Utställning november 2019

Galleriet
Jonas Fredén
Se bifogad hemsida för mer information  Hemsida 

Jonas Fredén

Titel på utställningen är: Jazz Paris.
Jonas Fredén målar i starka färger med motiv från bl.a jazzen och resor.
Resemotiven kommer särskilt från länderna kring Medelhavet.
Ofta kontrasteras de starka färgerna i måleriet mot mycket vit färg,
målat lager på lager, för att ge en känsla av ljuset.
Om målningarna är starka i färg är däremot hans mixed media-akvareller mer
lågmälda i färgen med många olika toner i blått.
Jonas är utbildad på Beckmans och finns representerad på Statens konstråd samt
hos ett flertal landsting och kommuner.

Aktersalongen
Harry Moberg

Harry Moberg

Harry Moberg,

Född 1927, i Östhammar där han växte upp, för att senare ta sig till Stockholm.

Han ville måla, måla ljuset. Ta steget ut i ett krigshärjat Europa, ner till Medelhavet. Upptäcka Provence, det var hans dröm.

1947 hamnade han i Cagnes sur Mer, Haut de Cagnes, Vence. Hankade sig fram, målade, målade och återigen målade. Ljuset han upplevde där kom att sätta spår i allt han gjorde efter den perioden.

1950 återvände han till Sverige, flyttade till Värmland, där han blev kvar i många år, blev en stomme i konstnärslivet. Men drömmen om Provence var stark och 1963 köpte familjen Moberg en ruin i södra Frankrike, mycket jobb med att restaurera fick honom inte att göra avkall på lusten att måla. Han hade hittat tillbaka till ljuset. Varje sommar åkte familjen dit, ibland på hösten reste Harry med konstnärskollegor. Det blev livsviktigt för honom.

I början på 90-talet togs beslutet att flytta till Frankrike. Han blev bekant med en gjutare och upptäckte glädjen med att göra små skulpturer. Målade inte lika ofta, tryckte bilder på egen press, tyckte om att ha resultatet omgående. Arbetade med att finna olika uttryckssätt, ’bokstavsporträtt’, ’kinesiska murar’, allt han såg omvandlades i hans sinnesvärld. Han var mycket aktiv i konstnärskollectivet Artefice i Apt.

2006 beslutade paret Moberg att flytta tillbaka till Sverige, till Skåne. Där upptäckte Harry Moberg att man kunde trycka på den vita väv som bönderna använde på potatisfälten. Ett helt nytt koncept föddes. Att trycka bilder som kunde sättas upp utomhus, röra sig i vinden, leva, blåsa sönder.

Harry Moberg avled i maj 2018, han arbetade ända till slutet av sitt liv med att hitta nya uttryckssätt, experimentera.