Här visar vi allt som rör POTATISENS VÄNNER®.
Senaste nytt
Detta serverades – Förrätt – Potatissurprise Varmrätt – Tjälknöl med potatisgratäng och rödvinssås – Efterrätt – Chokladpotatisbakelse. Allt smakade mycket bra. Menybladet har ”tillverkats” av konstnären Lars Oluf Kolsrud.
Nedan några bilder tagna av Inga
Tillagade maten gjorde Lena Wollin, Åsa Ekman, Terttu Koivisto och Britt Runsten. Tomas Richter och Tommie Åkerström hjälpte till med de förberedande sysslorna. Serverade gjorde Gunilla Odensjö Larsson, Sonja Ottosson och Inga. I baren serverade Kerstin och Anders bl a viner som var specialinköpta till potatismiddagen.
Lena inledde med att berätta om att recepten för middagen kommer från Allt om Mat 1998. 1998 utropades till potatisens år och genomfördes i samarbete med Nordens Ljus och Allt om Mat. Året firades med en hel serie potatismenyer komponerade av svenska toppkockar och menyer skapade av framstående konstnärer.
Den fina menybladet hade ”tillverkats” av vår konstnär John Eyre, medlem i Gallerigruppen.
Nedan några bilder från middagen – tagna av Inga
Recept på potatismiddagen – sammanställt av Åsa Ekman.
Öppna Pdf-filen och läs recepten
Igår var det dags för Potatisens vänner®. 53 personer, fullsatt i matsalen. Lagade mat gjorde Gunilla Odensjö Larsson, Håkan Larsson, Gunilla Jarl och Stieg Nilsson. Det var en ”gudomlig” måltid. Här nedan finns en bild på härligheten. Konstnär för menyn var Cilla Ericson
Hedersmedlemmarna Britt Lindroth och Lasse Westman gjorde en resumé av vännerna med tal och sång.
Serverade med glans gjorde Mille Nylander, Åsa Ekman och Sonja Ottosson. I baren fanns Kerstin Heikenfeldt och Anders Holm.
En lyckad tillställning, tack till alla medverkande.
Nedan några bilder från kvällen Kockarna
Potatisens Vänner har blivit sponsrad med två olika sorters potatis från familjegården Larsviken i nordvästra Skåne. Larsviken är en släktgård som tillhört familjen i åtta generationer, där man med god kunskap, kärlek till gården och den skånska myllan odlar och verkar. Larsviken tilldelades i år Gastronomiska Akademiens Vänners diplom för sin unika samling av historiska potatissorter – 550 sorter!
Det serverades Nubbesallad,Fylld Potatisrulle med Fläskroulad och Fruktkaka. Det smakade gudomligt. Vi fick höra Lotta Ramel läsa ur Povels brevsamling om ”Stannade Potatis” och Lasse Westman sjunga en ”Potatislåt”. Inte bara vänner utan Potatisens vänner
Maten som serverades var:
Förrätt: Något litet med potatis.
Varmrätt: Chili och Potatispaj från New Mexico i sällskap av Lenrimmad Lax.
Till kaffet serverades Potatis- och Mandeltryffel.

Maten som serverades var:
- Potatis- och matjestorn med dillolja
- Gratäng på potatis och rotselleri, örtbräserad fläskytterfilé
- Mandel och citronkaka
Bilder tagna utanför pråmen
Det var en fantastisk måltid:
- – ostig potatisbulle med rökta tillbehör (Håkans hemrökta skinka m m)
- – potatistårta med dubbelmarinerad fläskfilé samt kryddigt äppelmos (färggrant och välsmakande!)
- – ljuvlig potatis- & mandelkaka med hallonglasyr (rena drömmen!)
Här har du menyn, potatislagarna och menykonstnären:
Håkan Larsson, Gunilla Odensjö Larsson, John Eyre, Lena Wollin, Inger Boman
”Potatisservicen” med Jane, Mille, Britt och Sonja var också fantastisk, med en otrolig fermitet i in- och utbärningen!

Matsalen var full till sista plats och det serverades:
Potatis och purjolökssoppa
Kycklingfilé med soltorkade tomater inlindade i prosciutto med pressad potatis och dragonsås
Potatisbakelse och kaffe
Menykonstnär var Mikael Kihlman