Torsdagen den 7 mars 2019

En gråruggig marskväll samlades vi en s tor skara beundrare av Lisbet och Gocken Jobs för att höra Lisbets svärdotter, (!) Christina Mattsson, berätta om dessa två fantastiska kvinnor och deras liv. Namnet Jobs är för de allra flesta synonymt med de rikt blommande tryckta tygerna som sedan 1940-talet hör till klassikerna i svensk textilkonst.  Vi fick höra historien om hur de flyttat till Stockholm tillsammans med två äldre syskon och sin mamma, bara 11 och 6 år gamla. Mamman, Elisabeth Wisén-Jobs ordnade bra utbildning åt dem och de kom båda in på tekniska skolan – f d konstfack – och utbildade sig till keramiker. Lisbet var äldst och Gocken – som egentligen hette Ingrid, men som var yngst och söt som en docka, fick smeknamnet Gocken – som hon sedan också kallade sig.

Lisbet öppnade butik – Jobs keramik och textil på Norrlandsgatan – där också Gocken kom att ha sin verksamhet. Det följes åt under hela sin konstnärliga gärning och ibland kan det faktiskt vara svårt att skilja deras alster åt.

Vi fick fantastiska inblickar i hur denna stora Jobsfamilj flyttat tillbaka till Västanvik utanför Leksand och startat både handtryck och drejarverkstad. Detta för nästan 100 år sedan! Tyvärr gick flera av dem bort vid tidig ålder vilket naturligtvis påverkat verksamheten, Gocken levde dock till mitten av 1990-talet och var produktiv in i det sista.

Vi lovade alla att besöka utställningen på Thielska Galleriet, som öppnade den 23 februari och har öppet till den 2 juni. Någon guidad tur behöver vi inte, försäkrade Christina – den har vi redan fått genom hennes utmärkta berättelse ikväll!

Kerstin – klubbvärd

I baren jobbade Åsa och Mille

Nedan några bilder från kvällen