Fredagen den 30 mars – långfredagen

På Långfredagen var vi ett gäng på 10 nordensljusare som i privata bilar begav oss på utflykt till Uttersberg (nära Smedjebacken i Dalarna) dit vår medlem och grafiker Lars Nyberg med hustru Lina inbjudit oss för att bese ett antal vernissager och få delta i det lokala (och av uppslutningen att döma sannolikt snart globala 😊) firandet av Brödrostens Dag. 

Uttersberg är ett vackert gammalt brukssamhälle med vacker å, vattenfall och dammluckor, en nedlagd järnvägslinje, numera konverterat stationshus med fin gammal lagerbyggnad i tegel och en skulpturpark som idag utgör ett konstcentrum både för Grafikverkstan Godsmagasinet och Galleri Astleys. 

Vi besåg i tur och ordning:

                                       
   Tomas Herngrens Måleri –     Gunborg Westlund
    teckning – grafik                        teckning – grafik

Gertrud Båge – keramik

GRAFIKVERKSTAN GODSMAGASINET I UTTERSBERG
Som bjöd på rostat bröd, te, ost och  marmelad och tillhandahöll brödrostar (varav en med inbyggd radio!)  från olika decennier att använda.
I samband med brödrostandet erbjöds ett 20-tal olika sorters hemlagade marmelader till försäljning och vi var många som högg….vad sägs om Pomerans med ingefära….?
Vi som valt att övernatta i den kinesiske konstnärens hus bjöds senare på ärtsoppa och punsch och ett underhållande spontanframträdande av nordensljusartisten Svante Drake.
Och följande dag inbjöds vi privat till Lars och Lina för att äta frukost (lagad på vedspis!) och bese Lars atelje. Några av oss anmälde sig som stödmedlemmar till Grafikverkstan.
På hemvägen fick några av oss möjlighet till ett besök på Wrangels Skokloster.
Ett varmt tack till Lars och Lina som gav oss denna unika och underhållande Långfredag
Nedan ytterligare några bilder från besöket.
Tomas Richter
(Reseledare)