Utställare i november 2015 Maija och Kristoffer Albrecht – Besök vårt Galleri

VERNISSAGE 31 oktober  Vernissagekort

Maija Albrecht: Fråga fågeln och andra verk. Grafik.

Maija Albrechts viktigaste uttrycksmedel är torrnålsgravyr. Bakgrunden till verken står att finna i de naturvetenskapliga illustrationernas historia. Från arbetsrummets fönster öppnar sig ett skogslandskap och växter, fåglar och insekter som rör sig bland träden  och på gården blir motiv i verken. Torrnålsteckningen är exakt, men bakom det som ter sig som en precis återgivning av det sedda öppnar sig överraskande nya världar.

Maija Albrecht gör också assemblages, för vilka hon använder sig av material från naturen. Av de grafiska bladen gör hon också konstnärsböcker.

 

Kristoffer Albrecht: Hängande stilleben – Fotografi

Stilleben är ett motivområde som från början funnits i Kristoffer Albrechts produktion. I mer än trettio år har han fotograferat föremål i ljuset från ett fönster. Han intresserar sig fortfarande för det sköna i vardagliga föremål. Ett glas, en sked, en sten, en bit papper. Det fängslande är hur tingestarna uppenbarar sig i ett bestämt ljus. Det är ett sökande efter ett tidlöst, intimt och enkelt uttryck. Fotografiet är nära besläktat med lyrik. Det kan förmedla den speciella stämningen i ett ögonblick på ett stilla och diskret sätt.

Serien Hängande stilleben är inspirerad av den spanska manieristiska målaren Juan Sanchez Cotáns (1560–1627) stilleben.