Vassa pennor på krogen

HARÖ KROG bjuder inte bara på Karlbergskanalens bästa kök. Så långt pandemireglerna tillåter kan även intressanta gäster avnjutas.
Närmast ett krogsnackmed Ken Olofsson, ett annat med Amelia Adamo.

PÅ LÖRDAG framträder  Staffan Heimerson, en herre som gjort det mesta som unga grabbar drömmer om. Nu satte  Coronan stopp för Staffans Sverigebesök – men inte för världsreportern.
Så därför får vi möta Heimerson i direktsändning från Villa Dallas på bergen ovanför Nice på franska Rivieran. Toppmodernt och superdistanserat!
Ämnet för kvällen är ”Från Möja till Antarktis” och handlingen kretsar mycket kring den seglats Heimerson gjorde för några år sedan till Sydgeorgien. Kanske får vi även höra hur det gick till när vår gäst simmade i kapp med Ugandas blodbestänkte diktator Idi Amin:  ”Jag slog honom på 25 meter fritt, fast han hade ju pyjamas.”
Ken Olofsson snackar ned Staffan lördag 27 februari klockan 18.30.

MED RÖTTER i finlandssvenska Österbotten är skådespelaren Stina Ekblad Amelia Adamos gäst nästa måndag. Samtalet kommer att kretsa kring den bok Stina just kommit med: ”Här brusar strömmen förbi”. Memoarernas titel är en rad i en dikt av Edith Södergran.
”Jag har gjort så mycket, sett så mycket. Jag har spelat så många roller, jag har fått ett underbart barn och nu är han vuxen. Jag känner ingen stress att göra och hinna saker längre. Jag är på väg att bli gammal på riktigt och det gör mig småsorgsen, men jag möter det med tillförsikt.”
Amelia Adamo möter Stina måndag 1 mars klockan 18.30.

FÖRRA VECKAN hade vi besök av den mångsidige fotbollsspelaren m.m. Micke Rönnberg, som bjöd på skakande avslöjanden om hur det gick till när Rönnberg hamnade i konflikt med  Bajens fotbollsbossar, hur södersnack (inte) funkar i skånska omklädningsrum, hur Micke hamnade i USA-fotbollen med Pelé, Beckenbauer & Co, hur man mutar och kör på grekiska fotbollsplaner – samt som bonus egna dikter om livets mening med inspiration från Mickes grekiska hemö  Skopelos (där Abbafilmen ”Mama Mia” spelades in).


GALLERIET
lyser upp med nya skapande konstnärer nästan varje coronamånad. Under mars hela tre kvinnor i en båt – från Enkehusets stadiga golv till Nordens Ljus gungande tiljor! Läs mer längre ner på sidan.

MELODIFESTIVALEN årgång 61 finns några lördagar framåt i en TV-ruta nära dig. Men vad alla kanske inte vet så finns det en gemensam tråd mellan Mello och  Mordens Ljus .
1962 var inte bara året då Decca spolade Beatles utan även året då Melodifestivalen skakades av en skandal. Bidraget ”Kärlek och pepparot”, diskvalificerades bara minuter innan direktsändningen. Orsak: låten hade smygspelats i radio.
Snopet för Mona Grain och Monica Zetterlund, som inte fick sjunga Olle Adolphsons och Björn Lindroths tävlingsbidrag.
Men – fyra år senare slog Lindroth till igen – denna gång med Lindfors!
Med ”Nygammal Vals” sopade Lill och Svante Thuresson studiogolvet med konkurrenterna och blev Sveriges bidrag till Eurovision Song Contest i Luxemburg. Där blev det en andra plats efter Udo Jürgens som sjöng Österrikes bidrag ”Merci Chérie”.
Två decennier senare grundade Björn Lindroth Nordens Ljus.
Klicka
på bilden ovan, ägna kultur-entreprenör Lindroth en tanke, lyssna till Monica och ”Kärlek och pepparrot”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *