Onsdagen den 27 september 2017

Vandring i Per Anders Fogelströms spår
Vilken intressant och spännande vandring vi fick idag! Berit Dahlström – vår eminenta guide – besitter en oändlig kunskap både om PAF och om söders historia.
Vi har fått höra om Mamsell Josabeth och hennes öde, den troliga förlagan till Emelie i Stad-serien – Emilia Gustavsson och hennes otroliga historia. Ensamstående med 5 barn klarade hon både sig och hela familjen trots otroligt små omständigheter. Hon levde dessutom till hon blev 95 år – då hon dog i sviterna efter en bussolycka. Otroligt.
Vi fick också höra om Anna Lindhagen som är den som sett till att den urspiungliga bebyggelsen på söder i stort sett finns kvar. Elsa Borg, som var aktiv inom Stadsmissoinen och startade barnhem och hem för ”fallna medsystrar” – det ena ödet mer fascinerande än det andra. Visst var detta en fattig stadsdel och Per Anders Fogelström har genom sina böcker visat på utvecklingen och vår historia.
Vi fick också gå in i stans äldsta koloniträdgård – Barnängen, som bildades 1906 och kyrkstugorna uppe på Vita bergen, som fortfarande används för kyrkliga sammankomster.
En väldigt spännande och intressant dag, som avslutades i Kia och Thord Sjöbergs vackra hem på Erstagatan. Där bjöds vi på ett glas vin och kunde vi njuta av den vackra utsikten. Tack för den gästvänliga avslutningen på en perfekt dag!
Kerstin Klubbmästare
Nedan några bilder tagna av Kerstin och Inga