för Potatisens vänner®. 53 personer,  fullsatt  i matsalen. Lagade mat gjorde Gunilla Odensjö Larsson, Håkan Larsson, Gunilla Jarl och Stieg Nilsson. Det var en ”gudomlig” måltid. Här nedan finns en bild på härligheten. Konstnär för menyn var Cilla Ericson

Hedersmedlemmarna Britt Lindroth och Lasse Westman gjorde en resumé av vännerna med tal och sång.

Serverade med glans gjorde Mille Nylander, Åsa Ekman och Sonja Ottosson. I baren fanns Kerstin Heikenfeldt och Anders Holm.

En lyckad tillställning, tack till alla medverkande.

 

   

Nedan några bilder från kvällen         Kockarna

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Igår den 16 februari 2016 var det dags för Potatisens Vänner. Lagade maten gjorde medlemmar ur Björn Lindroths Minnesfond;  Åsa Ekman, Mille och Björne Nylander, Lars Westman, Christer Andersson, Britt Lindroth och Lars Nyberg. Lars Nyberg svarade för konsten tillsammmans med Lina Nordenström. Sonja Ottosson, hjälpte som vanligtvis vid denna tillställning, till med serveringen.

Potatisens Vänner har blivit sponsrad med två olika sorters potatis från familjegården Larsviken i nordvästra Skåne.  Larsviken är en släktgård som tillhört familjen i åtta generationer, där man med god kunskap, kärlek till gården och den skånska myllan odlar och verkar.  Larsviken tilldelades i år Gastronomiska Akademiens Vänners diplom för sin unika samling av historiska potatissorter – 550 sorter!

Det serverades Nubbesallad,Fylld Potatisrulle med Fläskroulad och Fruktkaka. Det smakade gudomligt. Vi fick höra Lotta Ramel läsa ur Povels brevsamling om ”Stannade Potatis” och Lasse Westman sjunga en ”Potatislåt”.   Vi är inte bara vänner. Vi är POTATISENS vänner! Därför tre rätter med bara potatis. Only at Nordens ljus.   Inte bara vänner utan Potatisens vänner

Matsedeln    

Den 2 mars var det åter dags för Potatisens vänner®. Denna gången lagade Kerstin Heikenfeldt, Lena Wollin, Gunilla Odensjö Larsson och Håkan Larsson meny till ett 50-tal personer.

Maten som serverades var:

Förrätt: Något litet med potatis.

Varmrätt: Chili och Potatispaj från New Mexico i sällskap av Lenrimmad Lax.

Till kaffet serverades Potatis- och Mandeltryffel.

Bild Susan Gillhög
Bild Susan Gillhög

Recept på Potatis-och Mandeltryffel

I måndags var det dags för potatis. Matlagare var  Lena Wollin, Gunilla Odensjö Larsson och Håkan Larsson. Konstskapare var Martin Heap.

Maten som serverades var:

  • Potatis- och matjestorn med dillolja
  • Gratäng på potatis och rotselleri, örtbräserad fläskytterfilé
  • Mandel och citronkaka

IMG_0484

IMG_0486

Bilder tagna utanför pråmen

Skanna

Potatisens vänner® 19 november 2012

Det var en fantastisk måltid:

  • – ostig potatisbulle med rökta tillbehör (Håkans hemrökta skinka m m)
  • – potatistårta med dubbelmarinerad fläskfilé samt kryddigt äppelmos (färggrant och välsmakande!)
  • – ljuvlig potatis- & mandelkaka med hallonglasyr (rena drömmen!)

Här har du menyn, potatislagarna och menykonstnären:

alt alt

Håkan Larsson, Gunilla Odensjö Larsson, John Eyre, Lena Wollin, Inger Boman

”Potatisservicen” med Jane, Mille, Britt och Sonja var också fantastisk, med en otrolig fermitet i in- och utbärningen!

plugg

Måndagen den 20 februari lagade Mai Bohman och Tiiu Thoren med support av Sonja Ottosson en fantastisk potatismeny.

Matsalen var full till sista plats och det  serverades:

Potatis och purjolökssoppa

Kycklingfilé med soltorkade tomater inlindade i prosciutto med pressad potatis och dragonsås

Potatisbakelse och kaffe

Menykonstnär var Mikael Kihlman

plugg