Berättelsen om Kungsholmen

alt

Torsdagen den 10 oktober fick vi lyssna till kulturforskaren Inga Lena Ångström Grandiens berättelse om Kungsholmen.  Ett 50-tal personer, som först satte i sig Kerstis fantastiska soppa, fick höra en mycket intressant historia om utvecklingen under olika tidsepoker, från 1400-talet fram till idag, med ett stort antal historiska bilder. Från Munklägret via ett tänkt Västermalm och Svältholmen till Kungsholmen, med varierande ägare. Från lantliga idyller och stora gods till stora industrier och nu nästan totalt explosivt bostadsbebyggande. Öns fysiska tillväxt genom landhöjning, utdikning och fyllnadsmassor längs stränderna är dramatisk. Vi kände den stora oron för de senaste och tänkta förtätningarna som kan förstöra den varierande miljön och skapa ett Manhattan, utan Cenral Park.

 

Nedan visas några bilder från kvällen.

 

  alt         kh.jpg

                   Inga Lena 2013                                                                                   Kungsholmen 1754

 

 

      Intresserade lyssnare

 

CIMG1687.jpg   CIMG1692.jpg

 

CIMG1679.jpg   CIMG1680.jpg

 

 

CIMG1682.jpg   CIMG1693.jpg