SGLS – den 11 september 2018

Det blev ännu en lyckad tisdagskväll med spelningen av Sveriges Gitarr och lutasällskap på Nordens Ljus. Göran Engdahl  framförde en nyskriven sång Till pråmen, till pråmen  dedicerad till Gitarrträffarna vid Nordens ljus. De övriga som spelade var:

Gummessonkvartetten

Gummessonkvartetten som består av Lars Anderssson, Arne Lindborg, Dan Johansson och Mats Guilletmot var kvällens gäst.

Kvartetten har spelat ihop i över 40 år och spelar musik som inte ursprungligen skrivits för gitarr. I sättningen ingår förutom vanliga gitarrer också altgitarrer som är uppstämda en kvint samt en basgitarr som nedstämd en oktav.   Det är framförallt Arne Lindborg  som arrangerar musik med olika ursprung för kvartetten.

Ikväll bjöd de på bl a Sommarsång av Wilhelm Peterson Berger, tre stycken av Edvard Grieg, arrangemang av filmmusik från bl a Cabaret och Tredje mannen. De  avslutade med sex stycken rumänska folkdanser samt ett extranummer – Irish blessing.

Joan Salasar
Joan spelade Fuga 1001 av Johann Sebastian Bach – även detta stycke transkriberat till gitarr.

Roland Hogman
Roland spelade musik av Luis de Milan och Alonso Mudarra på en så kalad vihuela som påminner en luta som var tillverkad av K-E Gummesson.

Jan Rudling
Janne framförde två sånger av den nyligen bortgångne danske författaren, poeten, kompositören och pianisten Benny Andersen.

Thomas Garnbeck
Thomas framförde tre franska Chansons Göttingen, L’hymne D’amour, Syracuse. Styckena framfördes med olika varianter av nedstämda bassträngar.

Vid pennan Göran Engdahl

Nedan några bilder från kvällen – tagna av Lena Böving.