Irländska toner, blues & country

Saint Patrick’s Day – den 17 mars 2020 skulle Diddlers ha stått på scen på Nordens Ljus. Det var Lasse Sandlin, eldsjäl på Ljuset och tillika älskare av irländsk folkmusik, som engagerat Pyret & Co för att fira den irländska nationaldagen.
Det blev inte så, Lasse hamnade på Södersjukhuset och innan planen,  att smuggla ut honom från SÖS till den efterlängtade kvällen på Pråmen, hann realiseras  lämnade Lasse oss för gott.
Så när Diddlers, denna torsdag I oktober – nitton månader försenade – kom till Ljuset var det med en stor och efterlängtad portion glädje och allvar.
Ett fullsatt Galleri fick uppleva Irlands historia i toner.
Samtidigt som ett och annat öga tårades när musikanterna tillägnade Lasse Irlands vemodigaste örhänge ”Carrickfergus”.
Som kan avlyssnas genom att  KLICKA PÅ BILDEN (OVAN) av  Pyret Moberg, gitarr Mats Jerrolf, banjo, och Krister Ulvenhoff, dragspel – samt Lars Sandlin (1943-2020).

OKTOBERBLUES på Ljuset. Båten gungade skönt onsdagskvällen den 13 oktober.
Kapellmästare Per Olof Sjöström hade samlat ett glatt gäng som väckte beundran bland  de sakkunniga bluesexperterna i publiken: Mats Qwarfordt sång/munspel, Rikard Hagson gitarr och  Jon Eimre sång/gitarr. Det blev ett pärlband av klassiska blueslåtar
Kvällen innehöll även en hyllning till nyligen bortgångne Peps Persson.
Blueslegendens upptäckare Dag Häggqvist berättade hur Peps efter en dyr och framgångsrik  inspelning i Chicago bestämde sig för att sadla om. Från en bluestolkare i världsklass till hemvävd reggaestjärna – så folklig att han hamnade på svensktoppen.
På frågan om vad skivbolagsdirektör Häggqvist , intervjuad av Stockholms Bluesförenings Rigmor Palmqvist, uppskattade mest hos Peps svarade han utan tvekan:
– Hans lojalitet.
KVÄLLENS PEPS blev ännu en bluesklassiker. Howlings Wolfs “I Asked For Water – She Gave Me Gasoline”. I Peps version ”Ba’na om vatten”.
KLICKA HÄR  OCH LYSSNA 

EN ANNAN glädjespridare fick fart på lördagsgästerna på Krogen. Roffe Larsson spelade, spexade och sjöng och fick fart på publiken. Så här lät det när Ljusets Johnny Cash kom loss i Folsom Prison Blues”. KLICKA PÅ BILDEN

 

TISDAG 19 OKTOBER klockan 18 är det dags för Gitarr & Lutasällskapet att höja strängningen(!) i Galleriet. I samband men konserten delas det prominenta Jörgen Rödby-stipendiet ut. Priset delas ut av sällskapet, som bildades av Jörgen Rödby, till stipendier åt ”unga, lovande gitarrister och lutenister”.

SAMTIDIGT i restaurangen är det dags för Thomas Nordahl, fotbollsspelare, fotbollstränare och TV-kommentator. Han berättar för Ken Olofsson om Gunnar Nordahl-priset, som delas sedan 1996 ut till ”person eller förening som genom utomordentliga insatser på ett förtjänstfullt sätt har främjat ungdomsfotbollen i Sverige”.
Tisdag 19/10 klockan 19 – boka bord på 08-611 49 20