Harö nostalgikök: Krusbärskräm & Bellman

Snabbt och lätt i sommarvärmen: Krusbärskräm.
Eller Crème de groseilles à maquereaux, som vi kan utropa denna Corona-sommar! Bara för att känna lite kontinentala fläktar.
Krusbär kommer ursprungligen från Kaukasus. I Norden började de odlas i slutet av 1600-talet men har sannolikt aldrig vuxit vilt i Sverige utan har förvildats  från övergivna trädgårdar.
Tidigare fattligmansfrukt, i dag en mer sällsynt syn i våra grönsaksdiskar.
Just nu är det säsong och på förfrågan kan köksmästare Lennart diskret tipsa om var de finns att köpa.

KRUSBÄRSKRÄM (4 pers)
½ liter krusbär
4 dl vatten
2 dl socker
3 msk potatismjöl
Rensa, snoppa och skölj bären och
lägg i det kokande sockervattnet.
Koka sakta 5-6 minuter.
Bären ska spricka, men inte koka sönder.
Rör ut potatismjölet i 1 dl kallt vatten och häll i redningen i en fin stråle i den kokande bärblandningen tills den tjocknar.
Låt svalna och servera med gräddmjölk.
Voilà!
FOTNOT: Blott Sverige svenska krusbär har, diktade Carl Jonas Love Almqvist nostalgiskt efter att tvingats i landsflykt, anklagad bl a för urkundsförfalskning och giftmord. Tog båten till USA i juni 1851 och återsåg aldrig Sverige (eller svenska krusbär).


ÖPPETTIDER:  onsdag, torsdag, fredag 11 -22, lördag 13 -22.
SEMESTERSTÄNGT: 26 juli-10 augusti.
MATLÅDOR med något av dagens lunchalternativ kan köpas för 99 kronor.
PRESENTKORT på 500 kr och 1 000 kr kan beställas HÄR