Torsdagen 11 oktober

alt

Från gärdsgårdsserien till världsklass, Den svenska krogens utveckling från 1945.

Författaren Karl Häggblom kom till Nordens Ljus för att ge oss en del kunskap om svensk kroghistoria. För ett år sedan fick vi höra Erik Lallerstedt berätta om sin karriär som krögare. Karl, som känner Erik och de flesta av hans kolleger, och bl.a. har berättat om deras utveckling i boken ”Fullständiga rättigheter”, kunde sätta in Eriks historia i sitt sammanhang men även dra en del härliga historier om flera av de mest kända.

Karl började med Lars Pluto Johannison, vars hustru Gabrielle många medlemmar har träffat vid våra julmarknader, när hon sålde sina lammskinnsprodukter. Pluto har varit Karl behjälplig vid författandet av en del böcker så han har varit en viktig källa till mycket av Karls historieskrivning. Bl.a. fick vi höra om guldkrögarnas märkliga sällskap E.M. Sandahl Foundation, som instiftades 1962 under en sommarsejour på Falsterbohus. Det har således under högtidliga former just avhållits ett femtioårsjubileum i Stockholm.

Men grunden till den svenska krogens storhetstid lades när Lars Lendrup 1944 tog över Savoy i Malmö och Tore Wretman 1945 köpte Riche i Stockholm. I Stockholm fanns även källarmästaren Julius Carlsson på Cecil. Julius var mannen bakom Wallenbergaren och Coer de filet Provencale men var inte den mest populäre arbetsgivaren då han ansågs hård som Djingis Khan men samtidigt beundrad. Bengt Wedholm hörde till dem, som dock klarade av att gå i skola hos ”Gubben”.

En annan viktig läromästare var Werner Vögeli, som vi kunde förstå var en av Karls favoriter. Lika trevlig att ha att göra med som Julius Carlsson var hård.

Bland de nya unga fanns Björn Halling, han började som konditor men kom så småningom att efter diverse utlandspraktik, bl.a. på Grand Véfour i Paris, att tillsammans med tre kompisar starta restaurangakademien. Men där fanns även Leif Mannerström och Crister Svantesson, som startade Johanna i Göteborg. Carl Jan Granqvists betydelse, som skapare av Grythyttans gästgivaregård och restauranghögskola, skall heller inte glömmas bort.

Det var således många kända kockar som passerade revy. Det hela slutade med hur Christer Lingström och Fredrik Eriksson lyckades få Michelins stjärnstatus på sina krogar och svenska kocklandslaget just i dagarna, som de senaste i en lång rad, har tagit guld i matlagnings-OS.

Ja det var en helafton i matlagningshistoria. Tack Karl för den lektionen!

Ulf du Rietz

 

alt   alt