Torsdagen den 28 november 2019

Claes Grundsten – våra nationalparker

Det är i år 110 år sedan de första nationalparkerna i Sverige bildades – också de första i Europa. I dag finns 30 nationalparker – alla unika, oich särskilt viktiga områden att bevara. Sammantaget bildar de ett magnifikt utsnitt av allt vad svensk natur har att erbjuda.

Vi fick se sagolikt ögonbedövande vackra bilder från samtliga nationalparker. 30 olika, på en dryg timme, raskt och intressant.

Som på beställning hade P1 påpassligt samma morgon ett program om Söderåsens reservat i Skåne, där man, som Claes berättade, tvärtemot många övriga parker, försöker eliminera barrträden till förmån för lövdito.

En glimt av både västkustsk och stockholmsk skärgård via Ängsö och blivande Nämdö reservaten hann vi också med liksom tankar kring FNs förslag att göra Stockholms ytterskärgård till ett världsarv. Claes fördjupade bildexposén med en avrundande lite filosofisk diskussion kring de olika intressenterna i en Nationalpark. Markägare, Staten, och turisterna…inte en självklart enkel ekvation.

Till slut fick vi också möjlighet att köpa en del av Claes många vackra fotoböcker.

Ett 25 tal deltagare, varav 11 gäster, lyssnade och åt en välsmakande soppa som och Gunilla och Olle hade tillrett i baren.