Tidigare utställningar

Varje månad ställer en eller två konstnärer ut i Nordens Ljus galleri och aktersalong. Nedan följer information om redan avslutade utställningar.

Vernissage lördagen den 2 februari kl. 13.00 – 16.00

Galleriet

Siri Iversen ställer ut måleri.

http://www.siriiversenejve.se/

Keathy Ericsson Jourdan ställer ut emalj.

Konstnär Keathy Ericsson-Jourdan

Carlinges orkester
Klockan 18 00 kommer Carlinges orkester att spela. Orkestern är inte stor, den består av Pelle Ahnlund och Håkan Sand. Denna kväll har de releasespelning då släpps deras andra skiva med 8 nya egna låtar och några extranummer. Lyssna gärna på deras skiva på spotify 

Konstauktion lördagen den 26 januari kl. 14.00

De verk som ska säljas framgår av bifogade auktionskatalog och nedanstående bilder.

Auktionskatalog 2019

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Aktersalongen

Utställning av verk av våra konstnärsmedlemmar.
Se bifogad lista över medverkande konstnärer och priser.

Julutställning 2018

Galleriet

Utställning av verk som kommer att auktioneras lördagen den 26 januari kl 14.00

Galleriet

Utställning av vinster i vårt lotteri.  Se bifogade vinstlista Jullotteri-2018 2

Aktersalongen

Utställning av verk av våra konstnärsmedlemmar.
Se bifogad lista över medverkande konstnärer och priser.

Julutställning 2018

Bilder på konstverken

Detta bildspel kräver JavaScript.

Finissage idag lördag 

Galleriet

Helena Sellergren-Amiques ställer ut – se hemsidan.
https://www.helenasellergrencreations.com/art

Aktersalongen

Kristina Häll ställer ut  – se hemsidan
http://kristinahall.se/

 

FINISSAGE LÖRDAG 20 OKTOBER

Galleriet är öppet kl. 13.00 till 16.00

Välkomna!

”Återträffen”.

Möt Monica på Galleri Överkikaren i en utställning som speglar galleriet och hennes liv i konsten. Och med en framåtblick till kommande konst på Nordens Ljus.

Monica presenterar ett urval av konstnärer och vänner, allt från  Cobragruppens Erik Ortvad till… många andra!

Anders Engman, konstnär/konstkritiker/konstskribent, presenterar utställningen vid:
Månadsfesten – fredagen den 28 september kl. 18.30
Vernissagen – lördagen den 29 september kl. 14.00

Välkommen ombord på Nordens Ljus

”Nordensljus och söderns skuggor” olja på duk, Steve Wodbury
”Ripa” bronsskulptur, Henrik Allert

Erik Ortvad ”Kvänjarp” akvarell

I Galleriet Barbro Christoffersson ställer ut grafik ”Många flickor, några pojkar”. Barbros hemsida 

Aktersalongen Jonatan Iversen-Ejve teckningar -”Vilda humoristiska djur.

Vernissagekort

Utställningen med Sven Rydén kommer att finnas kvar hela sommaren och visas efter överenskommelse. Kontakta galleriet via e-post:    galleriet@nordensljus.se

Sven Rydén

Sven Rydén föddes och växte upp i Bollnäs i och utbildades vid Beckmans reklamskola i Stockholm 1946-48. 1951 knöts han till Svenska Dagbladet som frilanstecknare för att 1958 få fast anställning där.

Under sina 40 år på Svenska Dagbladet blev Sven Rydén en av tidningens mest välkända medarbetare, som porträttör, tecknare och i de egna texter han emellanåt skrev på Marginalsidan.

Vid sidan av detta verkade Sven Rydén som fri konstnär, med åren i allt mera ökande utsträckning. Hans främsta uttrycksmedel är akvarellen  som han behandlar med en intensiv, ibland flammande kolorit.  Motiven är främst hämtade från Öresund

På Waldemarsudde visades hans teckningar 1979, och under 1990-talet har bland annat konsthallarna i Örnsköldsvik och Skellefteå visat hans verk. Nämnas kan också utställningen i Laholms teckningsmuseum 2003 och Bollnäs kulturpris 2006 samt Solnas kulturpris 1968.

Han är representerad på Nationalmuseum, Statens porträttsamling på Griopsholm, H M Konungens samlingar,  Bollnäs museum, Östergötlands länsmuseum i Linköping, Hälsinglands museum  i Hudiksvall, Tessininstitutet i Paris, Helsingborgs museum och Solna stads samlingar. Tillsammans med Bo Grandien  gav han 1996 ut boken Näsan först. Den innehåller ett stort urval av hans teckningar, och titeln syftar på att han alltid börjar med näsan då han skall göra ett porträtt. (hämtat från Wikipedia)

Vill du veta mer om konsten finns våra gallerister, Ljufa Elfwing, telefon 076 024 62 41,  och Monica Ström 070 372 12 15 eller via mejl galleriet@nordensljus.se

 

I Galleriet

”Abstraktion i metall” av Veronica Cornils-Berg.

I Aktersalongen

Grafik av Björn Lindroth

Björn Lindroth

Veronica Cornelis-Berg
Född i Berlin, bosatt i Stockholm sedan 1953. Studier vid Konstfackskolan, Stockholm 1980-85. Deltagit i samlingsutställningar samt ställt ut separat i Stockholm, Berlin, Norge och USA. Formspråket är abstrakt gärna monumentalt och seriell relief. Arbetar i stål, koppar, järn, mässing och papper.

Björn Lindroth
Tecknare, grafiker. Verksam i Stockholm fram till 1999.
Konstakademin i Stockholm 1949-54.  Startade Nordens Ljus 1984 genom att köpa en sandpråm som sedan byggdes om till utställningslokal, restaurang och bar. Björn var aktiv i Nordens Ljus fram till sin död.

Vill du veta mer om konsten finns våra gallerister, Ljufa Elfwing, telefon 076 024 62 41,  och Monica Ström 070 372 12 15 eller via mejl galleriet@nordensljus.se

 

日本  JAPAN

Contemporary Printmaking from Japan
Nordens Ljus Galleri och Aktersalong
3.3. – 4.4  2018

Hösten 2016 var mångårige gallerigrupps-medlemmen Mikael Kihlman på en tvåveckorsvistelse i Tokyo för att träffa grafiker och konstnärer i verkstäder och ateljéer, på utställningar och på Konsthögskolor. Vistelsen finansierades av ett stipendium från Japanstiftelsen. Utställningen som visas i Nordens Ljus Galleri och Aktersalongen består av 10 Japanska grafiker. Fem av dem är grafiker som samarbetar med grafikverkstaden Kawalabo (Kawara Printmaking Laboratory) som leds av Mästertryckaren Masahiro Kawara, fem är grafiker inbjudna av mezzotint-grafikern Masataka Kuroyanagi som även deltar i utställningen.

De deltagande konstnärerna är:
Fuki Hamada, Hikaru Suto, Hiromi Toyokawa, Imaizumi So, Jumpei Mikami, Kei Sakakibara, Masahiro Kawara, Masataka Kuroyanagi, Sachie Hirakawa och Toshiko Hishida.

I Galleriet Stina Eidem 

Stina Eidem

I Aktersalongen Maria Montner

I Galleriet Kajsa Mattas och i Aktersalongen Lars Eriksson

Finissage  i morgon den 27 januari. Välkomna!! Galleriet är öppet mellan 13 00 – 16 00

Vernissagekort

Skolgård
Skulptur

Vernissage lördagen den 2 december och utställningen pågår till den 27 januari.

Läs här om  Kajsa Mattas   och Lars Eriksson 

 

Temautställning

Under november har Nordens Ljus bjudit in till en temautställning med anledning av att Per Anders Fogelström skulle ha blivit 100 år.

Temat blir ”Mina drömmars stad”och följande konstnärer kommer att ställa ut: Jan Runefelt, Hasse Lindroth, Ulrika Andersson Urky, Carina Moberg-Eyre, Ulrika Thorén, Anna Bergman, Charlotte Ekman, Kenth Olsson, Lars-Erik Selin, Lars Oluf Kolsrud och Bengt Collmar.

Galleriet är öppet mellan 13 00 och 16 00. Välkomna

Ett urval av de verk som visas.

Ann Bergman
Kenth Olsson
Bengt Collmar
Jan Runefelt
Charlotte Ekman
Lars-Erik Selin
Anna Andersson Urky
Ulrika Thorén
Carina Moberg-Eyre
Lars Oluf Kolsrud
Hasse Lindroth

Vi visar verk av våra egna konstnärsmedlemmar i både Galleri och Aktersalong. Det blir en spännande ”vernissage” där vi kommer att få höra lite mer om våra egna konstverk – och i slutet av månaden kommer vi att ha en konstauktion på dessa!

  • Visning av verken i konstauktionen den 25 oktober
  • Försäljning av blad till mycket humana priser
  • Utlottning av några verk
Vi får också besök av  Anders Engman,  konstnär författare-konstkritiker.
Han har skrivit boken “Skulpturernas Stad”, en konstbok om Stockholms statyer och skulpturer. Han håller uppskattade bildföredrag bl.a om : Hur växer den kvinnliga konsten fram? Varför målar impressionisterna egentligen fläckar ? Och varför målade Picasso egentligen sönderhackade kvinnor? Det är frågor som Anders Engman bl.a försöker besvara under föredragen.
Stockholm-upptäck “skulpturernas stad”. Det finns ca 3000 skulpturer och statyer i Stockholm, från gamla monument till spännande nya experiment. Alla går att nås till fots.

 

Information om konstnärerna.Agneta Ljungberg:  Läs på hemsidan

Lars Isacson:
Född 1948 , bosatt i Vimmerby Småland.
Utbildning; Berghs reklamskola 1971- 1974
Lördagsakademien Konstfackskolan 1972 – 75

Läs om Lars utställningar på Pdf-filen

 

Vernissage 3 juni.

Sommarutställning med studenter och lärare från Kungl. Konsthögskolans projektutbildning 2016-17.

Kristina Janni Ståhl,  Anna Höglund,  Mikael Bergman,  Karin Häll,
Shabnam Faraee,  Maria Lilja,  Jenny Olsson,  Patrick Wagner  och Camilla Gunnar.

 

Vernissagen 6 maj.

I Galleriet – Margareta Sjödin

Margareta upptäcktes 1965 av Lars Ekborg och anställdes av Povel Ramel för Knäpp Upp. Var sedan verksam som konstnär och inom TV och film ett antal år,en del av filmerna var inspirerade av den nya franska vågen. Därefter flyttade hon med sin familj till Kalifornien i USA, där hon vidareutvecklade sitt konstnärskap till ett mer abstrakt uttryck. Hon har haft utställningar världen över, bl a i Argentina, Mexico, USA och Kina. Hon har tilldelats åtskilliga priser och stipendier och verkat som ambassadör för svensk kultur i USA och för kinesisk konst i väst. Margareta Sjödin är idag åter bosatt i Sverige, där hon fortsätter utöva sitt mångsidiga konstnärsskap.

I Aktersalongen – Cilla Ericson

Under ’70talet ingick Cilla Ericson bland annat i gruppen som målade ”Sveriges Största Tavla” på Moderna Museet, en satirisk blick på dåtidens Sverige. 1980 var hon medansvarig för rummet ”Rötter, Myter, Minnen”, i utställningen ”Vi Arbetar för Livet” på Liljevalchs. Sedan dess har hon dels arbetat med barn och ungdomar i en serie väggmålningsprojekt på allmän plats, dels drivit en målarskola för barn. I sitt eget arbete har hon hela tiden utgått ifrån naturen. Utställningen ”Mångalen”, fyra års ”nattmålningar” av Mälarens landskap, ställdes ut bland annat i Skövde konsthall, 2004-’5. Dessutom har hon undersökt växternas och trädens säregna liv i en närmast schamanistisk dialog med dess inre väsen. Den aktuella utställningen, ”Still Life”, visar ett urval av hennes målningar av nyttoväxter: frukt, grönsaker, klätterväxter mm.
Vernissagekort

Mats Åkerman
Galleriet och Aktersalongen

Han har skapat en egen fantasivärld som han kallar ”Den Svagiska Unionen”. Huvudpersonen i denna värld heter Rocco Rivarossi och berättelsen utspelar sig mestadels på 1950-talet. Bilderna föreställer ofta restauranger, båtar, tåg och stadsmiljöer. Måleriet utgör merparten av hans arbete men i projektet ingår också diverse andra uttrycksformer såsom teckningar, kartor, serier, diagram, tabeller, filmer, objekt och texter.

Se filmen  Moderna tider

HRÆVARELDUR
Isländska grafiker ställer ut i Galleriet och Aktersalongen

Grafik av 28 isländska grafiker  samt tre unga konstnärer.
Aðalheiður Valgeirsdóttir, Anna G. Torfadóttir, Anna Snædís Sigmarsdóttir, Beta Gagga, Díana M. Hrafnsdóttir, Elva Hreiðarsdóttir, Friðrika Geirsdóttir, Greta Mjöll Bjarnadóttir, Guðmundur Ármann, Gunnhildur Ólafsdóttir, Gunnhildur Þórðardóttir, Hildur Björnsdóttir, Hrönn Björnsdóttir, Iðunn Thors, Iréne Jensen, Kristín Pálmadóttir, Kristín Tryggvadóttir, Laura Valentino, Magdalena M. Kjartansdóttir, Margrét Birgisdóttir, Marilyn Herdís Mellk, Ríkhardur Valtingojer, Rut Rebekka Sigurjónsdóttir, Soffía Sæmundsdóttir, Valgerður Björnsdóttir, Valgerður Hauksdóttir, Þóra Sigurðardóttir, Þórdís Elín Jóelsdóttir

Nína Óskarsdóttir, Sigurður Atli Sigurðsson, Leifur Ýmir Eyjólfsson

 

 

Vernissagekort

Vernissage lördagen den 28 januari 2017

Galleriet

Jan Lööf ställer ut originalteckningar samt grafiska blad.

Utbildning: Studerade vid Konstfack under åren 1959–1964.
Produktion: de tecknade serierna Felix 1967-73 och Ville 1975-76.  Felix som animerad TV-serie under tidigt 1970-tal.

Lööf har översatt seriealbumen om Rasmus Nalle av Carla och Vilhelm Hansen och också gjort bilderböckerna Morfar är sjörövare 1966, Sagan om det röda äpplet 1974 och Skrot-Nisse 1976. Den senare bearbetades under hans medverkan till dockfilmen Skrotnisse och hans vänner, en TV-serie i 13 avsnitt 1985.

Lööf spelade även Janos, en av de tre bagarna i den klassiska TV-serien Tårtan (1972) och hade också en roll i filmen Du gamla, du fria från samma år.

Lööf har också ritat skivomslag, till exempel till Rosco Gordons skiva Rosco Rocks Again, Håkan Hellströms Du gamla du fria och Kustbandets The Man from Harlem, men framförallt till Sumpens Swingsters (numera Swingsters) plattor. År 1982 tecknade han Sveriges Radios julkalender Ett skepp kommer lastat.

2011 blev Lööf föremål för en större utställning av hans verk på Göteborgs konstmuseum. Samma år tilldelades han även Astrid Lindgren-priset. 2012 ställde Lööf ut på Junibacken i Stockholm. Expositionen hade namnet ”Skrot på Junibacken.

Aktersalongen

Inka Plengier Lööf ställer ut målningar.

Inkas cv